Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Revizorok keresik fel a vagyonosokat

Folytatás az 1. oldalról.

A fejenkénti 7,5 millió forintos tavalyi összeg csaknem megegyezik az országos átlaggal. Az adóhivatal a régióban több mint 800 vagyonosodási vizsgálatot tervez elvégezni az idén. Dr. Tóth Miklós, az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának ellenőrzési és végrehajtási szakigazgatója a Kisalföldet arról tájékoztatta: nincs olyan elvárás velük szemben, hogy mennyi pénzt kell hozniuk, ezért azt sem lehet előre tudni, milyen magas összeg szerepel majd az év végén a rubrikában.
A vizsgált személyek kiválasztása elsősorban az APEH birtokában lévő adatok elemzése és természetesen állampolgári bejelentések alapján történik. Lapunk úgy tudja, hogy utóbbiak száma jelentősen megugrott azóta, hogy a kormány bedobta a köztudatba a témát. Gyanúsak lehetnek a nagy értékű ingatlanok, a drága autók, a jachtok, a megtakarítások, az üzletrészek, a luxusutazások, főleg, ha ezek köszönő viszonyban sincsenek a bevallott jövedelemmel. Reflektorfénybe kerülhetnek a tartósan veszteséges vállalkozások, illetve az éveken keresztül minimálbérre bejelentett vállalkozók is. A revizorok hozzáférnek az illetékhivatali, a földhivatali és a gépjármű-nyilvántartásokhoz, de lekérhetik az illető bankszámlaadatait, valamint a részvényekre vonatkozóan információkat kaphatnak brókercégektől is.
Az APEH egyébként máris elkezdte a vagyonosodási vizsgálatokat. A régióban az év első két hetében 160 adózót keresett meg a hivatal, 120 ellenőrzés pedig már folyik. Sőt, néhány be is fejeződött: dr. Tóth Miklós elmondta, hogy eddig 300 millió forintos befizetési kötelezettséget állapítottak meg.

Plusz félezer ellenőr

A tízezer vagyonosodási vizsgálat elvégzése nem kis terhet ró az APEH-re, a hivatal ellenőreinek létszámát éppen ezért növelték az idén országosan félezerrel. A többlet egytizede, 51 ember került a nyugat-dunántúli re-

gionális igazgatósághoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farsang idején elmegy bálba?

Tovább olvasom