Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Riasztó állapotok vannak a tököli rabkórházban az ombudsman szerint

Budapest - Riasztó állapotokat tapasztalt az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a büntetés-végrehajtás tököli központi kórházában, ezért a belügyminisztert arra kérte, hogy tekintse soron kívüli, kiemelt feladatnak a kórház teljes felújításának, átalakításának 2002 óta húzódó ügyét - áll az Országgyűlési Biztos Hivatala vasárnapi közleményében.
Szabó Máté megállapította, hogy az épületet 50 éve nem újították fel, vagy fűtés van, vagy meleg víz, a még használható kórtermek pedig zsúfoltak. A fürdőhelyiségek sem alkalmasak emberi tartózkodásra, fertőtlenítésük sem biztonságos. Akadálymentesített kórterem, megfelelő sétaudvar, sportolásra alkalmas terület sincs. Mindezek nemcsak a fogvatartottakat, hanem a személyzetet is túlságosan megterhelik, feszültségeket keltenek - fogalmazott.

A kórház egyetlen liftjében szállítanak mindent, az ételtől a halottakig. A kórházban elhelyezett fogvatartottak számával nem arányos a nevelők és a felügyelők létszáma, a kórháznak nincs pszichológusa.

Az állampolgári jogok biztosa mindezek miatt egyszerre és együtt látja sérülni a jogállamiság elvét, az emberi méltósághoz, a tisztességes eljáráshoz és az egészséges környezethez való jogot.

Megelégedéssel fogadta viszont, hogy a fogvatartottak egyáltalán nem panaszkodtak a kapcsolattartás hiányára. Sőt: az apák vasárnaponként meglátogathatják a börtönkórházban született gyermeküket - ez az emberi méltósághoz, a házasság és a család védelméhez való jog érvényesülését jelenti.

Minderről Szabó Máté tájékoztatta a közigazgatási és igazságügyi minisztert és több javaslatot is megfogalmazott, arra kérve a belügyminisztert, hogy tekintse soron kívüli, kiemelt feladatnak a kórház teljes felújításának, átalakításának már 2002 óta húzódó ügyét.

Olvasóink írták

 • 9. queenmargareth 2011. január 31. 10:38
  „jaj, ugyan már! Sértő, tényleg, nem sportolhatnak......hah, Más kórház is van, ahol egy liftben szállítják az említetteket. Ja, ha sportolni akar vagy sétálni: lépcső, tán van?!”
 • 8. Horton 2011. január 31. 09:48
  „De gyorsan eltűnt a hozzászólásom........:-)”
 • 7. szilléri 2011. január 31. 08:36
  „ombudsman = már a kifejezés is vérlázító !

  Nincs magyar megfelelője ?

  Mellesleg az elítélt ingyen kap minden orvosi ellátást, ellentétben a dolgozó, adófizető eltartójával.

  El kéne gondolkodni a prioritásokon! A pszichológus meg aztán a röhej kategóriája!”
 • 6. Vörcsi 2011. január 31. 07:18
  „A felsorolt "hiányosnak" vélt állapot szerintem nagyon is ideális az olyanok számára, akik a legideálisabb feltételt, az életet vették el másoktól, vagy emberi méltóságukban alázták meg, házukat, lakásukat vették el, tettek utcára idős embereket.
  Szerintem a legnagyobb hiányosság csak az lehet, hogy reggelire nem kapnak kakaót.
  Ideálisabb körülmények nem is lehetnek, hiszen családi életet is élhetnek, a nemzeti börtön kórházában született gyermekeiket látogatják, az egész család együtt van.
  Nekik több eszük van, jól tudják ezeket, és nem is panaszkodnak!”
 • 5. KolompárRómeó 2011. január 30. 21:17
  „Magasról teszek a görény elítéltekre, akik az én pénzemből élősködnek.”
 • 4. igazságkereső 2011. január 30. 21:07
  „Az állampolgári jogok biztosa egyszerre és együtt láthatja sérülni a jogállamiság elvét azok esetében is, akik munkahelye felszámolódott, csődbe vitték és 56-58 éves koruk miatt álláspályázataikat sorra utasítják el, sőt egyáltalán nem is válaszolnak rá.Nyugellátásra pedig a jelenleg hatályos jogszabályok miatt még nem jogosultak, így kérdezném a T. állampolgári jogok biztosát,hogy ezek az emberek miért nem jogosultak valamilyen emberhez méltó ellátásra,hiszen a munkanélküli járadék is csak jelenleg 270 napig jár! Ezzel a kérdéssel miért nem foglalkozik Dr.Szabó Máté, hiszen e komoly kérdés végleges megoldása is az állampolgári jogok kategóriájába tartozik,csak nincs aki hatékonyan foglalkozzon e kérdéssel?!!”
 • 3. dodó 2011. január 30. 20:50
  „"...Akadálymentesített kórterem, megfelelő sétaudvar, sportolásra alkalmas terület sincs."
  "Akadálymentesített kórterem, megfelelő sétaudvar, sportolásra alkalmas terület sincs."
  - fény az alagút végén: "...az apák vasárnaponként meglátogathatják a börtönkórházban született gyermeküket..."

  Szerintem ez nemcsak megfelelő, de egyenesen ideális körülmény lenne az általam igen mérsékelten tisztelt ombudsman úrnak és kedves családjának.”
 • 2. joci10 2011. január 30. 20:39
  „majd mindjárt sajnálom őket,persze ha lesz rá időm.rohadjon meg az összes ott ahol van!”
 • 1. nyomdasz63 2011. január 30. 19:46
  „A kórház egyetlen liftjében szállítanak mindent, az ételtől a halottakig......az elsőt hagyják ki !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

Kisorsolták a hatos lottó eheti nyerőszámait. Nézze meg, nyert-e, s ha igen, mennyit! Tovább olvasom