Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Ritka egyetértés

a közgyűlésben

Elfogadta a győri közgyűlés azt a tájékoztatót, amely már konkrét terveket tartalmaz Győr-Újváros rehabilitációjára. A városrész afféle kulturális negyeddé alakul, szabadtéri színpaddal, kiállítóterekkel, műhelyekkel, szállodával. Nehézséget az újvárosi önkormányzati bérlakások okozhatnak, valamint az a nagy forgalmú út, amelyet évekkel ezelőtt beterveztek a területre.
Az egész város megmozdult annak hírére, hogy elérhető közelségbe került Újváros rehabilitáció-

ja, s július végén az önkormányzat aláírta a megbízást az akcióterv elkészítésére a fővárosi Városfejlesztés Zrt.-vel. A tervezésbe a győri mérnökök, építészek mellett bekapcsolódott többek között a Győri Balett, az Európa kulturális fővárosa 2010 pályázatot elkészítő Karzat Kulturális Közalapítvány, a Mediawave Alapítvány, mi több, már a Budapesti Műszaki Egyetemen is „tanítják” Újvárost: egy teljes, mestermérnöki továbbképzésen részt vevő osztály dolgozik a városrészben megvalósítható tervek, ötletek kidolgozásán.
Nyár óta a város nemcsak az illetékes hatóságokkal, hanem befektetőkkel és számos civil szervezettel is tárgyalt, így született meg a tájékoztató, amely a „terep” és a lehetőségek felmérése után tartalmazza a fejlesztés irányvonalát és a várható nehézségeket is. Ritka, de örvendetes esemény, hogy a tájékoztatót egyhangúlag fogadták el a képviselők, akik pártállásra való tekintet nélkül támogatják a rehabilitációt. Sőt, aki tudott, konkrét segítséget is ajánlott a közgyűlésen, többek között, hogy „előássák” az elmúlt huszonöt évben készült, Újvárosra vonatkozó terveket, tanulmányokat.
A cél, hogy Újváros kulturális negyeddé váljon, amelynek megvalósítása a vállalkozók, befektetők bevonásával történő városfejlesztés – az úgynevezett „PPP”-konstrukció – helyi premierje is lesz. „Kicsiben” már működik a modell a városban, így valósul meg például a tanítóképző felújítása és a főiskolai tanszálló építése.

Négy sáv helyett

elég lesz a kettő?


A csütörtöki közgyűlésen elfogadott előzetes felmérésből az is kiderül, hogy a közel négyezer lakót érintő grandiózus tervek kivitelezése nem lesz sétagalopp: számos ingatlan – köztük több mint 250 szociális bérlakás – sorsa még kérdéses, s ha nem sikerül megegyezni a lakókkal, az komolyan hátráltathatja a tervek megvalósítását.
– Több lehetőség van: vagy a város kivásárolja a lakásokat, vagy felkínál egy másik lakást az ott élőknek, esetleg a város más részén. S bár időben csúszhatnak emiatt a konkrét munkák, Ferencváros sikeres, mintaértékű rehabilitációja azt mutatja, hogy sok türelemmel és okos szervezéssel idővel „felemelkedhet” a városrész – mondta Révi Zsolt.
A másik komoly akadály az a kétszer kétsávos út, amelyet még évekkel ezelőtt beterveztek a területre. A nagy forgalmú út, amelynek megépítéséhez egy hidat is fel kellene építeni a Rábán, az olajgyár területén vezetne keresztül, kettészelve ezzel az egységesre tervezett városrészt. Jelenleg a közelmúltban megalakult, helyi szakembereket tömörítő Mérnök Műhely bevonásával folynak az egyeztetések, mivel lehetne kiváltani ezt a funkcionálisan nem indokolt, ráadásul hatalmas költséggel járó építést. Révi Zsolt szerint reális megoldásnak tűnik, hogy egy kisebb forgalmú, kétszer egysávos úttal váltsák ki (csak a belvárosi forgalom számára), a nagy átmenő forgalom pedig – ahelyett, hogy bevezetnénk a történelmi városmagba – elkerülné az olajgyárat és közvetlen környezetét, akár egész Újvárost (is).
A konkrét lépéseket és ütemezést tartalmazó akciótervnek a szerződés szerint január 25-re kell elkészülnie. Ez a főépítész szerint tartható határidő, ami esetleg akkor tolódhat ki néhány héttel, ha a budapesti mesteriskola mérnökei beépítésre méltó, hasznos ötletekkel állnak elő, s azok átemelése a tervbe több időt igényel. A lényeg, hogy január végére, február elejére, mire megjelennek az európai uniós pályázatok kiírásai, elkészüljön az anyag, s Győr az elsők között állhasson sorba a fejlesztési forrásokért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a schengeni övezet kiterjesztését

Az Európai Unió igazságügyi és belügyminiszterei elfogadták a schengeni övezet kiterjesztését az… Tovább olvasom