Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Roham az euróért

A valutaváltók szerint az elmúlt napokban jelentősen megnőtt a forgalmuk, mert egyre többen váltják át a forintjukat más valutára - hangzott el az RTL Híradójában. A megkérdezett elemző szerint azonban nem biztos, hogy aki most vált, jól jár.
Negyvenezer forint most csak körülbelül 125 eurót ér. Mégis sokan átváltják forintjaikat, mert attól félnek, hogy még tovább romlik az árfolyam, és pár napon belül még ennyit sem kapnának érte. Kósa Zoltán, a Magyar Pénzváltók Egyesületének elnöke elmondta: jelentősen többen vesznek eurót, de mindeféle más valutát is, mint korábban. Olyan sokan váltottak az elmúlt napokban, hogy több kisebb pénzváltóban ideiglenesen elfogyott az euró. Csak ott volt elég deviza, ahol készültek a rohamra.

Ám nem biztos, hogy jól járt az, aki euróra váltott. Az elemzők a várható árfolyamról biztosat nem tudnak mondani - tippjeik azért vannak. Szántó András, az Equilor elemzője szerint a pénteki 317-es árfolyamcsúcs után Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a hétvégén hazajött, a monetáris tanács összeült. Megvannak az eszközök - a kametemelés, vagy az intervenció, vagy ennek a kombinációja -, és ezt bevetik, ami segíthet átmenetileg forint gyengülésének megállításában.

Olvasóink írták

 • 20. comet 2009. március 09. 11:30
  „15. az ecoszisztémák megmentéséért dolgozó komolyabb csoportok a beruházásaik és támogatásaik előtt aprólékos tényfeltárást végeznek, ami kiterjed szinte mindenre, majd erre építik stratégiájukat. A cél náluk az ecoszisztéma megtartása úgy, hogy az ott élők is megtalálják számításaikat. Ez a rendszer kb 10 éve nagyon jól működik a világ minden táján és a tapasztalatok miatt folyamatosan fejlődik (nagy horderejő kérdésekről van szó, hatalmas területekről, többféle civilizációról stb.). A szituáció analóg lehet bármilyen gazdasági segítség nyújtására, tehát létezik alternatíva, az IMF gyarmatosító, felélő stratégiájával szemben (pár éve amúgy elkezdték az IMF reformját a problémák miatt).
  A lényeg az ecoszisztéme védőknél, hogy végig a realítás talaján maradnak, befektetéseik célirányosak, és controlláltak, ha a várt eredmény nem jön azonnal beavatkoznak. Konkrét iparágakat, társadalmi strukturákat hozhatnak létre a helyi sajátosságoknak megfelelően, a helyiekkel együttműködve, a helyiek javára.
  Szerintem ez a szemlélet a jövő utja, és ehhez nem kell más csak lemenni a valóság szintjére és az azt ismerő szakemberekkel egyeztetni és ütköztetni az elképzeléseket. Ez nem High tech kategória.”
 • 19. webcreativ 2009. március 09. 11:04
  „tavaly direkt "szóltak",
  http://www.reggel.hu/index.php?apps=cikk&cikk=144025
  ..ekkor kellett venni, most eladni az eurót ami csak van !!!”
 • 18. pille 2009. március 09. 11:04
  „Kedves Logaritmus! Miért vagyok abban olyan biztos, amit leírtam?Hát,:: Olyan biztos NEM vagyok ! Most ezt látom egyenlőre "szakmámból" kifolyólag -bár ezt is csak idézőjellel merem leírni-.Ne legyen igazam! CSendben megjegyezném, hogy a pénzügyletekkel kapcsolatos igen rövid hozzászólásaim ezideig mindig megállták a helyüket.”
 • 17. Logaritmus 2009. március 09. 10:48
  „pille: ebben miért vagy ennyire biztos? Mert ha eddig százmilliókat kerestél a deviza piacon akkor oké, elimerésem, és jó eséllyel igazad van de különben? A deviza piac szerintem a "normál" értékpapír piacnál, a tőzsdénél is spekulatívabb, most meg aztán pláne. Az EUR, az USA dollár, az angol font, a YEN, minden hektikusan mozog fel-le, trendet, ésszerűséget sem mindig találni, a Ft pl. a múlt héten egy félrefordított mondattól is 5-6 Ft-ot mozdult meg! :)”
 • 16. pille 2009. március 09. 10:39
  „achilleu! Úgy igaz, ahogy írod. Ezen a héten lesz egy kis javulás, sőt, még a következő héten is, de utána 320 ft is lesz sajnos!”
 • 15. Logaritmus 2009. március 09. 10:27
  „comet: nagyon fontos, amit mondasz!! Én ugyan soha nem dolgoztam nagyvállalatnál, multinál de azok a barátaim akik ilyen helyre kerültek hasonló dolgokról számolnak be, mint te. Az üzleti döntésfolyamatokat, a belső kapcsolatokat ugyanúgy átitatja a lightos vagy egészen kemény korrupció, az uram-bátyám rendszer mint az állami cégeket. Az egyik közismert hipermarketnél konkrétan tudom, hogy ahhoz hogy bizonyos termék bekerüljön a kínálatába melyik vezetőt és mennyiért kellett lefizetni. Nem kell tehát a BKV, a MÁV, stb ahhoz hogy jó, ízes, szaftos, magyaros, mucsai történetekkel találkozzunk. Ez is gátja annak, hogy Magyarország professzionálisan működő ország legyen. Ötletem sincs, hogy ez mikor változhat meg.

  nagypappa: igazad van, aki megdolgozott a nyugdíjáért az kapja is meg az utolsó fillérig de a 13. havi nyugdíj pl. ne járjon senkinek, a rokkantság megállapításánál jellemző korrupciót szigorúan torolják meg, az pedig kapjon nyilvánosságot, hogy a környékbeli országok közül mi költjük a legnagyobb arányban a GDP-nket szociális kiadásokra. Nem kell ekkora segélyezés, mindenki menjen vagy dolgozni, vagy próbáljon szerencsét külföldön, ne legyen ez sem tabu. A romák, és a többi segélyezett naná, hogy nem megy el dolgozni sem itthon sem külföldön, ha egyébként eltartjuk őket!”
 • 14. paranoid 2009. március 09. 10:00
  „Kezdődik ?! A forint erősítése rövid távra = betétek,kp, devizára ,devizahitelek forintra váltása.
  Következő lépés = euró bevezetés 4-500 Ft árfolyamon.”
 • 13. achilleus 2009. március 09. 09:33
  „Rosszul teszik, mert szerintem ezen a héten 300 Ft alá /295-299/ csökken az árfolyam.”
 • 12. comet 2009. március 09. 09:31
  „5. logaritmus, kellenek a megszorítások de önmagukban nem oldanak meg semmit. Ha nincs normális termelés, normális társadalmi viszonyokkal akkor nincs mire gazdaságot építeni. Csak a korrupció tönkre tud tenni egy országot.10 évig dolgoztam egy vezető magyar élelmiszeripari vállalatnál, tavaly eljöttem mert nem bírtam tovább a tehetetlenséget, és hogy folyamatosan kicsinálták azokat akik változtatni akartak (valahol engem is). Olyan változtatásokra gondolok mint a számítógépes adatfaldolgozás bevezetése (nem vicc), nyugati minőségbiztosítási rendszer bevezetése (ISF-a HACCPmár 10 éve lósz.r nyugaton.) stb. Ha leírnám hogy mi van azt nem hinnék el, mert minden kabarén túltesz.
  A tehetetlenség erdménye. hogy nyugaton egy hasonló profilú vállalat 3-szor annyi terméket termel fele akkora létszámmal (konkrétan így van). Amúgy tejipari vállalatról van szó, és a tejet már szlovákiából hozzuk.
  A vállalat vezetés családi és baráti alapon szerveződik, az üzletek bulikon köttetnek. A vezetők amit tudnak kivesznek a vállalatból, a gazdaságtalan termelést a leszorított tej felvásárlási árakkal és alacsony bérekkel ellensúlyozzák. Ez a példa nem egyedi, és csak azért írtam le, hogy körvonalazódjon a való világ.
  A nyugati vaállalatok sok esetben másodvonalbeli technikákat hoznak be és az alacsony bérek és "rabszolga" munka által érik el extra profitjukat, aminek az ország hosszú távon nem sok hasznát veszi.
  Ez a gazdasági alap eleve predesztinálja az ország lemaradását, amihez jön még egy magas korrúpció, és mindjárt érthetővé válik, hogy miért vagyunk ott ahol.
  Az ország vezetői ködben élnek, a valós problémákról fogalmuk sincs és elméleteikkel is bajok vannak.”
 • 11. xene@freemail.hu 2009. március 09. 09:18
  „Bár a tavalyi 230-240Ft-os vételi árhoz képest a mostani 310-315Ft-os tényleg horrorisztikusnak tűnik, de az államcsőd szele még most is itt van a fejünk felett. Úgyhogy, ha bedől a Forint, akkor jól járt, aki váltott. De ez úgyis csak október felé lesz téma...akkor derül ki, hogy csődbe jutunk-e vagy sem...”
 • 10. flexsnake 2009. március 09. 08:27
  „245ért jó volt :D Most eladni kell, nem venni. Sok idióta azt hiszi még mehet feljebb. 1-2 forintért kockáztatni....”
 • 9. triniti 2009. március 09. 07:58
  „Ha a hírekben meg említik, hogy most vesznek az emberek eurót, akkor a maradék aki nem vett, most fog.
  Ezzel a kis "reklámmal" a keresletet megnövelik 30%-al. Majd az euro vissza zuhan 297-re, és megvan a business.
  Kap egy kicsit az rtl, egy kicsit a bank, és a többit az allam....”
 • 8. N.P. 2009. március 09. 07:37
  „A mostani eróvásárlás szerintem pontosan az, amitől André Kosztolanyi óvott mindenkit. Az már a vég kezdete, amikor a háziasszonyok kezdenek el spekulálni a kosztpénzből.”
 • 7. mackósajt 2009. március 09. 07:07
  „Logaritmus! Végre egyszer egyetértünk valamiben! És ez tetszik!
  Annyival kiegészíteném, hogy azért nem csak a nyugdíjasokat kellene sanyargatni, hanem a gazdagokat is! Nagyon szigorú vagyonosodási vizsgálatok kellenének 50 milla fölött! rendszerváltásig visszamenőleg!
  Mert az öreget és a gyengét könnyű szorongatni, mert az már nem tud visszavágni! De az erőset és gazdagot nem lehet megsarcolni! Ez is óriási probléma!
  Az a probléma ,hogy a dolgozó réteg szív mindig és tényleg az ő nyakukból kellene most levenni, ahogy írtad is!”
 • 6. nagypappa 2009. március 09. 04:25
  „Logaritmus...

  Ahogyan a közmondás is írja: Ki nem dolgozik ne is egyék.
  Persze azt tudomásul kell venni, hogy a nyugdíjasok dolgoztak, kapják is meg a nyugdíjukat.

  De az, hogy ezrével dőlnek be a vállalkozások, nagy baj. Aki tegnap befizető volt, holnap sorba áll a segélyért. Mellette feketén dolgozik.

  Annak idején nem mentem el rokkant nyugdíjra, most meg nem győzök fizetni.”
 • 5. Logaritmus 2009. március 09. 00:43
  „comet: a Ft nem attól erősödne ha a kormány lemondana és jövő héttel pl. Orbán kormányozna mint 10 évvel ezelőtt hanem ha az ország valós helyzetéhez illeszkedő szigorú intézkedéseket vezetnének be, ha a segélyezést, nyugdíjakat, kedvezményeket, stb. azaz az inaktívak támogatását radikálisan visszafognák és az aktív, adófizető embereket ezáltal levegőhöz, az államháztartást pedig mozgástérhez juttatnák megint. A baj az, hogy az MSZP nem meri meglépni ezt vagy ha mégis, akkor mindig jön a másik oldal a népszavazósdival. A politika nem mer szembemenni a többséggel, ráadásul a szavazók 40%-a nyugdíjas, rokkant, segélyezett roma, stb. Az országot nem segíti sem a kormány félénksége, sem az ellenzék demagógiája. A bizonytalan gazdasági helyzetet, a külföldi mankóra szorulást 2 nap alatt le lehetne küzdeni, komoly társadalmi árat fizetve de inkább tüntessen 50.000 nyugdíjas és segélyből élő cigány, mint hogy örökké hitelekből tartsuk el őket, elnyomva a dolgozni képes rendes adófizető embereket és cégeket.”
 • 4. Logaritmus 2009. március 09. 00:34
  „sziszka1: 235-240 körül egyedül 2008 nyarán válthattál, előtte és utána tipikusan 250-270 Ft között hullámzott a Ft. Ha jó időben vettél, gratulálok és igazad van:

  1) most nem vásárolni kell a devizát hanem eladni, már ha van
  2) ha Ft-od van akkor már késő devizára váltani, a Ft erősödni fog

  A múlt heti mélypont után most amikor írom ezt a hsz-t 309.50-en áll a Ft.
  http://www.budacash.hu/szolg/devizakereskedes/

  Persze nem lennénk Magyarország és nem lennénk pénzügyileg analfabéta nemzet, ha a következő napokban a legtájékozatlanabbak nem "rohannák" meg a pénzváltókat, hogy EUR-t vegyenek. A későn ébredők megint rosszkor vesznek, rossz devizát és a pánikolós embereken ismét csak a pénzváltó bankok gazdagodnak, nem a behülyített kis emberek.”
 • 3. comet 2009. március 08. 22:33
  „"nem biztos, hogy jól járt az, aki euróra váltott."- főleg nem, ha a forint védhető lett volna. Ha így van akkor beszívatták a lakosságot.
  Ha látványosan kitart, netán erősődik a forint akkor ez a képlet, és valakik megint kaszáltak rajtunk.
  Ezt a kormányt azonnal meg kell buktatni és ismertetni kell a lakossággal az ország tényleges gazdasági helyzetét és kilátásait.
  és jut eszembe más oldalon azt nyilatkozták hogy 320-nál fognak beavatkozni ami fentiek tükrében hazugság volt, de arra jó volt hogy a forintot oda pozicionálják és beindítsák a forint eladást.
  Kiváncsi lennék milyen alapon és kik adták a hamis információt.
  most melyik cikk a hazugság ez vagy a tegnapi 320-forintos interveniálásos?”
 • 2. sziszka1 2009. március 08. 22:21
  „Ki irta ezt acikket? Ilyenkor Eurot kell forintra váltani, én kb a 230 ftos árfolyamhoz képest, majd x00.000 Ft kerestem.”
 • 1. Power 2009. március 08. 22:03
  „"A megkérdezett elemző szerint azonban nem biztos, hogy aki most vált, jól jár." Ez így igaz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélybe kerülhet az MDF-frakció

Bokros Lajos és Habsburg György személyében két olyan embert kíván európai parlamenti választási listájának élére tenni a Magyar Demokrata Fórum, akiknek politikai hitvallása, eddigi tevékenysége idegen az MDF politikai szellemiségétől, ezért a mai napon kilép a pártból. Tovább olvasom