Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Roma fiatalokat vár soraiba a rendőrség Borsodban

A megyei főkapitányság és a települési kapitányságok, őrsök állományában máris több cigány származású rendőr teljesít szolgálatot, a jövőben pedig még többre számítanak.
Pályázat útján is vár roma származású fiatalokat soraiba Borsodban a rendőrség. Először csupán kísérleti jelleggel alkalmazták az ország elmaradottabb területeinek számító észak-keleti megyékben azt a programot, amely segítette a cigány származású fiatalok rendőrré válását, ezt követően pedig már valamennyi megyei főkapitányság és a BRFK is élt és él ezzel.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság először 1998-ban hirdetett pályázatot roma fiataloknak, a rendőrnek jelentkezők közül ösztöndíjra és egyéb juttatásokra csak azok pályázhattak, akik a középiskola utolsó három évfolyamának valamelyikén – évismétlés nélkül – tanultak, és elérték a legalább 3,5-ös tanulmányi átlagot. Emellett meg kellett felelniük a fizikai, pszichikai alkalmasságukat érintő vizsgálatokon is.

A főkapitányság ösztöndíj-pályázatára 2006-ban nyolcan jelentkeztek, közülük két fiatallal kötöttek szerződést.

A korábbiakhoz hasonló feltételekkel a főkapitányság a 2007-es tanévre is kiírta a pályázatot, jelentkezésüket március 31-ig adhatják be a roma fiatalok. A rendőrség jelenleg hat középiskolás roma fiatal tanulmányi költségeihez járul hozzá, havonta átlagosan tízezer forinttal.

A szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg hat középiskolás roma fiatal tanulmányi költségeihez járul hozzá, havonta szintén átlagosan tízezer forinttal a rendőrség. Horváth Ferenc, a Roma Rendőrök Országos Egyesületének elnöke az MTI-t korábban arról tájékoztatta, hogy a mintegy 36 ezres rendőri testület hozzávetőleg egy százaléka, 400-500 rendőr lehet roma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatás az UEFA-kupában

Ma és csütörtökön 15 mérkőzést rendeznek az UEFA-kupában, amelyben a legjobb 16 közé jutás a… Tovább olvasom