Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Roma holokauszt - Új megbékélést hirdetett az OCÖ elnöke

A szolidaritás és a békés együttélés érdekében új hidat kell építenünk a cigányság és a többségi társadalom között - mondta Kolompár Orbán.
Új megbékélést, a cigányság és a többségi társadalom közötti új híd építését hirdette meg Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke pénteken a szervezet budapesti székháza előtt, a roma holokauszt évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

A szolidaritás és a békés együttélés érdekében új hidat kell építenünk a cigányság és a többségi társadalom között - mondta a roma politikus, hozzátéve: közösen kell felépíteni egy szolidáris Magyarországot, ki kell egyezniük a szegény magyar és szegény cigány embereknek, hogy ne a szélsőjobb kapjon teret, a politika pedig ne hagyja magára az elesetteket, ne történhessen meg újra a 65 évvel ezelőtti tragédia.

Kolompár Orbán azt mondta, hogy ma a cigányság és a zsidóság elleni ideológia újra teret kapott, a felelős politika most is hallgat, csakúgy, mint a II. világháború idején, lerázza magáról a felelősséget.

Úgy fogalmazott: ma már ott tartunk, hogy ölik a cigányokat, Molotov-koktélt dobálnak a lakásukra, fegyverrel vadásznak rájuk, és ha ennek a folyamatnak, a beteges eszme terjedésének nem szabunk gátat, akkor nemcsak a nemzet, hanem egész Európa és a világ is ismét bajba kerül.

A roma vezető szerint sikertelenek a kormányzati integrációs törekvések, és ezért a cigányságot teszik felelőssé, de - mint mondta - erre nem a szélsőjobb a megoldás. Az OCÖ elnöke beszédében összefogásra és új megbékélésre szólította fel a roma politikusokat is.

A megemlékezésen Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikai ügyekért felelős szakállamtitkára azt mondta: ma nem elég csendben emlékezni a vészkorszak áldozataira, szavakra, tettekre, következetes kormányzati cselekedetekre, felelősségteljes civil tevékenységekre van szükség, hogy a XX. század szégyenteljes fejezetei még gyengébb formában se ismétlődhessenek meg.

A kormány nevében mondott beszédében a szakállamtitkár kijelentette: kötelességünk megőrizni az eddig elért eredményeket, megteremteni a félelemmentes Magyarországot.

Herczog László szociális és munkaügyi miniszter arról beszélt: a holokauszt megmutatta, hova vezet, ha a diszkrimináció és az erőszak szabad utat tör, hova vezet a legalantasabb eszközökre épülő cinikus politika. Hangsúlyozta, hogy szolidaritásra, integrációra és kölcsönös megértésre alapozva kell egy modern Magyarországot építeni, politikai hovatartozástól és vallási felekezettől függetlenül kell nemet mondani a félelemkeltésre és gyűlölködésre.

Korózs Lajos szociális államtitkár emlékezetett arra: a holokauszt nem a gázkamrákkal, hanem a kimondott, a falakra és szórólapokra írt üzenetekkel kezdődött, és a kávéházak teraszán üldögélők kinevették a néhány tucat masírozót, nem gondolták, hogy a náci ideológia egész Európát lesöpri.

Nem hagyhatjuk szó nélkül a "hideg büszkeség napjára" vagy a "közbiztonságjavító sétákra" való felhívásokat – mondta az MSZP nevében felszólaló politikus, aki szégyennek nevezte, hogy ilyen ideológiát képviselve be lehet kerülni az Európai Parlamentbe, s aggasztónak tartja azt is, hogy százezrek szavaztak egy olyan pártra, amely "Európa szégyene".

A megemlékezésen gyertyát gyújtottak a II. világháborúban elpusztított valamennyi áldozat emlékére és megkoszorúzták a roma érdekképviselet épületének falán lévő emléktáblát. Virágokat helyeztek el Szili Katalin házelnök és a kormány nevében is. Koszorúztak továbbá az emléktáblánál országos roma szervezetek vezetői, kisebbségi önkormányzatok képviselői.

A roma holokausztról 1972 óta emlékeznek meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján annak emlékére, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban több mint 3 ezer cigány férfit, nőt és gyermeket mészároltak le.

A második világháború idején meggyilkolt romák számát félmillióra becsülik. Összesen 23 ezer cigányt deportáltak akkor Magyarországról, közülük 21 ezren az auschwitz-birkenaui táborban haltak meg.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. cartagonova 2009. augusztus 02. 16:14
  „Pár évvel ezelőtt a média még hatvanezer áldozatról írt, a cikkben 21000 szerepel. Igy van ez ha nincs semmi konkrét bizonyíték, csak a propaganda, meg a miákolás! Sok hollókosztozó csak a saját pecsenyéjét sütögeti, mint pl.az osztrák kártérítési összeg sorsa is mutatja.”
 • 40. Lúdasmatyi 2009. augusztus 02. 13:04
  „Naca!Ugyazezt a kommentet írtam volna.Teljesen egyetértek veled.”
 • 39. Naca 2009. augusztus 02. 11:52
  „Sajnos a szegény magyar és a szegény romák között óriási különbség van. A szegény magyar először is próbálja takargatni a szegénységét, mert szégyelli, másodszor próbál valamit tenni ellene, harmadszor pedig ha éhen hal, se lop meg másokat, nem takaródzik a megélhetési bűnözéssel. De mit várjunk, ha a magas polcon üldögélő romavezetők keze is ragad? Vajon ok nélküli a hatósági eljárás ellenük? Igenis, tehetnek a cigányok arról, hogy itt tartanak, mert a siránkozás, követelőzés helyett inkább tanulni, dolgozni kellene, nem pedig a napot lopni, gyereket gyártani. És akkor még nem beszéltünk Olaszliszkáról, Veszprémről és nagyon sok olyan helyi esetről, amiről az országos média nem szólt!!!!”
 • 38. Zejko 2009. augusztus 02. 01:57
  „Flexsnake nem szoktam veled egyeterteni de ez igy van ,valaki lenyulta a jelszavadat?”
 • 37. 9-es 2009. augusztus 01. 20:16
  „Ne legyél ideges,attól,hogy apátfalvi vagy,még nem gondolom,hogy hülye vagy,pláne nem,hogy paraszt is.
  A holokausztot,mint kifejezést nem hiszem el 100 %-ig,erre próbáltam rávilágítani,de úgy látom elvitt az indulat....
  Az agymosotton meg a kommenista iskolákban felnőtt,és az ott tanítottakat maradéktalanul elhiszőket értem,tudod,akinek nem inge,ne vegye magára.
  Ha a focit szereted,járj meccsre,legyél rendező,és vigyázz a rendre a meccsen,ne kelljen tizenéves gyerekeknek félve meccsre mennie a faludba,félve a nagy kancigányoktól....
  Hidd el,jártam eleget arrafelé,nem volt nagy élmény...”
 • 36. spiler 2009. augusztus 01. 16:41
  „ELÖBB ADJA VISSZA A 13 MILLERT AMIT ELVITTEK!!
  NA EHEZ MITSZÓLNAK AZ IZRÁELITÁK?”
 • 35. apátfalvifaszagyerek 2009. augusztus 01. 15:28
  „mért lenne agymosott, tisztelt 9-es, aki nem nevez hazugnak több száz ezer embert, akik megmenekültek azokból a táborokból, és nem nevezi őket kollektíven csalónak, hamisítónak, hazugnak??? Ha nem volt holokauszt, ha nem irtották a zsidókat, akkor mégis hová tűntek azok az emberek??? Miféle tömegsír volt pl. az, amiben megtalálták Radnóti maradványait? És azok a fotók a hullahegyekről? Lehet hogy nem annyi ember halt meg mint amennyit állítanak, de tuti hogy sokakat kinyírtak a nácik. Ha vki ezen embereket sajnálni merészeli, részvétet tanúsít irántuk, az már agymosott barom??? Akkor sokan azok, és még jó hogy Te nem vagy ilyen... (ennyi erővel ki lehetne azt is találni, hogy a szovjetek által kiirtott 100milliók is hazugságok, a rengeteg BIZONYÍTÉK ellenére - persze ez is hülyeség lenne, csak hogy érzékeltessem egy példával a holokauszttagadás baromságát..) Jah, még 1: kollektíven az apátfalviakat meg ne merészeld elítélni, nem mindenki verekedős vadbarom, mint ahogy gondolom a te lakhelyeden sem mindenki gyűlölködő, rasszista szélsőjobbos barom. Ne általánosíts, én sem teszem.”
 • 34. apátfalvifaszagyerek 2009. augusztus 01. 15:28
  „moderálva 2x”
 • 33. flexsnake 2009. augusztus 01. 13:00
  „Szélsőjobb azért létezik mert igény van rá. Ezt az igényt a többségi társadalom nem megfelelő képviselete és a rendszeresen előforduló atrocitások hívják életre. Az okokat kell megszüntetni, mert addig mindig visszatér amíg nincs rend. Ne ez legyen a válasz egy rossz kérdésre.”
 • 32. flexsnake 2009. augusztus 01. 12:57
  „Ne legyen szitokszó a cigány, ne kelljen romát mondani. Régen semmi sértő nem volt a szóban. Ez nem csak a többségi társadalom bűne.
  Kell egy vezető a cigányságnak aki ki mer állni és azt mondja, igen, főleg mi vagyunk a hibásak és mindent megteszünk hogy pozitív kép alakuljon ki rólunk.
  De ezt nem teszik meg. Ehelyett mindenki náci aki cigány bűnözők tevékenységét megszólja. Ez a másik véglet.
  Farkasok közt hússal a kézben nem túl biztonságos senkinek. Mert a farkasok is összevesznek ha nincs meg a falkában mindenkinek a szerepe. VAn még kicsivel több mint 4 év. Vagy más fog rendet rakni és mindenki szív....”
 • 31. flexsnake 2009. augusztus 01. 12:54
  „A szokásos dolgok:
  hogy volt-e holokauszt, hány ember halt meg és kik, milyen népcsoport, hogy a szovjetek több embert öltek-e meg, meg hogy mennyi holokauszt megemlékezés van....
  Felesleges dolgok.
  Az éhezésbe, rossz táplálkozásban milliók halnak meg a harmadik világban! A szovjetunió, sőt a náci birodalom így csak második lehet.
  Nem ez a lényeg. Az sem lényeg mennyi és milyen megemlékezés van. Az a lényeg hogy ne forduljon elő többet.
  Nem kell elmenni megemlékezni ha nincs miről, ha nem akar az ember. Ha hiányol egy megemlékezést, megszervezheti. A baj az hogy már a megemlékezésekben is megosztják magukat az emberek. Pedig minden magyar érintett egy rokon által.”
 • 30. flexsnake 2009. augusztus 01. 12:47
  „Tessék kicserélni a cigány és roma szavakat az ember szóra. Máris nem lesz rasszista. :)
  MA ott tartunk hogy ölik az embereket. Kolimpár azon van kiakadva hogy közöttük már akad cigány is. Ja eddig nem volt felháborító olaszliszka és nem volt az sem felháborító hogy cigánybanda rendkívül kegyetlen módon halálra késel egy külföldi sportolót.
  Az esetek nem állíthatóak párhuzamba de az erőszak igen. A nagyfokú nemtörődömség, a cigányság bűnöző rétegeinek káros hatása a többségi társadalomra valamint a törvénytisztelő cigányság renoméjára.
  Kolompár ne képviseljen semmit mikor hűtlen kezelés miatt fogták perbe. A cigányoknak olyan vezetés kell amelyik feddhetetlen és példát tud mutatni.”
 • 29. 620829 2009. augusztus 01. 11:13
  „A GULÁGON SOKKAL TÖBB EMBER HALT MEG...EZ MÁR EGY LERÁGOTT CSONT!!!!!!!!!!!!ÁVH....KGB---STÁZI--LEHET SZÁMOLNI!!!!!!!!!!A holokauszt ellenére azért jól elszaporodtak a zsidők éds a cigók is.....viszont szerinte M-R A MODERÁTOR....AZ KEMÉNY...DE AZ EGYETÉRTÉSEMMEL TALÁLKOZOTT-AMIT Ő ÍRT........PERSZE ÉN MÉG CSAK EGY 11 ÉVES GYEREK VAGYOK ÉS HA A CIGÁNY GYEREK NEM BÜNTETHETŐ UGYE ÉN SEM VAGYOK AZ...ÉS ÉN MÉG 3 ÉVIG MEGÍRHATOM A VÉLEMÉNYEM.......”
 • 28. 9-es 2009. augusztus 01. 10:51
  „Szoktam ilyen,meg olyan honlapokat is olvasni.
  Az lehet,hogy nem volt holokauszt-a szó igazi jelentése szerint-,viszont Auswitz-Birkenau csak ott van a térképen,és még a legszélsőségesebbek is elismerik,hogy történt ott valami.Azzal is tisztában vagyok,hogy a tábor ún."felszabadítása" után a Szovjetunióból hoztak tífuszos betegeket,és így rettentették meg a világot,nem mellesleg a megdöbbentő képek jó alapul szolgáltak a későbbi kárpótlási kérelmekhez,no meg a sok-sok kifizetett CH-nak...
  Én nem akarok itt vitatkozni senkivel,csak kíváncsian nézegetem a sok-sok agymosott hozzászólást.
  Még a Flexi nevű agyament nem írt,lehet nyaral okz-val.”
 • 27. apátfalvifaszagyerek 2009. augusztus 01. 10:45
  „21. Nem tom mi közöm van nekem a balhéhoz...???? Szeretem a focit, de én magam nem játszok, úgyhogy én ártatlan vok ebben az ügyben, a verekedőket nem én provokáltam, úgyhogy ismétlem, nem tudom, mi közöm van ehhez... annyi, hogy apátfalvi vok???? Akkor sok mindenkinek köze van hozzá...”
 • 26. Zejko 2009. augusztus 01. 09:31
  „Jaj ma meg nincs sitten?BLA BLA BLA tudjuk szegenyek hagyuk mar oket bekeben nyugodni ok sem orulnek neki hogy egy koztorvenyes papol roluk nem eppen megtisztelo.”
 • 25. KolomparBeyonce 2009. augusztus 01. 09:08
  „eppitsenek hidat ok”
 • 24. Logaritmus 2009. augusztus 01. 08:20
  „"Senki nem akar vitázni a náci haláltáborok léte ellen,hisz azok tények"

  Olvass több szélsőjobboldali újságot. A kurucinfóban hetente jelennek meg cikkek arról, hogy holokauszt egyáltalán nem volt, egyetlen embert sem öltek meg gázzal, sőt Auschwitz is egy jópofa kemping tábor volt.”
 • 23. abdul66 2009. augusztus 01. 08:11
  „moderálva”
 • 22. garbon 2009. augusztus 01. 07:45
  „moderálva”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztus 20.: idén kevesebb pénzből ünnepel az ország

Idén 20 százalékkal kevesebb pénzből ünnepli az ország az államalapítást, mint egy évvel korábban -… Tovább olvasom