Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Roma Kulturális Központ: vita a helyszín körül

Alkalmatlannak tartják a roma kulturális központnak kinevezett épületet a kisebbségi önkormányzatok, a VIII. kerületi önkormányzat és civil szervezetek.
Fekete Hajnal, a Tavaszmező-Művészkert civil kezdeményezés koordinátora elmondta: több más helyszínt is javasolnak a Fővárosi Közgyűlésnek, amely csütörtökön dönt majd a helyszínről. Közben Horváth Csaba főpolgármester-helyettes roma szervezetekkel egyeztetett, ahol elmondta: minden szóba jöhető ingatlant meg fognak vizsgálni.

A kormány még április elsején határozott a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ létesítéséről. A projektre 900 millió forintot szánnak, amihez évente 300 millió forint működtetési költséget kapna az intézmény. Két másik fővárosi üzemeltetésű roma intézményt is ide költöztetnének. A kulturális központ helyszínének a Szentkirályi utca 7. alatti üres ingatlant ajánlotta fel az állam, ennek azonban egyharmada a lépcsőház, szűk az épület és nem lehet parkolni előtte, ami megnehezíti a kiállítási tárgyak és hangszerek szállítását - mondta Fekete Hajnal. Hozzátette: az állam az épület festését, 2 lift beszerelését és a fűtéskorszerűsítést állná.

Az önkormányzat három másik helyszínt is javasolt, a civil szervezet pedig azt szeretné, ha a beruházás egy már félig kész projekthez kapcsolódna. Ez a Tavaszmező utca 6. szám alatt épülő roma-magyar központhoz kapcsolódna, amely az együttműködés jegyében készül. A terület mellett egy üres építési telek áll, Fekete Hajnal szerint ez ideális helyszín lehetne a roma kulturális központnak.

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes közben több kerületi cigány önkormányzat és civil szervezet képviselőivel találkozott. Elmondta: minden eddiginél nagyobb szükség van a szimbolikus, demonstratív lépésekre, mint az oktatási és kulturális központ létrehozására. Hozzátette: támogatja az országos intézmény megalapítását, amely a meglévő roma oktatási és kulturális intézményekkel együtt a százezres fővárosi roma lakosság súlyához méltó körülmények között működhet. A városvezető szerint a palotanegyedben található ingatlannál nem volt kedvezőbb ajánlat, a VIII. kerületi képviselők pedig a meghívás ellenére nem jelentek meg az egyeztetésen. Hozzátette: a Fővárosi Önkormányzat meg fogja vizsgálni a szóba jöhető ingatlanokat, de hangsúlyozta, hogy azért választották a Szentkirályi utcai helyszínt, mert a Nemzeti Múzeum, a Magyar Rádió, a Szabó Ervin Könyvtár és több reprezentatív intézmény közelében rangot akartak adni a fővárosi roma kultúrának.

Olvasóink írták

  • 3. Conquer 2009. április 29. 07:27
    „Hát nem tudom. Valami szögesdróttal, őrtornyokkal körbevett épületkomplexumra gondolnék, ahol cigányaink megismerkedhetnének ilyen fogalmakkal, mint: munka, tisztálkodás, tanulás, erkölcs stb. Recsk erre a célra nem volna jó? Vagy ha már Pest közelében kell lennie, mondjuk Kistarcsa? Ott már adottak a feltételek...”
  • 2. dodó 2009. április 28. 20:56
    „Mindig nagy örömmel tölt el, ha látom, hogy az adóm jó helyre kerül, azok élvezik, akik megérdemlik!”
  • 1. sima 2009. április 28. 19:02
    „Delhi sokkal jobb helyszín lenne egy ilyen kulturális központnak , ott rengeteg hely lenne egy szép nagy épületnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A határok ellenőrzésével nem lehet feltartóztatni a vírust

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei kedden elismerték, hogy határellenőrzésekkel,… Tovább olvasom