Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Romaellenes tüntetést szerveznek a szülők Kerepesen?

A szervezők szerint a békés egymás mellett élésért, a kisebbségi önkormányzatok szerint a helyi cigányság ellen tüntetnek péntek este a Pest megyei Kerepesen a helyi iskola szülői munkaközösségének tagjai.
Franka Tibor polgármester szerint nem cigányellenes demonstráció készülődik, a kerepesi romáknak nem kell félniük.

A kerepesi általános iskolának több mint 300 diákja van, de az utóbbi időben egyre többen iratkoznak ki az intézményből, állítólag két tucat roma diák és szüleik deviáns viselkedése miatt. A szülők egy része ezért szervez péntek este 18 órától fáklyás felvonulást. A Roma Polgárjogi Alapítvány ellentüntetést helyezett kilátásba, a helyiek közül pedig többen vidéki rokonokhoz költöztették a családjukat.

Az Országos Cigány Önkormányzat kérte a rendőrséget, hogy tiltsa meg a megmozdulást, de azt végül engedélyezték. Bár tervezték, a Magyar Gárda mégsem biztosítja a felvonulást, a szervezet csütörtökön hivatalosan is visszalépett a részvételtől.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy csütörtök délután a gödöllői kapitányságon egyeztettek az érintettek. Megállapodtak, hogy a fáklyás tüntetést a bejelentő férfi által felkért rendezők biztosítják.

A polgármester szerint nem cigányellenes demonstráció készülődik, a kerepesi romáknak nem kell félniük. Franka Tibor a Népszabadságnak azt mondta: a szegénység és néhány neveletlen tanuló ellen tüntetnek este. "Szülők vonulnak majd, és teljesen mindegy, hogy nekik milyen a bőrszínük" - tette hozzá.

A tüntetés előtt sajtótájékoztatót tart péntek este Kerepesen Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnöke. Ott lesz Gulyás József, a liberális párt Pest megyei elnöke is. Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes már korábban jelezte, hogy több más szabaddemokrata politkussal együtt elmegy tiltakozásul Kerepesre.

Feleslegesnek tartja a politikusok kirohanásait a kerepesi tüntetéssel kapcsolatban Dávid Ibolya. Az MDF elnöke a Magyar Televízió reggeli műsorában azt mondta: az ehhez hasonló demonstrációk ügyében nem a politikának, hanem a hatóságoknak kell igazságot szolgáltatniuk. Mivel azonban a Magyar Gárda nem kért, és nem is kapott területfoglalási engedélyt, az egésznek nagyobb a füstje, mint a lángja - tette hozzá.

A rendőrség képes eldönteni, hogy mikor sért törvényt egy tüntetés, és ha egy csoport nyíltan zsidózni vagy cigányozni kezd, bármikor feloszlathatja - közölte a pártelnök.

A megoldás kulcsa ugyanakkor az ügyészség kezében van: ha a testület jogellenesnek találja a Gárda tevékenységét, kezdeményezheti a feloszlatását a bíróságon - hangsúlyozta Dávid Ibolya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több éves csokimikulásokat is lefoglaltak a pénzügyőrök

A Vám– és Pénzügyőrség a gazdaságunk védelmén túlmenően, most az emberi egészség oltalmában,… Tovább olvasom