Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Romagyilkosságok: összecsapottnak érzi a nyomozás eredményét

Összecsapottnak érzi a rendőrségi nyomozás eredményét a hat halálos áldozatot követelő romák elleni támadássorozat egyik gyanúsítottjának ügyvédje, aki az MTI-nek vasárnap azt is elmondta, az iratismertetés befejeződött, és hamarosan vádat emelhetnek a gyanúsítottak ellen.
A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kilenc bűncselekmény ügyében folytatott eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, tavaly február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, míg Nagycsécsen egy testvérpár, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves apa és 5 éves kisfia vesztette életét.

A támadássorozat négy feltételezett elkövetőjét tavaly augusztus 21-én egy debreceni szórakozóhelyen fogták el a rendőrök.

Gerecs Krisztián, az egyik gyanúsított, K. István védője az MTI-nek vasárnap azt mondta: ügyfelét mind a kilenc támadással és a romák elleni támadások során használt fegyverek beszerzésére irányult besenyszögi rablással is meggyanúsították.

Gerecs Krisztián tájékoztatása szerint az iratismertetés már befejeződött, a védők abba betekinthettek, másolatokat pedig a jövő héten kaphatják meg.

A védőügyvéd azt mondta: sok probléma merült fel a nyomozás során, és annak eredményét más, kisebb horderejű ügyekhez viszonyítva „összecsapottnak" érzi, amely véleménye szerint az ügyben elvárt és támasztott társadalmi és politikai nyomás miatt alakulhatott így. Arról, hogy milyen konkrét bizonyítékokkal rendelkezik ügyfele bűnösségéről a rendőrség, Gerecs Krisztián nem kívánt nyilatkozni.

Annyit mindenesetre megjegyzett, több bizonyítékról, például a bűncselekmény helyszínén rögzített lábnyomról, kiderült, hogy nem az ügyfeléé.

Az ügyvéd elmondása szerint K. István a kihallgatások során tagadta, hogy embert ölt volna, annyit viszont elismert, hogy a Molotov-koktélos támadásokban részt vett. Gerecs Krisztián az MTI-nek azt mondta, védence cselekedeteit azzal magyarázta, hogy „egy súlyos társadalmi problémára akarta felhívni a figyelmet".

A bűnbanda a legutolsó támadását egy évvel ezelőtt, a roma holokauszt áldozatainak emléknapján, Kislétán követte el. Egy 45 éves anyát, Balog Máriát ágyában lőtték agyon, 13 éves kislányát pedig életveszélyesen megfenyegették.

A hat halálos áldozatot követelő romák elleni támadássorozat ügyében eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője az MTI-nek vasárnap azt mondta: a közeljövőben tájékoztatást adnak a nyomozás adatairól.

Az NNI korábbi közlése szerint a szakértői véleményeken felül nagy számú személyi és tárgyi bizonyíték is a rendelkezésükre áll, amelyek összességében elegendőek a gyanúsításhoz, valamint egyes bűncselekmények és a gyanúsítottak tevékenységének rekonstruálásához.

Olvasóink írták

 • 9. maros50 2010. augusztus 02. 17:35
  „szilléri!
  Magyar nyelven írtam le a véleményemet.Ne gyere azzal,hogy az általatok vélelmezett "cigánybünözésről beszéltek.A sajtó egy alkalommal írta le,hogy "romák és magyarok megverték egymást".Mégegyszer leírom,nics figyelemfelhívás" ilyen alapon naponta tömeggyílkosságok lennének.Nics csendőrség kakastollal és bármit tehetnének a "rend védelméért" A törvényeink tiszták és érthetőek,aki pedig vét a törvény ellen azt teljes szígorral büntetni.A magyar nép bölcs és Hála az ISTENNEK,hogy a jobbik kezébe nem került a kormány rúdja.Ha ez történt volna beláthatatlan következményei lettek volna az ország sorsát illetően.
  Lehet cigányozni kedves szilléri ...”
 • 8. apátfalvifaszagyerek 2010. augusztus 02. 16:34
  „Soha nem értettem, hogy a cigány családok megtizedelése ügyéhez hogyan kapcsolódnak a cigánybűnözők? Talán ez utóbbiak léte legitimálja a cigánygyilkosságokat?

  Elárulom, mélyen (nem) tisztelt szélsőséges "magyarjaim", hogy NEM!

  Mindenfajta bűnözést fel kell számolni! A cigánybűnözést úgy, mint a szélsőjobboldali bűnözést!”
 • 7. szilléri 2010. augusztus 02. 13:10
  „999 hangya!”
 • 6. szilléri 2010. augusztus 02. 08:49
  „,,Négyen sérültek meg egy szóváltást követő dulakodásban Budapesten a XI. kerületben szombaton délután, a rendőrség tájékoztatása szerint hárman szúrt sérülést szenvedtek."

  friss meleg a hír Maros50 !”
 • 5. szilléri 2010. augusztus 02. 08:43
  „Hát igen a szélsőséges cigány bűnözőkkel kell kezdeni.
  Ezer magyar gyilkosra jut száz cigány!

  Statisztika!”
 • 4. maros50 2010. augusztus 02. 08:43
  „"összecspot" lehet a vádirat a tekintetben,hogy hol vannak a felbujtók,tippadók a finanszírozók,a föhadiszállást biztósítók személye?”
 • 3. maros50 2010. augusztus 02. 08:23
  „Mi az,hogy de! nincs "de"! Az évszázad büncselekményét követték el a sorozatgyilkosok a szememben vadállatok.Senkit nem jogosít fel arra,hogy törvényen kívül helyezze magát bárki is legyen.Ilyen a szememben a bakkancsosok is akik "rendet" akarnak tenni.Ez az út nem járható.Ez a szellemiség torz.Bízom a kormányban,hogy nem ad teret a szélsőségeseknek és miden szélsőséges mizgalmat csírájában elfolyt amit a szocialisták elmulasztottak.”
 • 2. dublini 2010. augusztus 02. 00:38
  „Értem én! Talán valóban túlzásba vitte a figyelemfelhivást.... DE!!!
  Ha a moderáva cigok nem rabolnának ki idős embereket, nem erőszakolnának meg fiatal és idős nőket,nem kellene tartani a belvárosban a hordáiktol....... talán máshogy gondolkodnának sokan.....”
 • 1. maros50 2010. augusztus 01. 22:23
  „Mi az,hogy "bűnbanda" vadállatok! akik ártatlan emberek életét oltották ki és gyermekek is áldozatül estek.Remélem,hogy életük végéig börtönben fognak sinylődni "figyelemfelhívásként"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Halálos˝ UV-B sugárzás várható hétfőn

UV-B riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre, mert nagyon erős, 7,5-es UV-B sugárzás várható. Tovább olvasom