Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Romák elleni támadások: milliónál több számot ellenőriztek

Milliós nagyságrendben vizsgáltak át telefonszámokat, hívásadatokat a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozói az elmúlt másfél év romák elleni támadásai kapcsán. Az NNI előtt lévő nyolc ügyön 100 fős nyomozócsoport dolgozik. Olyan eredmény azonban, amit közzé lehetne tenni és közelebb visz a támadókhoz, egyelőre nincs.
Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, az NNI-nél nyolc hasonló ügy van: 2008 júniusában Galgagyörkön lőttek rá három házra, sérülés nem történt. Augusztusban Piricsén szintén romák lakta házakra lőttek, egy ember sérült meg. Szeptemberben Nyíradonyban történt hasonló eset, sérült nem volt. Szeptember végén Tarnabodon Molotov-koktélokkal és lőfegyverekkel vettek tűz alá három házat, de akkor sem sérült meg senki. November 3-án Nagycsécsen történt hasonló, ott azonban egy férfit és egy nőt megöltek a támadók. Alsózsolcán két emberre lőttek rá december közepén a házuk udvarán, egyikük megsérült. Tatárszentgyörgyön 2009 februárjában gyújtottak fel egy házat, egy férfit és gyermekét lelőtték. Április második felében a tiszalöki háza előtt az autójához tartó, éppen munkába induló roma férfit lőttek le, a férfi meghalt.

A NNI pénteki tájékoztatása szerint továbbra is intenzív nyomozás folyik a nyolc előttük lévő, romák elleni támadás ügyében. A támadások kapcsán emberölés és emberölési kísérlet miatt indultak eljárások. A nyolc ügyben összesen 53 sértett van, akik közül négy sérült és öt meghalt.

Az ügyeken 100 fős, speciális nyomozócsoport dolgozik. Több mint kétszáz tanút hallgattak meg eddig, 104 esetben rendeltek ki különböző témában igazságügyi szakértőt. A hívásforgalmi adatbázisból 21.549 átjátszóállomás-adatot, 4.103.535 hívásadatot, 1.029.983 hívószámot és 56.107 előfizetői adatot kértek le és ellenőriztek. Az adatgyűjtésekkor 241 előfizetőt vagy telefonhasználót hallgattak meg.

A különböző helyszíneken látott autók ellenőrzése is tart, több mint 1,8 millió autópálya-matricának és majdnem 1,5 millió autónak néztek már utána. A különböző kamerák 6-800 órányi anyagát vizsgálták át.

A fegyverek és lőszerek vonalán vizsgálódva 960 emberre figyelt fel a rendőrség. Közülük 360 embert ellenőriztek. 1320 erőszakos bűnügy nyomozati anyagát is elemzik, hátha találnak összefüggéseket.

A romák elleni támadások kapcsán 120 bejelentés érkezett különböző emberektől, ezek 80 százalékát dolgozták már fel péntekig.

A nyomozás jelenlegi állása szerint nincs olyan további információ, amely a közvélemény bevonásával közelebb vinne az elkövetők személyéhez - közölte az NNI. A mielőbbi sikerért fenntartják a korábban kitűzött, 50 millió forintos nyomravezetői díjat is, és várják a további bejelentéseket.

Olvasóink írták

 • 8. cartagonova 2009. június 14. 17:43
  „Fölösleges szarkeverés! Igazad van 5.apuka”
 • 7. 980815 2009. június 12. 20:45
  „Én erősen szorítok az elkövetőknek,hogy minél később találják meg őket a rendőrök.Eddig a cigányság tartotta rettegésben a Magyarságot,itt az ideje,hogy rettegjenek ők is!Ideje lenne már revansot vennie a Magyarságnak a cigányságon a sok elszenvedett sérelemért.”
 • 6. web 2009. június 12. 19:36
  „"Olaszliszka - Kutyákat uszítottak az intézkedő rendőrökre, és egy férfi, megszerezve egy szolgálati fegyvert, a rendőrökre fogta Olaszliszkán."”
 • 5. apuka 2009. június 12. 18:14
  „Én inkább a rendőröket sajnálom. Valószínüleg nem az állomány döntött úgy, hogy ezt fogják csinálni. Elég rossz érzés lehet egy hazugság kampány részeseként dolgozni úgy, hogy ők aztán nap mint látják mire képes a békés kisebbség.”
 • 4. dodó 2009. június 12. 17:24
  „Milyen csönd van a már eddigi három felderített esetnél, ahol kiderült, azonos fajhoz tartozik az áldozat és az elkövető!
  A felderítetlenekről a véleményem: -nem akarásnak nyögés a vége!
  Hintsük a port, hátha elhiszik, hogy dolgozunk?!”
 • 3. bo 2009. június 12. 17:10
  „Azt a száz fős nyomozó csoportot át kellene szervezni rendrakó brigáddá a svédek között és menten okafogyottá válna az ellenük történő támadás. Adok-kapok ez kérem szépen, észre kellene már venni!”
 • 2. Otaku 2009. június 12. 17:06
  „Úgy, örülök, hogy sündőrségünknek ennyi szabad ideje/embere/pénze van ilyesmikre a közismerten igazmondó bodzaszedők védelmében.

  Naivul ártatlan kérdésem az lenne, hogy nagyapám szőlejének lerablóit, akiről mindenki tudja, hogy kik, miért is nem sikerült öt év alatt lekapcsolni. Gondolom, a fehér ember védelme nem annyira fontos, mint ezeknek a galamblelkű népeknek való s.ggnyalás.”
 • 1. flexsnake 2009. június 12. 16:43
  „ÉS ha nem etnikai szálon nyomoznának még lehet hogy meg is lenne az elkövető.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a kisvárdai sorozat-betörők

Előzetes letartóztatásba helyezte pénteken a bíróság a héten őrizetbe vett kisvárdai házaspárt,… Tovább olvasom