Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Romlott Magyarország nemzetközi pénzügyi megítélése

A javuló külső és belső egyensúly, a várható lassuló infláció mellett is romlott Magyarország nemzetközi pénzügyi megítélése a GKI Gazdaságkutató Intézet szerint.
A GKI az Erste Bankkal együttműködve készítette el előrejelzését a 2008-as évre. Eszerint a gazdasági növekedés üteme 2008-ban is messze elmarad a többi új uniós tagállamétól. Kedvező fejlődés az üzleti szolgáltatások terén várható. Ennek ellenére év végére Magyarország kijöhet a 2007-ben tapasztalt növekedési hullámvölgyből.

Az ország romló megítélésére a tízéves állampapír kamatfelárának elmúlt féléves ugrásából következtet a gazdaságkutató cég. A GKI felmérése szerint a folyamatos gazdasági bizonytalanság oka, hogy 2008 tavaszán krízis-helyzetbe került a világgazdaság. Ennek hátterében a magas és emelkedő élelmiszer-, nyers- és fűtőanyag-árak, a dollár gyengülése, az amerikai gazdaság visszaesése és a nemzetközi pénz- és tőkepiac változásai állnak. Pánik nincs, de a hitel és likviditási válság miatt folyamatos a bizonytalanság és a pénz- és tőkepiacok esése.

Ez és a belpolitikai helyzet Magyarországon nehezíti a konvergencia program végrehajtását. A régió összes valutája közül csak a forint romlott, az év első három hónapjában összesen 4 százalékkal. Az árfolyam tartósan csak a második félévben emelkedhet. A 10 éves állampapír kamatfelára 2007 augusztusa óta 200 bázispontról 380 bázispontra ugrott, míg a többi visegrádi országé jóval alacsonyabb szintről csak körülbelül 50 bázisponttal emelkedett. A GKI szerint ez azt jelzi, hogy az elmúlt fél évben Magyarország megítélése romlott.

Az előrejelzés szerint időleges kamatemelés valószínű, a második félévben azonban lehetséges a kamatcsökkentés. Az év végi alapkamat 7-7,5% lehet, annyi mint 2007-ben. Az infláció emellett az év végére 2,5 százalékponttal csökkenhet, a tavalyi 7,4 százalékról év végéig 5 százalékra. A lassulás az év egészét tekintve átlagban 6-6,5 százalékos lehet.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács által javasoltnál magasabb lehet a bruttó bérnövekedés az üzleti szférában, azaz a javasolt 5-7,5 százalék helyett 8, a közszférában 7 százalék lehet év végéig. A reálkeresetek 6,2 százalékos inflációval számolva fél - 1 százalékkal emelkednek. Szintén 1 százalékkal nő a nyugdíjak reálértéke. A vállalkozások várhatóan több, a közszféra valamivel kevesebb embernek ad munkát 2008-ban. Az év végére csökkenhet a munkanélküliek aránya.

Az élelmiszerek és a háztartási energiahordozók ára 10% fölötti ütemben emelkedik. A gáz ára főleg a világpiaci drágulás miatt akár 30%-kal, a villamos energiáé 10, a távfűtésé az év második felében 10-15%-kal emelkedhet.

A GKI előrejelzése szerint a gazdasági növekedés üteme 2008-ban is messze elmarad a többi új uniós tagállamétól. Kedvező fejlődés az üzleti szolgáltatások terén várható. Ennek ellenére év végére Magyarország kijöhet a 2007-ben tapasztalt növekedési hullámvölgyből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán a második legnépszerűbb politikus

A második legnépszerűbb politikussá vált a népszavazást követően - Sólyom László köztársasági elnök… Tovább olvasom