Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Romlottak a fogyasztói várakozások márciusban

Márciusban kisebb mértékben csökkent a GKI konjunktúra indexe, s annak két összetevője, az üzleti és a fogyasztói bizalmi indexe egyaránt. A lakosság jövőre vonatkozó várakozása jelentős mértékben romlott - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. által az Európai Unió támogatásával készített legfrissebb felméréséből.
A fogyasztói bizalmi index három havi stagnálás után csúszott lejjebb. A lakosság saját pénzügyi helyzetének és rövid távú megtakarítási képességének megítélése kedvezőtlenebb, mint korábban, s februárhoz képest nőttek a munkanélküliségtől való félelmek.

Rossz hír, hogy az üzleti életben az eddig némileg optimista ipar és szolgáltató szektor várakozásai romlottak, a korábban határozottan pesszimista építőipar és kereskedelem viszont kedvezőbbnek ítéli meg a közeljövőt. A két trend megfordulásának okaira részletesen nem tér ki a GKI, de a háttérben nyilvánvalóan az áll, hogy a korábban vártnál jobban lelassult magyar gazdaság növekedése, és a legfontosabb külpiacainkon is romló állapotokról érkeznek hírek. Az építőipar viszont ez év elejére alighanem elérte a visszaesés mélypontját, és a lakossági jövedelmek is - alig észrevehetően ugyan - idén már javulhatnak.

Ennek ellenére a magyar gazdaság kilátásainak megítélése csak az építőiparban lett jobb, a szolgáltató szektorban és különösen a fogyasztók körében romlott, az iparban és a kereskedelemben pedig stagnált. A lakosság inflációs várakozásai is erősödtek, holott az ipar, a kereskedelem és a szolgáltatók áremelési szándéka mérséklődött, egyedül az építőiparé erősödött februárhoz képest, ami alighanem szintén a növekvő megrendelési reményekkel magyarázható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közérdekű adat lett az anyatej méregtartalma

Még mindig van a magyar anyák anyatejében a 35 évvel ezelőtt betiltott DDT nevű növényvédő szer… Tovább olvasom