Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Roncsautók csúfítják Dunaújváros utcáit

Roncsautók csúfítják Dunaújvárost. 2002 óta nem szállíttatja el a gazdátlan autókat az önkormányzat. Akkor jelent meg az új hulladéktörvény, amelyhez még nem igazította a helyi rendeletét a közgyűlés. Addig a városnak nem került pénzbe az autók bontás előtti tárolása.
A hat éves késlekedés oka azonban nem a pénz - az önkormányzat illetékese szerint -, hanem az, hogy nem tartják jelentősnek az elszállításra váró autók számát. Az új rendelet tervezete most készült el. Várhatóan két-három héten belül kerül a testület elé. Ha elfogadják, utána tisztítják meg a várost a roncsoktól.

Jelenleg negyvenhét, rendszám nélküli roncsautó van az utcákon. Ezek egy részének elszállítására felszólítják a tulajdonosokat. A rendszám nélküli roncsok 15-20 százalékánál azonban nem deríthető ki a tulajdonos. Ezeket kellene az önkormányzatnak elszállítatni. Ez körülbelül 16 autót jelent, ami nem jelentős, ezért nem tűzte napirendre a képviselő-testület a helyi rendelet módosítását - mondta a Független Hírügynökségnek Pásti Norbert, az önkormányzat közterület- felügyeleti csoportjának vezetője.

A régi rendelet azt rögzítette, hogy az önkormányzat szerződésben állt egy céggel, amely az autó alkatrészekért cserébe ingyen végezte a bontást. A 2002-ben megjelent hulladéktörvény azonban kimondja, hogy csak hivatalos bontó végezheti el ezt a munkát, az önkormányzattal szerződésben álló cég azonban nem az. Így 2002 óta a bontás előtti 60 napos tárolás költségét az önkormányzatnak kellene fizetni. Egy autónál ez a pénz kb. 30 ezer forint. Pásti Norbert szerint azonban nem a pénz miatt nem szállíttatja el a roncsokat az önkormányzat, hanem azért, mert a régi rendeletben a jegyző nem volt felhatalmazva, hogy az okmányirodába bejelentse a roncsok forgalomból való kivonását.

Az új helyi rendelet tervezete most készült el, és 2-3 héten belül kerül a képviselők elé. Ebben a jegyző megkapja a szükséges felhatalmazást. Ha elfogadja a közgyűlés, megtisztítják a roncsoktól a várost.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap zárul a Drogmentes Magyarországért Maraton

Vasárnap zárul a Drogmentes Magyarországért Maraton, Magyarország legnagyobb drogellenes futása. A… Tovább olvasom