Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Rosszul kezelte fáradtságát a Himalájában a miskolci orvos

Egyetlen rossz mozdulat okozta Szabó Levente halálát a Himalájában - mondta Erőss Zsolt hegymászó csütörtökön, miután hazatért Nepálból.
A csapattárs szerint a miskolci orvos rosszul kezelte saját fáradtságát és az ereszkedés során már egyszer korábban is megcsúszott. Szabó Levente halálát egyébként az okozta, hogy a jeges terepen csúszás közben súlyos fejsérülést szenvedett.

Erőss Zsolt arról beszélt: nem éreztek túl nagy fáradtságot, amikor a csúcstámadás után elkezdtek leereszkedni Barna Dániellel. Szabó Leventével útközben találkoztak, ő már nem ért fel a csúcsra, így együtt indultak vissza. Barna Dániel egy kicsit lemaradt, a két másik hegymászó viszont eltévedt a jeges utakon. Ők egy órát veszítettek az útkereséssel, ezután viszont újra találkoztak. A jeges, enyhe lejtésű úton a miskolci traumatológus ekkor csúszott meg először. Sebességét nem tudta kontrollálni, ezért beleszaladt Barna Dánielbe. Egy párkány fogta meg őket, kisebb sérüléseket szenvedtek. Erőss Zsolt szerint a csapattárs ekkor elég megviselt volt, ezért megbeszélték, hogy óvatosan jön, nem kockáztat. A síbotját is elvették tőle, hogy könnyebben haladjon, így csak a jégcsákány maradt nála, hogy fékezze magát.

A hegymászó azt mondta: ezután egy mélyebb havas területre értek, de nem kellettek a hevederek, jól haladtak lefelé. Már a sátruk sem volt messze: egy jégkiugrás alatt volt, amit jobbról kerültek. Itt egy másik, 4-5 fős csapattal találkoztak. Szabó Levente egy rögzített kötélen csúszott, de folytatták az utat, alig 30 méter volt a sátorig. Erőss Zsolt és Barna Dániel szorosan együtt ment, míg a miskolci orvos egy kicsit lemaradt. A két hegymászó csak a hó-omlást látta, és azt, hogy társuk kettejük között kontrollálatlan mozgással átcsúszik. Szóltak neki, hogy hason fékezze magát, amit meg is tett.

A két magyar hegymászó teljesen kifáradva elérte a sátrat, ahol a rossz idő miatt úgy döntöttek, biztonságosabb, ha reggel ereszkednek tovább. Ekkor még optimisták voltak, úgy gondolták, hogy a mély hó megfogta társukat, akinek nem eshetett komoly baja. Másnap reggel a 3-as táborral egy szintben egy alakot láttak meg, kiderült, hogy Szabó Levente az. A nagy sebességű esés közben az orvos hágóvasa elakadt, ez rántott rajta egyet és a jeges terepen súlyos fejsérülést szenvedett. Erőss Zsolt szerint ezt nem élhette túl, reggelre pedig teljesen kihűlt a teste.

A hegymászók a kimerültség miatt nem tudták levinni társukat, ezért egy mélyhavas lejtőn eltemették, helyét rögzítették a GPS-ben. Az ezt követő havazás miatt azonban sem a bérelhető serpák nem tudták volna lehozni, sem a helikopter nem tudott volna felmenni érte.

A négy magyar hegymászó egyébként március 14-én vágott neki a világ nyolcadik legmagasabb hegyének, a Manaslunak. Itt magyar hegymászó még nem járt korábban. Többnyire reggel és délelőtt tudtak haladni, később azonban jégeső és erős havazás állta útjukat. Kollár Lajos, az expedíció vezetője elmondta: volt, hogy 4-5 napig szakadt a hó, így a táborban maradtak. Erőss Zsolt és Barna Dániel május 19-én érte el a csúcsot.

Szabó Levente a magashegyi betegségeket tanulmányozta, társai szerint nagyon felkészült volt és több nemzetközi mentőakcióban is részt vett korábban. Márciusi indulásakor azt mondta: inkább a hegy győzze le, mint a betegségek.

Olvasóink írták

  • 1. Yucca 2009. június 04. 22:27
    „Tudom, hogy dicső meg hősies meg férfias dolog ez a hegymászás, de igazából sosem értettem meg őket és a motivációjukat. ennyi halottat követelt már ez a "hobbi"! Nyugodjon békében, -- tényleg a hegy győzte le.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többmilliós festménylopás Császáron

Császár - Kirabolták a templomot a Komárom-Esztergom megyei Császáron csütörtökön. Tovább olvasom