Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Rózsa Flores szülővárosa védelmét szervezte

A bolíviai-horvát-magyar kalandor elutazása előtt Kepes Andrásnak elmondta, miért megy szülőföldjére: felkérték, hogy védje meg a kormányerőktől Santa Cruzt. A riporter szerint a kedden bemutatott felvétel gyakorlatilag Eduardo végrendelete volt, mert csak benne bízott meg.
Szülőhelye, Santa Cruz katonai védelmének megszervezésére utazott Bolíviába Rózsa-Flores Eduardo, akit április 16-án lőttek agyon a helyi rendőrök. A bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú férfi erről Kepes Andrásnak beszélt egy tavaly szeptember 8-án rögzített interjúban, amelyet a Magyar Televízió kedden este sugárzott.

Rózsa-Flores azt mondta, másfél évvel korábban Santa Cruzból kérték fel, mert "kezdett olyan helyzet kialakulni az országban, hogy félő volt, erőszakos cselekményekre kerülhet sor". Az őt megkeresők célja az, hogy politikai eszközökkel, "de erőt felmutatva" elérjék Santa Cruz függetlenségének kikiáltását.


A függetlenség is benne volt a pakliban

Szerinte attól lehetett tartani, hogy a kormányerők "letarolják a tartományt, felkészültünk arra, hogy kikiáltjuk a függetlenséget és csinálunk egy új országot". A pénz rendelkezésre állt, a fegyvereket nem legális csatornákon keresztül szerezték be - mondta.

Állítása szerint az országba "nem turistaként" érkezett, hanem Brazília felől, a zöldhatáron át.

Amikor megkérdezték tőle, mennyi pénzért vállalja a feladatot, azt felelte, nincsenek feltételei, a hazájáért teszi. "Zsoldos sose voltam, sose leszek" - mondta az interjúban.

"Itt is a fejemre eshet egy cserép, milyen blőd lenne" - felelte arra a riporteri kérdésre, fél-e a haláltól. "Ha a szülőföldemen történik valami, akkor az így volt megírva" - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 15. comet 2009. április 22. 23:16
  „13.-Zejko- Az egész falu ot volt a gyászmisén, Horvátországban is elismerték, szülővárosából is meg keresték, mert tudták hogy számíthatnak rá.
  Rózsa tisztában volt a bolíviai feladat veszélyességével, és azzal is hogy az túl erős feldat, ez kiderül az utolsó riportból amit ezért is csináltatott.
  Aki ismerték azok véleménye számít, hogy mi itt mit irkálunk az nem sokat.”
 • 14. flexsnake 2009. április 22. 22:34
  „Mérleg és kard, ha nincs mérleged ne ragadj kardot. Tűz által vész ki hőre vágyik. És még ezernyi közhely de igaz. Mindenkiből lehet hőst faragni, utólag is.”
 • 13. Zejko 2009. április 22. 19:42
  „Gyengebbeknek "vedelmet szervezni"mart az is bun ha valami vagy valakik fenyegetnek es felkeszulok a vedelemre de teljesen mindegy nem is kene itt magyarazkodni.”
 • 12. comet 2009. április 22. 19:04
  „11.- ha a kormány észnélküli razziákkal meg kisajátításokkal idegesítené a dunántúliakat lehet hogy idővel dúnántúlon is katonai szervezkedés kezdődne.
  Nem véletlenül menekülnek Bolíviából. Morales amúgy egy egyszerű indián józan paraszti ésszel, akit szerintem a háttérből hülyítenek emberei. Először ő kérte a nemzetközi kivizsgálást, de gyorsan lebeszélték róla. Morales össze akarja tartani az országot ami jogos, de nem csak az indiánok érdekeire kéne összpontosítania.
  Erőszakkal, és paranoias félelemtől vezérelve nem lehet országot irányítani. És ha nem megy a szekér tudni kell lemondani a hatalomról.”
 • 11. aranka2 2009. április 22. 18:12
  „Kíváncsi vagyok, ha valaki a gazdagabb Nyugat-Dunántúl elszakadásáért katonai szervezkedést indítana, a budapesti kormány ezt békésen tűrné-e? Csak azokat a szerencsétlen gyerekeket sajnálom, akiket ez a félbolond kalandor magával vitt a pusztulásba.”
 • 10. rozator 2009. április 22. 17:51
  „Úgy tudom Bolíviában választáson került hatalomra az elnők! Talán ki kellett volna várni a következőt, bár ezt ott sem minden diktátor jellemű ember bírja!( a milliomos horvátra gondolok,aki pénzelte!)”
 • 9. comet 2009. április 22. 17:46
  „Rózsa Horvátországban és Bólíviában is erőszakos katonai alakulatok ellen harcolt meggyőződésből.
  Itthon közre működött az Öszödi beszéd kiszivárogtatásában, és szívén viselte a Temerini fiúk ügyét.
  Nem zsoldos volt és nem is kalandor.

  Nyugodj békében a szülőföldedben Eduardo.”
 • 8. Mathiasking 2009. április 22. 17:37
  „5. hozzászólás flexsnake 2009.04.22. 12:15

  Tudod Flexi, ennek az embernek a széklete többet ért, mint Te és az egész eszme világod!
  William Tecumseh Sherman (1820. február 8. - 1891. február 14.) amerikai tábornok vagy Ulysses Simpson Grant (született Hiram Ulysses Grant) (1822. április 27. - 1885. július 23.) tábornok mondta, hogy legjobb indián a halott indián! Egyet értek vele!”
 • 7. cseroki 2009. április 22. 12:44
  „Kicsit egysíkú (egyszikű) gondolkodásra vall:"Ez így volt megírva. Aki fegyvert ragad rossz ügyért az gyorsan végzi. Ez egy rossz ügy volt rossz emberekkel rossz agyi kapacitással. Csodálom hogy hamarabb nem kapcsolták már le."
  Nekem egy valami tetszett Kepes műsorában: korrekt volt, nem csinált bulvárt belőle, zokogó menyasszonnyal, szomszédokkal. Nekem így is torokszorító volt az egész. Annak idején, amikor bemutatták a "Magyarok a Balkán háborúban" c. 3 részes dokumentumfilmet, igen nagy hatással volt rám. Olyan hittel, meggyőződéssel beszélt és akkor is hibáztatta egész Európát, a magyar kormányt, az ENSZ-t, hogy hagyták odáig fajulni a dolgokat. A másik fickó, a hadnagy Földes már inkább kalandor, zsoldos benyomását keltette, ha egyáltalán felmerülhet ilyen kifejezés.
  A tegnapi filmben sok gesztusa nem kerülte el a figyelmemet; én ennek alapján állítom, a sokszínűségét még az is szélesíti: minden ambivalenciája mellett esendő volt. Másra azt mondanánk, kalandor, szélkakas természet. Ez az ember egy állandó útkereső volt. Nem biztos, hogy mindig jó volt az, amibe belevetette magát és magáévá tette az eszmét. De hittel és jobbítási szándékkal tette. Ahogy a falujában élt ... utakat tervezett és szervezte megépítésüket ... német katonai síremlék felújítás ... már muzulmán hitűként ministrálás ... 80 ember, aki szerette és tisztelte, mind tévedett volna? Tény, hogy nem babapiskótát ment ki árulni Boliviába. De egy jogállamban azért nem így mennének a dolgok, hogy a komcsi diktátor elkezd hisztizni: meg akarnak ölni és száz kommandóssal rajtaütnek alvó embereken, hogy szitává lőjék őket. Én azt a paranoiás indiánt, Moralest még csak a vörössapkás katonái gyűrűjében láttam nyilatkozni. Szóval Szentlászló, Eszék védőjéhez, az indiai, Fülöp-szigeti segélyszállítmányok továbbítójához méltatlan halál volt, alsógatyában, kvázi álmában szitává lövettetni. Ugyanakkor elképzelni, hogy Flores 62 évesen második szívinfarktussal hal meg... az is paradox.
  Edu a halálával nem vesztett; azok az igazi vesztesek, akik szerették és tisztelték őt. Mert azokat megrázta és fájdalmasan érintette. így váltak néhányan magyarokként is a hitvány, törvénytelen bolíviai rajtaütés közvetett áldozataivá.”
 • 6. Tivadar 2009. április 22. 12:37
  „Flexsnake,

  Mire gondolsz amikor azt irod, hogy "rossz ugy" ? Kik azok a "rossz emberek , rossz agyi kapacitassal" ? A horvat haburaban valo reszvetelere avagy a szulovarosa megvedesere gondolsz ? Kicsit bonyolultabb a tortenet mintsem azt a delmagyar leirja.

  Xene@freemail.hu

  Valamennyire egyet ertek veled, habar nem hiszem, hogy Koszovo gazdagabb lenne mint a volt Yugoszlavia mas reszei. Maximum leteznek gazdag emberek a korrupcio es kulfoldi munka reven.
  Latin Amerikaban az efele elszakadasi mozgalmak mar joval Koszovo elott leteztek es megindultak, max nem irtak a magyar ujsagok rola. Bolivia eseteben szinte kizarolag csak gazadsagi okai vannak a zavargasoknak.”
 • 5. flexsnake 2009. április 22. 12:15
  „Ez így volt megírva. Aki fegyvert ragad rossz ügyért az gyorsan végzi. Ez egy rossz ügy volt rossz emberekkel rossz agyi kapacitással. Csodálom hogy hamarabb nem kapcsolták már le.”
 • 4. flexsnake 2009. április 22. 12:15
  „Ez így volt megírva. Aki fegyvert ragad rossz ügyért az gyorsan végzi. Ez egy rossz ügy volt rossz emberekkel rossz agyi kapacitással. Csodálom hogy hamarabb nem kapcsolták már le.”
 • 3. Zejko 2009. április 22. 10:01
  „Nyugodjanak bekeben.”
 • 2. Mathiasking 2009. április 22. 09:28
  „Tegnap este a királyi 1-es csatornán volt egy dokumentum film, melyet Kepes András forgetott. Aki látta elgondolkodhat azon, hogy sokkal több jó ember van a földben, mint a Földön!”
 • 1. xene@freemail.hu 2009. április 22. 09:12
  „Nocsak, nocsak méghogy Koszovó nem lesz-e egy dominó első darabja??? Bár tudom, hogy itt gazdasági okokból szeretne elszakadni ez a tartomány (mert gazdagabb a többinél)....de egyre több ilyen helyzet fog kialakulni...Ha Bushtól kértek volna segítséget, akkor az meg is adta volna nekik a támogatást...s lenne egy újabb barátja Amerikának...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes folyamat részei a politikusok elleni támadások?

Ötéves államigazgatási tapasztalattal rendelkezik, többel, mint bizonyos fideszes képviselők, és nem… Tovább olvasom