Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Rubovszky: Mesterházy falazhat az Simon-ügyben

Az Országgyűlés mentelmi bizottságának álláspontja szerint az a gyanú merül fel, hogy Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője "falaz" a Simon-ügyben. Erről Rubovszky György, a bizottság KDNP-s elnöke beszélt hétfőn Budapesten újságíróknak a testület zárt ülése után.
A kormánypárti politikus elmondta, hogy Mesterházy Attila meghívásuk ellenére nem jelent meg a bizottság előtt. Közlése szerint "durva hangú, kioktató" levelet küldött az MSZP elnökétől, amelyben azt írta, hogy az ügyben az ügyészség nyomoz, a bizottságnak nincs joga ahhoz, az ügyről pedig nincs új információja, ezért nem vesz részt az ülésen.

Rubovszky György emlékeztetett, azért hívták meg az ellenzéki politikust, hogy tisztázza azt a nyilatkozatát, miszerint a Simon Gábor eltitkolt bécsi számláján lévő pénz a volt szocialista elnökhelyettes politikai pályafutása előttről származik.

Hozzátette: Mesterházy Attila levelére még szerdán válaszolt, azt írta, "tanuljanak már meg olvasni", nem Simon Gábor pénze után érdeklődik, hanem azután, min alapszik a pártelnök nyilatkozata. Erre a kérdésre Mesterházy Attilának mint képviselőnek kellene válaszolnia - jegyezte meg, hozzátéve, hogy erre a levélre már nem válaszolt a pártelnök.

Rubovszky György azt mondta, a bizottsági ülésen felvetette, hogy ez a magatartás arra a gyanúra hívja fel a figyelmet, hogy "Mesterházy Attila vagy saját magának, vagy csak másoknak, de falaz az ügyben". Hozzátette: ezt az álláspontját a bizottság öt igen, egy nem szavazattal támogatta. Megjegyezte, a szocialisták távolmaradása a bizottság üléséről a Simon-ügy kezdete óta, az "össznépi falazás" gyanúját erősíti.

Szerinte Mesterházy Attila ezzel a magatartással a szocialista párt felelősségét a pénz tekintetében részben magára húzza, legalábbis gyanúba keveri. Mint mondta, más magyarázatot nem tud adni arra, hogy a pártelnök miért folytatja ezt "a buta struccpolitikát".

Beszámolt arról, hogy március 20-a körül kapják meg a Pécsi Egyetemtől kért szakvéleményt a kifizetett juttatások visszakövetelhetőségéről. Ez is szerepelni fog a bizottsági jelentéstervezetben, amelyről várhatóan március 24-én szavaz a mentelmi bizottság, így a március 31-ig határidőig be tudják nyújtani a javaslatot az Országgyűlésnek.

Az elnök közölte, a testület felkérte, "hatékony hangon" hívja fel ismét Mesterházy Attilát, hogy március 24-én jelenjen meg a bizottság előtt és válaszoljon a felmerült gyanúra. A bizottság azt is kérte, hogy az üléstől távolmaradó szocialista képviselőket - a miskolci Simon Gábort és Göndör Istvánt - is hívja fel arra, hogy jelenjenek meg a munkahelyükön és vegyenek részt a munkában - közölte.

Kérdésre válaszolva hozzátette, távolmaradásuk nem jár szankcióval, arra majd az új országgyűlési törvény ad lehetőséget.

Schiffer András (LMP) az ülésről távozóban azt mondta, a bizottságnak nincs lehetősége az elfogadott álláspontban gyanút megfogalmazni, vagyis nem lehet burkoltan bűncselekménnyel megvádolni valakit. Elmondta, ő ezzel az állásponttal nem értett egyet, mert semmilyen arra utaló adat nincs, hogy ez a pénz a szocialista párté lett volna. A politikus felháborítónak tartja ugyanakkor, hogy bizottsági tagok bojkottálják a testület munkáját.

Simon Gáborról február elején derült ki, hogy mintegy 240 millió forintnak megfelelő összeget tart egy ausztriai számlán, amelyről nem adott számot vagyonnyilatkozataiban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baloldali összefogás: bruttó 280 ezerig mindenki jól járna az adóváltozásokkal

Bruttó 280 ezer forintos havi keresetig mindenki jól járna a baloldali összefogás által javasolt többkulcsos adórendszerrel - jelentette ki Tordai Bence. Tovább olvasom