Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Rummel: Szükségszerű lépés volt

Egy hete fedte fel lapunknak állambiztonsági múltját Rummel József (képünkön), aki kampányfőnökként dolgozik Hernádi Gyula hódmezővásárhelyi szocialista polgármesterjelölt mellett. Az egykori III/III-as tiszt szükségszerű lépésnek nevezte, hogy fiatal pedagógusként a titkosszolgálat tagja lett. Erről szerinte nem csupán a szűk baráti köre tudott, hanem Lázár János is.
– Nem csupán a szűk baráti köröm, hanem sokkal többen tudták, hogy dolgoztam a titkosszolgálatnál – mondta Rummel József a Napkeltének adott interjújában, hozzátéve: ezt nem tartotta titokban.

Állambiztonsági múltjáról szűkszavúan beszélt, akadtak mondatok, amiket nem fejezett be. „Ez egy huszonhat évvel ezelőtti történet. Egy huszonéves fiatalember, akinek valamilyen olyan munkahely kellett, hogy beindítsa a családját, satöbbi..., és akkor pedagógusként kezdett el dolgozni, de egyszerűen nem tudott előrelépni úgy..., ez volt az egyik része. Ez viszonylag szükségszerű lépés volt. Másrészt az ideológiai tartalmat nézve, nem lehet azt mondani, hogy egy huszonéves fiatalembernek szilárd ideológiai nézetei vannak. Tulajdonképpen ezt egy munkahelynek tekintettem."

Rummel József a III/III-as főcsoportfőnökségnél kezdett. Elmondása szerint néhány hónap után átkerült a kémelhárításhoz, hírszerzéshez. „Végigcsináltam, ismertem ezeket a területeket, sőt a Belügyminisztérium állományában voltam. (...) A furcsa dolog az, hogy maga Lázár János polgármester úr is ismerte több mint nyolc éve ezt a dolgot, amikor odahívtak Hódmezővásárhelyre kampánytanácsadónak. Hajszálpontosan tudták azt, hogy én ezzel foglalkoztam, illetve szervező-menedzseri végzettségem van. És Rapcsák úr Lázár urat küldte hozzám nyolc évvel ezelőtt kampánytanácsokért. Sőt néhány hónappal ezelőtt még a Fidesz megkeresett, hogy vállaljam a kampányuk tanácsadását."

Rummel József két hónapja irányítja a szocialisták vásárhelyi kampányát. Úgy nyilatkozott, hogy a kilencvenes évek eleje óta segít különféle kampányokat. „Ezt tudták, ismerték a híremet, tudták, hogy nyertes kampányokat tudtam vezetni. Főként országgyűlési képviselők kampányait segítettem. Természetesen nem lehet tudni, hogy kikét."
Lázár János vásárhelyi polgármester a Rummel-ügy kirobbanásakor meglepődött. Úgy nyilatkozott lapunknak, hogy „nem gondoltam volna, hogy ilyen személlyel találom szembe magam". A kampányfőnök televíziós nyilatkozatára reagálva Lázár azt mondta, hogy Rummel környékezte meg Rapcsák Andrást, s próbált a kereszténydemokrata vezető közelébe férkőzni, ám Rapcsák ismerte a múltját, így eltávolította a környezetéből. A vásárhelyi polgármester arról is szólt, hogy ő nem találkozott Rumellel, és hogy „Rapcsák András elmondta nekem, mivel foglalkozott korábban Rummel József."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit vár a Nádor aluljáró átadásától?

Tovább olvasom