Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Rutinnal mérlegre sincs szükség

A konyhavezetőként dolgozó Csapó Ernőné saját bevallása szerint otthon sem tud kis mennyiségben főzni.

A konyhavezetőként dolgozó Csapó Ernőné Inci néni pályafutása során volt időszak, amikor kollégáival naponta 600 fő számára készítettek menüt, így bevallása szerint otthon sem tud kis mennyiségben főzni. Ennek a családtagjai örülhetnek igazán, hiszen garantált, étkezés után sosem maradnak éhesek...

Inci néni 1967-ben kezdte tanulni a szakácsmesterséget, három év múlva végzett, vagyis már 35 éve nyújt kulináris élvezeteket azoknak, akik betérnek az éttermükbe. Nem egy vándorló típus, első munkahelyén 10 évig volt, a mostanin pedig már 25 éve főz. Ez valódi csodának számít, hiszen a vendéglátásra igencsak jellemző a nagy munkaerő-vándorlás.
Volt olyan időszak az életében, amikor naponta hatszáz fő menüzött náluk, s akkor még az ŕ la carte vendégeket nem is említettük. Az évtizedek alatt folyamatosan megtapasztalhatta az étkezési szokásainkban végbement változásokat: a csirke- és a pulykahús népszerűsége rendkívül előretört a sertéshús sérelmére. Vasárnap az ŕ la carte étkezések során 50 százalékban olyan ételeket rendelnek, amelynek csirkemell az alapja. Volt időszak, amikor másról sem lehetett hallani, csak a vegetáriánus étrend előnyeiről. Ennek ellenére százötven fős lakodalom esetén is maximum csak 4–5 olyan vendég van, akinek húsmentes ételt kell felszolgálni.

Gyakran hallani férfi szakácsoktól, hogy hét közben főznek eleget, így családi rendezvényeken, baráti összejöveteleken nem szívesen veszik kezükbe a fakanalat, holott ezt a társaság többi tagja gyakran elvárná. Nos, Inci néni nincs így, bármikor szívesen áll a gáztűzhely mellé, szabadnapján „elvonási tünetek" jelentkeznek nála, ha nem főzhet, süthet valami finomságot.

Annak ellenére, hogy házgyári lakás kis konyhájában tevékenykedik, százfős vendégsereget meghaladó esküvő teljes sütimennyiségét is elkészítette már. A választék sem volt kicsi, 14-féle édesség került a lakodalmas asztalra, volt, amelyikből 5 tepsi mennyiségben. Természetesen ekkora rutinnal mérlegre nincs szüksége a konyhában, szemmértékkel állapítja meg az anyaghányadokat.

Inci néni bevallja, a munkahelyén megszokta a bőséges főzést, így otthon sem ismeri a kis mennyiséget, négy főre abszolút nem tud főzni. Mosolyogva mesél másik szakmai ártalmáról is, lassan nem tud ténykedni: ha csak a férje számára kell a kész ételt kimerni a tányérba, azt is olyan gyorsan teszi, mintha ötven vendég várna kiszolgálásra.
Csapóék az ürgehegyi telkükön szoktak nagy kerti partikat rendezni. Inci néni nemcsak a családtagjai ízlésvilágát ismeri, hanem a barátok kedvenceit is fejében tartja. Persze azt is tudja, hogy ki mit nem szeret, s ez ugye azért fontos, mert ha többen vannak, meg kell találni azt az ételt, amit mindenki szívesen fogyaszt el. Uralkodhat bármilyen „divatirányzat", férje esetében nincs olyan étel, ami a pörköltet galuskával bármi módon is leszoríthatná a kedvenc ételek képzeletbeli dobogójának legfelső fokáról. Inci néninél pedig a rántott csirkemell a favorit.

Már tíz éve küldözget Inci néni recepteket a kiadóknak, de nemcsak a Kisalföldnek, hanem országos női magazinoknak is, így már jutalmul többször kapott szakácskönyveket. A receptversenyre egy egész menüt küldött el, amelynek alapjául az őszi gyümölcsök szolgálnak. A leves a szőlőre, a főétel az őszibarackra, a sütemény pedig az almára „épül".
Inci néni a férjét is a munkájának „köszönheti": harminchárom évvel ezelőtt Csapó Ernő felszolgálóként dolgozó barátját ment a munkahelyére meglátogatni. Épp beszélgettek, amikor Inci kilépett a vendégtérbe, s az első szemkontaktus egy életre megpecsételte sorsukat. Másfél év után már lakodalmat ültek ott, ahol Inci néni már negyed évszázada dolgozik. Szerelmük gyümölcse, Ernő is elmúlt már harmincéves. A fiatalembert is sikerült a vendéglátás szeretetével „megfertőzni", felszolgálóként dolgozik a fővárosban.

Inci néninek egy nagy vágya van: a közeljövőben ő is szeretne vendégként lakodalomban mulatozni – a fia lakodalmán. Úgy gondolja, már csak egy apró dolog hiányzik az életéből: egy kis unoka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb Ászok-vereség

Teke Szuperliga, férfi

BKV Előre–S. Ászok 8:0 (3426–3164). Harmadik… Tovább olvasom