Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Ruttkai Éva 75 éves lenne

December 31-én lenne hetvenöt éves Ruttkai Éva, Kossuth-díjas színésznő, a Vígszínház vezető művésze.
Budapesten született 1927-ben. Pályáját ötéves korában kezdte, ekkor szerepelt először színpadon Lakner Artúr gyermekszínházában. A színészmesterségre a kor egyik legnevesebb színésznője, Makay Margit tanította. 1945-ben Jób Dániel szerződtette a Vígszínházhoz. Molnár Ferenc A hattyú című vígjátékának főszerepében debütált, miután Tolnay Klári, aki eredetileg játszotta volna Alexandra szerepét, megbetegedett. A darab, s benne Ruttkai nagy siker volt, s ezzel elindult az a csodálatos színészi pálya, melyet emlékezetes szerepek fémjeleznek.

1948 és 1951 között Ruttkai a Nemzeti Színházban játszott. 1951-től a Magyar Néphadsereg Színházához, a későbbi Vígszínházhoz szerződött, amelynek haláláig tagja maradt. Pályáján klasszikus és modern darabok, drámák és vígjátékok sorában csillantotta meg sokoldalú tehetségét. Ösztönös tehetségét a mesterség tökéletes ismeretével, művészi tisztességgel, alapos felkészüléssel és fegyelemmel gazdagította. Egyéniségének bája, művészetének varázsa az egyik legnépszerűbb hazai színésznővé emelte.

Gyakran írták róla: számára nem létezik kisebb vagy nagyobb szerep, mindenkor kimagasló alakítást igyekszik nyújtani. A korabeli kritikák tanúsága és a közönség emlékezete szerint A néma levente Ziliájaként, A Háború és Béke Natasa Rosztovájaként, a Szent Johanna és a Rómeó és Júlia címszereplőjeként (oldalán a halhatatlan kedvessel, Latinovits Zoltánnal) ugyanolyan feledhetetlen volt, mint a Vízkeresztben, a Makrancos hölgyben vagy a Sirályban. Kiemelkedő alakítást nyújtott Csehov nőalakjainak megformálásában. A Ványa bácsiban Jelena Andrejevna a kertben hintázik, kezében egy kék selyemsál, amit abban a jelenetben Ruttkai néhány mozdulattal, a kék sállal játszva tett, az színháztörténeti jelentőségű élmény volt. Emlékezetes maradt játéka - már nagybetegen - Dürrenmatt Öreg hölgyének címszerepében is.

Sokoldalú tehetségét több mint félszáz filmszerepben is bizonyította. 1934-ben, még gyerekként állt először a felvevőgép előtt a Lila akác című filmben. Temperamentumával, humorával, könnyed játékával a Budapesti tavasz, az Egy pikoló világos, a Butaságom története, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, az Utazás a koponyám körül, a Szindbád, s legutoljára az Idő van című filmek sikerének egyaránt részese volt. A méltán népszerű és feledhetetlen művész 1986. szeptember 27-én hunyt el Budapesten. Művészetének elismerését számos díj jelzi, melyek közül a legrangosabbat, a Kossuth-díjat 1960-ban kapta meg. Emlékét őrzi a Ruttkai Éva Emlékszoba, amelyet 1989. május 19-én nyitottak meg, egy róla elnevezett pici színház az Üllői úton valamint a Ruttkai Éva Emlékdíj, amelyet 1987 óta minden év decemberében a Vígszínházban adnak át annak a művésznek, akit a társulat titkos szavazással erre méltónak talál.

Sarudi Ágnes
Sajtóadatbank

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz munkaerő-kölcsönzés

A főváros után az országban Győr-Moson-Sopron megyében a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta. Öt… Tovább olvasom