Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Ságvári-ügy: kártérítést kér a család

Kártérítést kér a Ságvári-ügy egyik ártatlanul kivégzett vádlottjának özvegye és testvére. Az idős családtagok az 1959-es halálos ítélet meghozatalában résztvevő Fővárosi Bíróságot (FB) és a Legfelsőbb Bíróságot (LB) perelték be.
Az utóbbi bíróság tanácsa ugyanis 2006 márciusában felmentette a kivégzett Kristóf László csendőrt, megállapítva, hogy a koncepciós perben törvénysértően vonták felelősségre. A 89 éves özvegy egyelőre 120 ezer, az őrmester 87 éves nővére pedig 80 ezer forint kártérítést követel, ám igénylik az összeg 1960-tól esedékes kamatait is.

Kristóf László csendőr őrmestert 1959-ben, az 1956-os megtorlás részeként 12 másik csendőr- és rendőrnyomozóval együtt ítélte el a bíróság. Ellenforradalmi vétkük nem volt, őket a régi hatalmi struktúrában elfoglalt helyük miatt vonták felelősségre.

Olvasóink írták

 • 1. vahlium 2008. július 30. 10:06
  „Barikád.hu::
  Mert csak gondoljatok bele, hogy milyen is volt ez a kíváló elvtársunk? Egy idegroncs üldözési mániás pszichopata volt elvtársak, aki beteges élvezettel művelte a kommunista tevékenységhez azokban az időkben hozzátartozó konspirációs, meg rejtőzködési meg egyéb gyerekjátékokat, és szentül meg volt győződve arról, hogy amit csinál az olyan fontossággal bír, hogy ha ő nincs, akkor a Lenin mauzóleum se fog fölépülni!

  És elvtársak mindenki tuggya, aki egy kicsit utánajárt, hogy a Ságvári elvtársat a szülei figyeltették meg, ettől volt üldözési mániája! A szülei egyébként az Endrénkkel együtt jómódú polgárcsaládként élték a burzsuj kapitalista életmódjukat, csak ez az ideggyenge Endre (a 32 neve közül az egyik) gyerekük bántotta őket, mer sehogy se tudott beilleszkedni a társadalomba, a korosztályába tartozó fiúk és lányok hülyének nézték, és állandóan ilyen zorró meg batman filmeket nézve egy hős ellenállónak képzelte magát, és állandóan szorosan a fal mellett közlekedett, mert azt hitte, hogy ezzel jobban szolgálja a pártot.

  Azt a pártot, amelyik nem is nagyon foglalkozott vele, mert a pártban is látták, hogy egy ilyen szerencsétlen ideggyenge lúzer csak bajt hozhat rájuk!

  És elvtársak nem szabad megfeledkezni arról se, hogy ugye milyen hősies körülmények között vesztette az életét ez a példakép elvtársunk! Merugye elvtársak az a két rendőrnyomozó, akik beültek abba kocsmába inni egy korsó sört, azoknak fogalma se volt, hogy ki az a Ságvári, ők csak szerettek volna egy kicsit pihenni egy jó sör mellett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ál-diplomatarendszám a terepjárón

Egyre nagyobb számban érkeznek egy nyugat afrikai kis államból az ottani hatóságok által kiadott… Tovább olvasom