Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Saját darabolórendszert akarnak

Vágó-, darabolóüzem építését fontolgatják a sertéstartók, a tárgyalások már folynak.

Vágó-, darabolóüzem építését fontolgatják a sertéstartók. Az elképzelésről ezekben a hetekben folynak tárgyalások az ország több pontján. Szilban három megye gazdái találkoztak. Azt megelőzően Hajdúnánáson és Hódmezővásárhelyen tartottak hasonló megbeszélést, ezután pedig Kecskeméten és Szekszárdon tanácskoznak.
– A világpiacon a húsiparban óriási koncentráció megy végbe és azok az országok versenyképesek, ahol a vágókapacitás termelői tulajdonban van – mondta el a Kisalföld érdeklődésére dr. Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) titkára.

 – Ezeknek a rendszereknek a működését megismerve, az országos sertésválasztmány megbízta a terméktanácsot, továbbá az érdekképviseleteket: a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségét, a gazdakörök országos szövetségét és a Parasztszövetséget, hogy a szervezésben járjanak el. Szilba Győr-Moson-Sopron, Zala és Fejér megyék sertéstartó gazdáit hívtuk össze, hogy hozzanak létre egy konzorciumot, s ennek a vezetőtestülete dönti majd el, milyen vállalkozási formává – szövetkezetté vagy részvénytársasággá – alakulnak át. Ez a gazdasági társaság teszi meg azokat a lépéseket, hogy a termelői tulajdonú vágókapacitás beruházása elkezdődjön Magyarországon.

Dr. Zádori László közölte: első lépésként egy, a versenyképességet taglaló tanulmányterv készül. Ezek után kell az anyagiakat biztosítani. Manapság a magyar gazdák nem tudnak ekkora, mintegy 20 milliárd forintos beruházást saját erőből megvalósítani. Ehhez brüsszeli pénzre, nemzeti támogatásra és egyéb forrásokra van szükség. Megjegyezte, hogy az „egyéb" alatt kizárólag a fejlesztési bankot érti.
– A világgyakorlatot követve a majdani üzem vág, bont, darabol, csontoz, hűt, csomagol, fagyaszt, tehát készterméket nem gyárt – fűzte hozzá dr. Zádori László.

„A rendszer termelői tulajdon lesz, így garanciát vállal tulajdonosai minden sertésének vágására. A gazdák minden leadott kiló után részesülnek az osztalékból, ugyanakkor garantálják, hogy a dán minta alapján a sertések 85 százalékát ideértékesítik."
Dr. Zádori László, a terméktanács titkára
Lengyel Lajos, a Kisalföldi Sertésértékesítő Szövetkezet ügyvezetője leszögezte: jó lenne, ha dán mintára a magyar termelő is a kezébe venné a sorsa irányítását. Ezért támogatják a kezdeményezést.
Dóczy Géza, a Bacon Kft. tulajdonosa szintén a támogatók körébe tartozik. Úgy vélte, így legalább a termelők kezében lesz egy vágókapacitás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madagaszkár

Mi történne, ha négy állatot egy New York-i állatkertből valódi dzsungelbe tennénk át? Tovább olvasom