Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Saját sárkánya lesz a budapesti állatkertnek

Várhatóan még az idén egy igazi "sárkánya" is lesz a fővárosi állatkertnek. A komodói varánusz a tenerifei állatkertből érkezik majd. Jelenleg Európában csak 5 állatkertben láthatják ezt a rika fajt a vendégek - mondta el a Független Hírügynökségnek hétfőn Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője.
A komodói sárkány természetes élőhelye csupán néhány sziget Indonéziában. A világ legnagyobb gyíkfajtájának hosszúsága elérheti a 3 métert és akár egy mázsa is lehet a súlya. A ragadozó varánusznak tulajdonképpen nincs természetes ellensége, tehát csúcsragadozónak tekinthető. Harapása végzetes, mivel szájüregében olyan kórokozó baktériumok élnek, amelyek a sebből a vérbe jutva vérmérgezést, majd halált okoznak.

Hanga Zoltán szerint nem elképzelhetetlen, hogy idővel több sárkány is lesz az állatkertben, mert a varánuszok szaporodnak fogságban is. Sőt, néhány éve kiderült, hogy a "szárazföldi krokodilnak" is nevezett varánusz képes az önmegtermékenyítésre, tehát a szűznemzésre. A tudósok szerint azért alakulhatott ki ez a képesség, mert Indonézia szigetvidékén gyakran előfordul, hogy a természeti csapások miatt elszigetelődnek egymástól az óriásgyíkok. A faj fennmaradása érdekében a hímre évekig hiába váró nőstények ilyenkor megtermékenyítik magukat.

Olvasóink írták

 • 4. Lizsu 2008. március 25. 12:38
  „Ember, te beteg vagy.”
 • 3. matriné 2008. március 25. 12:23
  „No és Liszunak fogják hívni?”
 • 2. Lizsu 2008. március 25. 10:12
  „ööö... megkeseredett 50-es?”
 • 1. matriné 2008. március 25. 09:32
  „Csak nem a e kormánykoalicióból inportálnak "házisárkányt"?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belefulladt a bányatóba az eltűnt férfi

Megtalálták a holttestét annak a férfinek, akit hétfőn kora délután kezdtek keresni a tűzoltóság… Tovább olvasom