Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Salamon László elfogadta az alkotmánybírói jelölést

A 2013 februárjában távozó Bihari Mihályt váltja a testületben.

Salamon László elfogadja az alkotmánybírói jelölést

Salamon László megtisztelőnek tartja, hogy alkotmánybírónak javasolta őt az illetékes eseti bizottság és elfogadja a jelölést.

"Nagy megtiszteltetésnek tekintem a jelölést és elfogadom" - nyilatkozta újságíróknak hétfőn a KDNP-s politikus.

Az alkotmányügyi bizottság elnökét az Alkotmánybíróság elnökét és tagjait jelölő eseti bizottság hétfői ülésén jelölte alkotmánybírónak, a második ciklusát töltő Bihari Mihály helyére, aki 2013 februárjában távozik majd testületből, mert a hónap végén betölti a 70 éves felső korhatárt.

Salamon László arra a kérdésre, hogy hogyan viszonyul majd azokhoz az Alkotmánybíróság elé kerülő törvényekről, amelyeket maga is megszavazott az Országgyűlésben, azt mondta: a törvény előírásainak és az Alkotmánybíróság ügyrendi rendelkezéseinek megfelelően fog eljárni.

Arra felvetésre, hogy Balsai István volt fideszes képviselő alkotmánybíróként részt vesz az ilyen törvények vizsgálatánál, mások viszont nem, Salamon László megismételte, hogy tanulmányozni fogja az Alkotmánybíróság ügyrendjét és ehhez igazodik. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmánybírók közül nem csak Balsai István, hanem például Pokol Béla és Bihari Mihály is részt vett korábban parlamenti munkában.

Salamon Lászlót a KDNP javasolta a posztra, az ülésen résztvevő kormánypárti képviselők támogatták jelölését, az egyetlen jelenlévő ellenzéki képviselő, a jobbikos Gyüre Csaba pedig tartózkodott. A tervek szerint az alkotmányügyi bizottság szerdán hallgatja meg Salamon Lászlót, az Országgyűlés pedig jövő hétfőn dönthet a megválasztásáról.

Salamon László 2011 szeptemberében a szintén alkotmánybíróvá választott fideszes Balsai István helyett került az alkotmányügyi bizottság élére. Ab-taggá választása esetén a kereszténydemokrata politikusnak - aki 1990 óta tagja a parlamentnek - le kell mondania képviselői mandátumáról, megüresedett helyét pedig a Fidesz-KDNP Pest megyei területi listájáról kell betöltenie a kormányoldalnak.

Salamon Lászlót jelölték alkotmánybírónak

A KDNP-s Salamon Lászlót jelölte alkotmánybírónak az Országgyűlés Alkotmánybíróság elnökét és tagjait jelölő eseti bizottsága hétfőn - mondta el a testület zárt ülése után az MTI-nek Rubovszky György, a bizottság KDNP-s tagja.

A kormánypárti politikus ismertette: Salamon Lászlót, aki jelenleg a parlament alkotmányügyi bizottságának elnöke, a KDNP jelölte a posztra. A bizottság hétfői ülésén részt vett kormánypárti képviselők támogatták a jelölést, az egyetlen jelenlévő ellenzéki képviselő, a jobbikos Gyüre Csaba pedig tartózkodott.

Rubovszky György elmondta: a tervek szerint az alkotmányügyi bizottság szerdán hallgatja meg a jelöltet, az Országgyűlés pedig jövő hétfőn dönthet a megválasztásáról.

Új alkotmánybíró megválasztására azért van szükség, mert 2013 februárjában távozik egy bíró a testületből, a második alkotmánybírói ciklusát töltő Bihari Mihály a hónap végén ugyanis betölti a 70 éves felső korhatárt.

Salamon László 2011 szeptemberében a szintén alkotmánybíróvá választott fideszes Balsai István helyett került az alkotmányügyi bizottság élére. Ab-taggá választása esetén a kereszténydemokrata politikusnak - aki 1990 óta tagja a parlamentnek - le kell mondania képviselői mandátumáról, megüresedett helyét pedig a Fidesz-KDNP Pest megyei területi listájáról kell betöltenie a kormányoldalnak.

A vonatkozó szabályok értelmében a 15 tagú Alkotmánybíróság (Ab) új tagját az Országgyűlés az elődje megbízatási idejének lejártát megelőző kilencven napon belül választja meg, a képviselők kétharmadának titkos szavazatával, tizenkét évre.

A jogszabály szerint az Ab tagjává megválasztható minden olyan büntetlen előéletű, és az országgyűlési képviselők választásán választható magyar állampolgár, aki jogász végzettséggel rendelkezik, 45. életévét betöltötte, és kiemelkedő tudású elméleti jogász (egyetemi tanár vagy a Magyar Tudományos Akadémia doktora), vagy legalább húszévi, jogi területen folytatott szakmai gyakorlattal rendelkezik.

Salamon László

Az Alkotmánybíróság elnökét és tagjait jelölő országgyűlési eseti bizottság hétfőn a KDNP-s Salamon Lászlót jelölte alkotmánybírónak. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának életrajza.

Salamon László 1947. december 25-én született Budapesten katolikus polgári értelmiségi családban.

1967-től az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán folytatott egyetemi tanulmányokat, ahol 1972-ben szerzett jogi diplomát.

1972-től 1974-ig a budapesti 24. számú ügyvédi munkaközösségben ügyvédjelöltként, majd 1974-től 1990 őszéig ügyvédként dolgozott. 1980 és 1990 között a munkaközösség vezető helyettese is volt.

Salamon László 1989 márciusában lett a Magyar Demokrata Fórum (MDF) tagja, majd annak delegált szakértőjeként részt vett a háromoldalú nemzeti kerekasztal-tárgyalásokon. 1993 és 1996 között a párt országos választmányában, 1994. február-októberben az országos, illetve ügyvezető elnökségében is tevékenykedett.

1990 óta országgyűlési képviselő. 1990-ben és 1994-ben a párt országos listájáról jutott be a parlamentbe. Az MDF pártszakadása után 1996. márciustól decemberig független képviselő volt, 1996 decemberében csatlakozott a Fidesz frakciójához, 1997-ben pedig a párthoz is. 1998-ban a Pest megyei 3. számú dunakeszi választókerületben, 2002-ben a Fidesz, 2006-ban és 2010-ben a Fidesz-KDNP Pest megyei listájáról szerzett mandátumot. Fideszbeli párttagságát megtartva 2005-ben belépett a Kereszténydemokrata Néppártba. Tagja, illetve vezetője volt több parlamenti bizottságnak, 1994-96 között betöltötte az Országgyűlés alelnöki, 2006-2010 között a KDNP parlamenti frakciójának helyettes vezetői tisztségét.

2010-ben az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottságának elnökévé választották, feladata volt az új alkotmány előkészítésének koordinációja. 2011 szeptemberétől elnöke az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának.

Politikai tevékenysége mellett 1995 óta alkotmányjogot oktat a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, 1997-től címzetes docensként és mestertanárként. Több közéleti egyesületben is szerepet vállal, így a Keresztény Értelmiségiek Szövetségében, a Szent László Társulatban, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetségben (MKDSZ) és az Antall József Emlékbizottság és Baráti Társaságban.

Olvasóink írták

 • 1. azigazitrebitsch 2012. december 10. 13:21
  „Na ez akkor lett volna hír,ha valami csoda folytán nem fogadja el :-((

  "Nagy megtiszteltetésnek tekintem a jelölést és elfogadom" - nyilatkozta újságíróknak hétfőn a KDNP-s politikus.

  Hogy nem szakadt rá az ég,amikor ezt kijelentést tette.
  No ebből is látszik,hogy nincs isten.
  Egyáltalán mit keresnek ott párthoz kötődő emberkék?? Nincs annyi normális eszű,jogvégzett,hogy ide csak pártkatonák kerülhetnek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kikapcsolási moratóriumot hirdet az ünnepekre a Tigáz is

Felfüggeszti december 21. és január 2. között a lejárt tartozások miatt a gázszolgáltatás… Tovább olvasom