Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Schiffer András: Orbán rendszere nem tűri az ellensúlyokat

"Nem lehet azt állítani, hogy Magyarországon egy diktatórikus rendszer alakult volna ki, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a kétharmados felhatalmazás demokratikus választások eredményeként született."
Orbán Viktor egy olyan centralizált demokráciát kíván kiépíteni Magyarországon, amely korlátok nélkül érvényesíti a többség akaratát, és amely nem tűri az ellensúlyokat - hangoztatta Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakcióvezetője vasárnap Szombathelyen.

A jelenlegi kétharmados hatalom, "azzal eteti az embereket", hogy a centralizált demokrácia majd gyógyírt ad gondjaikra sérelmeikre, a kormányzat elmúlt kilenc hónapban folytatott társadalom- és gazdaságpolitikája azonban árulkodó - mondta a politikus egy osztrák és magyar zöldszervezetek számára rendezett regionális fórumon, ahol a belpolitikai helyzetről fejtette ki véleményét.

A lengyelek így tiltakoztak.
A lengyelek így tiltakoztak.

Az elmúlt hónapokban csökkentették a tőkejövedelmek adóját, intézkedéseikkel a gazdagabb nagycsaládoknak kedveznek, nyíltan a középosztályt részesítik előnyökben, a hajléktalanság kérdését viszont rendészeti eszközökkel próbálják megoldani - fűzte hozzá.
Mint mondta, ebbe a centralizált demokráciába nem fér bele, hogy az állampolgár, ha a zsebében "kutakodnak", közvetlenül forduljon az Alkotmánybírósághoz, de nem fér bele a sztrájkjog eddigi gyakorlása és a társadalmi kontrollt jelentő nyilvánosság ellenőrzés nélküli működése sem.

Nem arról van szó, hogy itt január elsejétől nem lehet leírni egy bíráló szót sem, hanem arról, hogy a médiatörvényben vannak olyan regulák, amelyekhez hasonlóhoz a Kádár-korszakban már hozzászokhattunk; ezeket a regulákat senki nem veszi igazán komolyan, de ezek a regulák alkalmasak arra, hogy a hatalom teljes erejével lesújthasson, ha valaki igazán veszélyessé válik - fejtette ki Schiffer András.
Hasonló szabályozás lépett életbe az állami alkalmazottakra is, akik esetében bármikor indoklás nélkül meg lehet szabadulni attól, aki a hatalomnak nem tetszik - tette hozzá.

Schiffer András szerint mindezek ellenére nem lehet azt állítani, hogy Magyarországon egy diktatórikus rendszer alakult volna ki, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a kétharmados felhatalmazás demokratikus választások eredményeként született, és más országokban, például Olaszországban és Franciaországban is vannak a hatalomgyakorlásnak olyan elemei, amelyeket kiragadva túlzó bírálatokat lehetne megfogalmazni.

Az LMP frakcióvezetője szerint túlzás, ami az elmúlt hetekben Magyarországgal kapcsolatban a nemzetközi sajtóban megjelent, noha az Európai Parlamentben elhangzott bírálatok nagy része jogos, nem lehet Magyarországot olyan országgal egy lapon említeni, ahol antidemokratikus rendszer működik.

Olvasóink írták

71 hozzászólás
 • 71. qrumpli 2011. február 09. 16:31
  „Az vagyok aki hozzászokott a hajnali keléshez meg a munkához és könnyü neki.
  Azért teszi ezt hogy sok ember boldogabb lehessen!
  A politikához pedig nem értek,és még nemis ettem olyat!
  Érthető?”
 • 70. Power 2011. január 24. 20:46
  „Savanyú lett a szőlő a liberálisoknak!

  Részlet:
  "We never heard of you liberals raising your voices against the previous prime minister of Hungary, (Gyurcsany) who by the way was a real dictator, jailing innocent people, using the police as his own band of linch mob. Where were you when the people were shot at for peacefully demonstrating, or being jailed for demonstrating, or having their eyes shot out by rubber bulletts? These protests took place in 2006 and 2007, when the infamous Gyurcsány speech came to light, where he admitted, that he lied, and cheated for years to stay in power,. Where were you when human rights were being trod on with hob-nail boots in Hungary??"

  "Open letter to Daniel Cohn-Bendit"
  http://www.nemzetihirhalo.hu/index.php?lap=public&iro=erika&cikk=1#cikk”
 • 69. Nagyi60 2011. január 24. 16:11
  „Kedves "szilléri"!Ha lehetne,a kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében ,szóljon egy kicsit bővebben Orbán Viktor családi kapcsolatairól is!Igaz,hogy a fenti cikk tartalmának kommentálásához se Schiffer András se Orbán Viktor családfájának sincs semmi köze,de mindkettő önmagában érdekes lehet.”
 • 68. zest 2011. január 24. 16:09
  „N.P. (66)
  The liberal and socialist media routinely accuse Magyar Nemzet of advocating anti-semitism (by stating that they are and of openly opposing the modern principle of separation of church and state, and not reporting about Israel, or the Israeli-Palestine conflict).
  Waaooh... tehát ha egy újság nem foglalkozik Izraellel, akkor az anti-szemita újság!

  Sajtkukac
  Miért probléma az neked, hogy aki két helyen (országban) fizet TB-t az két helyen is igénybe veheti az orvosi ellátást. Én magyar állampolgár vagyok, de otthon nem fizetek TB-t ... hónapokkal ezelőtt (otthonlétem alkalmával) egy sürgösségi (életmentő) műtétért otthon több százezer forintot fizettem ki ... és ha hiszed, ha nem, egy szóval sem reklamáltam érte... és nem jöttem a hülye szöveggel, "hogy magyar vagyok és nekem ingyen jár...stb. stb.)”
 • 67. szilléri 2011. január 24. 12:44
  „64. hozzászólás qrumpli 2011.01.24. 04:02
  Bocsánat de ki az a grumpli ?

  Bocsánat, de ki az Schiffer András? (Édesapja Schiffer Péter szociológus, bankszakember, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Hivatalának volt főigazgató-helyettese. Nagybátyja Schiffer Pál filmrendező és Schiffer János 1994-2006 közötti MSZP-s főpolgármester-helyettes. Dédapja Szakasits Árpád újságíró, politikus, köztársasági elnök, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának első elnöke.[5])

  Bocsánat, de ki az Orbán Viktor ? (Orbán Viktor (Székesfehérvár, 1963. május 31.) magyar politikus. Országos ismertséget Nagy Imre és társai újratemetésén elmondott beszédével[1] szerzett. 1988-ban a Fidesz egyik alapítója, majd 1993-ig választmányának tagja. 1993 és 2000 között, illetve 2003-tól a párt elnöke. 1990-től országgyűlési képviselő, 1994-ig a Fidesz frakcióvezetője. 2002-től az Európai Néppárt egyik alelnöke. 1998 és 2002 között és 2010. május 29-től Magyarország miniszterelnöke."”
 • 66. N.P. 2011. január 24. 06:37
  „zest 2011.01.24. 01:07

  Nézz már utána a Magyar Nemzet pedigréjének is, ha már a lengyel újságé zavar!”
 • 65. sajtkukac 2011. január 24. 05:51
  „60.fili-busz képzeld ÉRTEM, sőt ÉRZEM, sőt ÁTÉLEM. De képzeld, lehet 2 helyen TB-je, mivel én is ÉLTEM Angliában, sőt HIVATALOSAN ÉLTEM Angliában, DE! Itt most NEM erről van szó, ÉRTED? Távol áll tőlem bármilyen uszítás (rövid u-val, ÉRTED?), csak az elkövetkezendő fokozatot írtam le. Más ország teszi jól, ha kell a magyar állampolgárság, mondjon le arról, ahol él. Miért kell mesterségesen kiskapukat csinálni ahhoz, hogy mindkét országban kihasználhassák a lehetőségeket? Nem volt elég a 90-es évek elején a déli szomszédoknál dúló háború alatt ´áttelepült", bt-ket, kft-ket csak a TB ellátásért megalapító, utána szépen hazaszivárgó "honfitársakból"? Kapták a segélyt is mindenhonnan, aztán meg árulták "odahaza" a piacon, az ingyenes utazástól, az ingyenes orvosi ellátásig mindent. ÉRTED? Van itt elég szegény ember, beteg ember, nyugdíjas ember, sőt olyan is, aki szavazó ember. Csakis arról szól, hogy kibiztosítsák magukat, hogy majd hálából legközelebb rájuk fognak szavazni. És nem múlik a hányingerem, ÉRTED? Én itt ÉLNI, sőt, baromi nagy igénnyel MEGÉLNI szeretnék, nem arra keresni, hogy a számláimat kifizessem és utána a gyerekeimnek azt mondjam, hogy nincs-nincs! De ezzel nem vagyok egyedül, csak azt nem értem, ÉRTED, hogy ezt odafönt kinek kellene meghallania, vagy látnia, és akinek meg kellene hallania, látnia, miért nem látja-hallja? Tudunk mi összetartóak lenni, "csak" valaki kellene, aki megmutatja az utat, hogy merre induljunk kifelé a gödörből, nem pedig csak még jobban a gödör aljánál alábbig próbál taposni és nyúzni a kisemberről még a századik bőrt is. "Csak" ennyi fáj és emiatt érzem-érezzük totálisan becsapottnak magunkat, ÉRTED? Ha meg ez a helyzet valakinek jó és mindennel elégedett, annak csak örülni tudok és kérném, ossza meg a nép egyszerű gyermekeivel a titkát, hogy kell csinálni azt, hogy láthassa már az egyszerű ember azt, hogy jó-jobb lesz az élet?! Ugye ÉRTED, ill. MEGÉRTED? Köszönöm szépen!”
 • 64. qrumpli 2011. január 24. 04:02
  „Bocsánat,de ki az az Orbán Viktor?”
 • 63. zest 2011. január 24. 01:07
  „"Gazeta Wyborcza has been criticized for distorted coverage of controversial issues such as post-communist vetting, Polish-Jewish relations and the Polish minority in Lithuania. It has also received criticism for using its influence to whitewash former communists, particularly General Jaruzelski. After the fall of communism, the paper was criticized for taking part in an "intensive propaganda campaign" and particularly for rigorously trying to revamp Jaruzelski´s image."

  Na, hát ennyit erről a Wyborcza Gazeta- ról ... no, meg a DM-ről is.”
 • 62. zest 2011. január 24. 00:51
  „Bocsánat, de ki ez a Schiffer András?”
 • 61. Ferrer 2011. január 23. 23:48
  „Óó, szóval ebben is hazudtak, szavazhatnak a külföldiek is? Ja, csak listára.. mi az..
  Orbán már elindult Erdélybe haknizni meg kicsit elmúltnyolcévezni?”
 • 60. fili-busz 2011. január 23. 23:26
  „8. hozzászólás sajtkukac 2011.01.23. 17:50
  "...Természetesen jön utána az ingyenes orvosi ellátás, a segély, felfordul a bele az embernek ettől..."

  magyar állampolgár ismerőseim élnek Angliában 1,5 éve(és meg van még a magyar bejelntett lakcímük is) és nincs neki magyar TB-je mert nem lehet 2 helyen, ha dolgozik(nem lehet! ÉRTED?!), aki meg nem dolgozik az itthon fizeti a TB-t(5000 FT körül van), annak ellenére hogy ANgliában él.
  ÉRTED?!
  Na múlik már a hányingered?
  Az is lehet, hogy az úszítástól van hányingered!”
 • 59. Ferrer 2011. január 23. 23:05
  „Aki teheti, tanuljon meg angolul, aztán menjen amerre csak lehet.. ennek az országnak ill. államnak nincsen jövője. Ez nem jelenti azt, hogy a magyarságtudatot ne kellene megőrizni, csak éppen lehet egy nyugisabb helyeken élni a világkormányon belül (EU) <- már ameddig tagok maradunk.”
 • 58. Logaritmus 2011. január 23. 22:44
  „Ezek az emberek, akik ennyire .... a kritikától, nos, ezek egyszerűen betegek. Súlyos, valószínűleg már gyógyíthatatlan személyiségzavarral küzdenek. Illetve az a baj, hogy nem is küzdenek, mert nincs betegségtudatuk. Meglepetést nem érzek. Csak a strucc nem látta ezt előre. Elég volt megtekinteni a médiának azt a szeletét, amelyre a Fidesznek befolyása volt ezelőtt. <moderálva...>. Nem volt nehéz kitalálni, mi történik, ha a média egészére lesznek befolyással.”
 • 57. Ferrer 2011. január 23. 22:12
  „14. hozzászólás achilleus
  Miféle "civilek"? Ezer meg ezerféle "civil" tömörülés létezhet. A Jobbik MM is "civil" volt, az LMP is. Szóval nincs ilyen, hogy A CIVILEK.”
 • 56. vimvirepellere 2011. január 23. 21:24
  „Ha nem lett volna Gyurcsány Ferenc, nem lett volna demokratikusan létrejött 2/3-os többség, most nem lenne miről beszélni.

  És nagyon helyes, hogy Feri blogolgat, meg platformot épít, és szerencse, hogy Kovács Laci meg Lendvai is megszólal még mindig, építgetik a 3/4-et 2014-re.”
 • 55. nádiposzáta 2011. január 23. 21:20
  „Nehogy már egy kitántorgott mondja meg mit akar a nép és mit nem.Az egész média cirkusz vihar a biliben,nyugdil gumicsont lerágva , média van soron majd következik a bankok adóztatása rágcsálni való,,,,az egészet figyelmen kívűl hagyni ,aki tüntetni akar menjen,majd haza megy.”
 • 54. nádiposzáta 2011. január 23. 20:59
  „Az aki lecsőcselékezi a hazáját ahol született ingyen tanult a csőcseléknek tituláltak pénzén lett híres,az hazaárulást követ el,a magyar állampolgárságot megvonni tőle ,az országból kiutasítani és fizesse vissza tandíjat ,mert nem méltó rá.”
 • 53. queenmargareth 2011. január 23. 20:50
  „52. hozzászólás 266722 2011.01.23. 20:44
  ez komoly? akkor feladtam.”
 • 52. 266722 2011. január 23. 20:44
  „Schiffer András védő ügyvédje volt O.Viktornak.No comment”
71 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ólomtartalmú játék miatt megbírságolják a Lidl Magyarországot

Ólomtartalmú öntőkészlet forgalmazása miatt szabnak ki bírságot a Lidl Magyarország Bt.-re, a cég… Tovább olvasom