Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Schiffer: cinikus kormánytöbbség, megosztott ellenzék

Az LMP frakcióvezetője szerint a kormánytöbbség az Országgyűlés megalakulása óta a hatalmát korlátozó fékek eltávolításán dolgozik.
Schiffer András az MTI-nek adott interjúban elmondta: a Jobbikkal nem működnek együtt, legfeljebb néha egyetértenek, a szocialistákkal azonban keresik a párbeszédet. Cinizmus, a sokszor emlegetett nemzeti együttműködés hiánya jellemzi a Fidesz-KDNP törvényalkotási gyakorlatát - mondta a Lehet Más a Politika frakcióvezetője az MTI-nek.

A politikus az elfogadott törvények közül különösen aggályosnak tartja az önkormányzati választás szabályainak a Fidesz számára kedvező átalakítását és az alkotmánybírákat jelölő - korábban paritásos - parlamenti bizottság összetételének mandátumarányokhoz igazítását. Kifogásolta azt is, hogy a Fidesz-frakció egyik tagját választották az Állami Számvevőszék elnökévé.

A médiacsomag csütörtöki zárószavazásáról azt mondta: botrányos, hogy "az utolsó pillanatban betolt, áttekinthetetlen módosító javaslatokat úgy fogadta el a Fidesz-KDNP, hogy a képviselőknek fogalmuk sem volt arról, mit tartalmaznak az indítványok".

A gazdasági és pénzügyi tárgyú törvényekkel összefüggésben az LMP legfőbb kifogása az, hogy a kormány a bankadót anélkül vezeti be, hogy a banki adósok megfelelő védelméről gondoskodott volna. Schiffer András szerint a javaslatcsomag "az álbaloldali kormány esélymegvonó politikájának része", míg a kabinet első két hónapja nem a foglalkoztatottság és a gazdaság, hanem a devizahitelek törlesztőrészleteinek növekedését hozta.

"Az ellenzéki létünkből adódóan olykor óhatatlanul egy gyékényre keveredünk, és néha egyet is értünk" - válaszolt az LMP és a Jobbik, illetve az MSZP közötti viszonyt firtató kérdésre. Kiemelte, hogy bár az ellenzéket három, politikai értelemben és kulturálisan is nagyon különböző erő alkotja, a büntető törvénykönyv szigorítását a szocialistákéval jobbára azonos megfontolásokból ellenezték, míg a Btk.-módosítás egyesülési jogot korlátozó intézkedéseit ugyanúgy elvetették, mint a Jobbik.

Olvasóink írták

 • 18. achilleus 2010. július 26. 11:22
  „Ja, kedves szegedi LMP-sekk, hol a polgármesterjelölt???
  Július közepére ígértétek! Ennyit az ígéretek betartásáról!
  --vagy Botka ellen nem indítotok??? ----
  Azt is be kellene ám jelenteni. Már ha olyan nagy demokratáknak hiszitek magatokat.
  A "mérleg nyelve" hová is került??”
 • 17. achilleus 2010. július 26. 08:49
  „A végén még visszasírjuk az SZDSZ-t???
  (Ez a Schiffer konzultált bárkivel a vidéki LMP-sek közül?)
  Egyébként az OVB számos gyanús jelöltet engedett tovább, noha a kopogtatócédulákkal voltak problémák, így lett országos lista, így lett >5%. Ehhez kellett a vidékiek szavazata is, igaz a parlamentben csak a pesti, pedigrével rendelkező LMP-elit ül.”
 • 16. Pinaman 2010. július 26. 08:29
  „mindenesetre szepen kernem Orban Vikeszt hogy folytassa amit elkezdett mert epp hazalatogatni keszulok , igy a nehez munkaval megkeresett Euro pengoimet sokkal idealissabban tudom elkolteni!!! :-DDD”
 • 15. Pinaman 2010. július 26. 08:26
  „Jozko, a fityusz mi mast is csinalt az elmult 8 ev alatt mint a feket nyomta??? Konstruktiv nem volt az biztos”
 • 14. jozko 2010. július 25. 21:44
  „13-florian70:
  A szakmai tájékozottságod tiszteletre méltó!
  Ez a "játék" azért többszereplős. És végül: Aki időt nyer, életet nyer!”
 • 13. florian70 2010. július 25. 21:15
  „Az év végéig kibírjuk az IMF és az EU nélkül

  Az IMF-EU hitelprogram védőhálója nélkül minden egyes piaci rossz hír fájdalmas lehet Magyarországnak. Londonban megoszlanak arról a vélemények, hogy a hitelezők még az önkormányzati választások előtt leülnek-e tárgyalni a magyar kormánnyal. Az év végéig a hitelkeret nélkül nem lesz gond, de utána fel kell függeszteni a mosolyszünetet

  Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint a magyar kormány a globális kockázatvállalási készség törékeny mivolta miatt előbb-utóbb rákényszerül a tárgyalások folytatására az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), és Magyarország akár befektetési minősítését is elveszítheti, ha "a populista politika" érvényesül a költségvetési megfontoltság helyett.

  Az egyik vezető londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzői az MTI-nek pénteken elmondták: az aznapi késői londoni kereskedésben 346 bázispont körül mozgott a magyar államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása a 328 bázispontos előző záró után - ez még elmarad attól a szinttől, ami a szerencsétlen kormányzati nyilatkozatok (Kósa, Szijjártó) után alakult ki.

  A pénteken kialakult árazások alapján a magyar törlesztési leállás kockázatára biztosítási ügyleteket nyújtó piaci szereplők az aznapi londoni kereskedésben minden 10 millió euró magyar államadósság után évente hozzávetőleg 346 ezer euró törlesztéskockázati biztosítási díjat számítottak fel a befektetőknek az irányadó ötéves futamidőre, csaknem 20 ezer euróval többet, mint előző nap.

  Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző és tanácsadó cég, a Capital Economics vezető felzárkózó piaci közgazdásza a hitelminősítői lépések pénteki bejelentése után úgy vélekedett: Magyarország az idei év hátralévő részében jó eséllyel elboldogul egy új IMF/EU-program nélkül, ám végül - az év végén vagy 2011 elején - rákényszerül arra, hogy ismét felvegye a kapcsolatot a valutaalappal.
  Shearing szerint Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozataival ellentétben az EU nem lesz hajlandó arra, hogy az IMF bevonása nélkül nyújtson további támogatást Magyarországnak.

  A szakértő kiemelte: jóllehet a magyar gazdaság bruttó külső finanszírozási igénye a hazai össztermékhez (GDP) mérve csökkent ugyan az elmúlt egy évben, azonban még mindig a pénzügyi válság előtt mért szint közelében van. Ráadásul az elmúlt tizenkét hónapban mért "kismértékű csökkenés" is jórészt a folyómérleg-hiány szűkülésének, ez utóbbi pedig a belső kereslet összeomlásának a következménye. Ettől a magyar külső adósságteher még magas maradt.

  A Capital Economics vezető feltörekvő piaci szakértője mindezek alapján úgy véli, hogy a magyar kormány - tekintettel a törékeny globális kockázatvállalási hajlamra is - végül kénytelen lesz az IMF és az EU további támogatását kérni.

  A Moody´s által a felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött elemzésben is az állt, hogy a cég várakozása szerint az október 3-ai helyhatósági választások után a magyar kormány, valamint az IMF és az EU egyezségre jut, mivel "mindannyian tudatában vannak azoknak a negatív következményeknek, amelyekkel a program teljes leépülése járna".

  Shearing pénteki kommentárja szerint azonban a jövőbeni IMF/EU-támogatáshoz kapcsolt feltételrendszer várhatóan jóval keményebb lesz az eddigieknél. Ez kedvező is lehet, ha az "ösztönösen populistának tűnő" magyar kormányt rászorítja az égetően szükséges reformok végrehajtására.

  A keményebb feltételrendszer azonban annak az esélyét is növelné, hogy ha sikerülne is egyezségre jutni, az végül nem teljesülne. "Akárhogy is lesz, Magyarország valószínűleg elszalasztotta a viszonylag fájdalommentes IMF/EU-finanszírozás igénybevételének lehetőségét" - vélekedett a londoni gazdaságelemző központ vezető szakértője. Shearing közölte: kétli ugyan, hogy Magyarország elveszíti befektetésre ajánlott besorolásait, szerinte azonban ez a lehetőség sem zártható ki teljesen, ha "a kormány továbbra is a populizmust részesíti előnyben a megfontoltság rovására".
  A befektetői fokozat megvonásának kockázata elsősorban a Standard & Poor´s esetében áll fenn, mivel ez a cég a befektetési sáv alsó szélén, "BBB mínusz" osztályzattal tartja nyilván a magyar államadósságot, és erre a besorolásra adott pénteken negatív kilátást.

  A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni felzárkózó piaci elemzőinek kommentárja szerint azonban a befektetői pozicionálás szempontjából a magyar befektetési besorolás megvonásának csak korlátozott következményei lennének, mivel úgy tűnik, hogy a külföldiek már most is "az oldalvonalon várakoznak".
  Az RBS adatai szerint jelenleg 2204 milliárd forintnyi magyar adósság van külföldi kézben, ami történelmi összehasonlításban alacsony; ez az összeg az MNB 2008. októberi vész-kamatemelése előtt 3031 milliárd forint volt.

  A cég londoni feltörekvő piaci szakértői is azonban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a magyar kormány - akár még az októberi helyhatósági választások előtt - rákényszerülhet az újbóli tárgyalásra az IMF-fel és az EU-val, tekintettel a folytatódó piaci gyengülésekre, amelyek - a forint gyengesége miatt - még a lakossági támogatást is kikezdhetik.

  IMF/EU-megállapodás nélkül ugyanis a magyar befektetési eszközökön most már minden rossz hír "üt egyet", és ilyen rossz hírek számos forrásból származhatnak a következő hetekben-hónapokban. Az RBS londoni elemzői közölték: nem hiszik, hogy a magyar kormány tartósan meg tudja oldani a gazdaság finanszírozását a két szervezet támogatása nélkül.”
 • 12. jozko 2010. július 25. 20:16
  „3-Léni:
  Hornék az Szdsz-szel karöltve nyertek.
  A Fidesz tanult ebből. És most használja a tapasztalatait-amit a melléfogások tesznek teljessé.
  Még zöldfülűként úgy tanítottak: a parancsnok /vezető/ felelősséggel tartozik azért amit tett és amit tenni elmulasztott...
  A Horn-kormányon is mint bármelyik másikon, elsősorban az ország érdekében elért eredményeit kérem számon! A stílus másodlagos-főleg sikerek esetén! A bizonyítvány magyarázása pedig szánalmas. És ezt próbálja tenni most az Mszp, ahelyett, hogy méltósággal viselné a vereséget és érdemi megújulást produkálna...úgy látszik a bútorokat cserélik, nem a lányokat!
  Függetlenként jobban örültem volna egy tökösebb, nagyobb létszámú Mszp képviselőcsoportnak, akik ésszerű konszenzusokat csikarhattak volna ki...de ez így bolhafing a nulláslisztben.
  Nem biztos ám az, hogy a Fidesz örül a korlátlan felelősségének-de ha már így van , körülbástyázza magát rendesen!
  Jaj a legyőzötteknek-persze innen szép nyerni!”
 • 11. dodó 2010. július 25. 17:50
  „A jó Schiffer miért nem a Knessetben osztja az észt?”
 • 10. szilléri 2010. július 25. 17:26
  „7 %-os utód SZDSZ,
  A Jobbik véleménye érdekelne, de ez az utód zs párt mát röhej.”
 • 9. magyarul 2010. július 25. 16:57
  „LMP-MSZP, vagy SZDSZ -MSZP... zsák a foltját megtalálja.”
 • 8. sima 2010. július 25. 16:29
  „Pont az LMP-t hozták létre azért , hogy megosztott legyen az ellenzék. Olyan pártról van szó , amit amerikából pénzelnek és onnan is irányítanak. Az LMP nagyobb veszélyt jelent a Magyar demokráciára mint azt sokan gondolnák. Érdekes volt megfigyelni a parlamenti választás napján , hogy milyen arányban szerepelnek a pártok a médiákban. A legtöbbet az MSZP és FIdesz jelöltjei és vezetői szerepeltek , a harmadik helyen végzett Jobbik jelöltjei sem szerepeltek annyit , mint a 2,67%-ot elért MDF , vagy a 7,48%-ot elért LMP. Pedig a Jobbik lényegesen több szavazatott kapott ezeknél a pártoknál. ( Jobbik , 16,67% ) Mégis , ezek a külföldi érdekeket képviselő ill.támogató pártok kaptak több lehetőséget a szereplésre és vélemény nyilvánításra. Ez erősen elgondolkodtató.

  3. Léni
  Horn Gyuláék mint demokraták ?.... Ez még viccnek is rossz!”
 • 7. deszkás 2010. július 25. 16:04
  „Schiffer úr! És az önök cinizmusa a többi ellenzékről? Az se piskóta! Mert szerintem a mostani ellenzék homokozóba való!”
 • 6. történész 2010. július 25. 15:31
  „Léni 2010.

  Mégis csak jobb,ha a kellemes modorú ember lop mint a barbár és barbárul tapos is.”
 • 5. történész 2010. július 25. 15:29
  „Mutyizás indul ? !!

  Pintér Sándor volt cégei állami intézményeket védenek

  * Index

  2010. július 22., csütörtök 12:01 | Frissítve: 2010. július 22.

  A gyors vezetőváltás után Pintér Sándor volt cégeit bízták meg az MFB és leányvállalatai őrzésével. A bank üzleti érdekekre hivatkozva nem árulta el a szerződés részleteit a Hvg.hu-nak.

  Állami cégeknél kapott szerződéseket Pintér Sándor belügyminiszter volt cége, a Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Zrt. - értesült a hvg.hu. A Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) és annak több leányvállalatánál lezajlott vezetőváltások részben a CBSZ-nek adott új megbízásokkal jártak. Az MFB nem árulta el, milyen időre és mekkora összegért kapott munkát az őrző-védő cég.

  AZ MFB-nél a változások június 17-én kedzdődtek, amikor Fellegi Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetője Baranyay Lászlót nevezte ki bank elnök-vezérigazgatójává. Baranyay az első Orbán-kabinet idején is a ugyanebben a pozícióban volt.

  A mostani vezetőcsere gyorsan lezajlott, az átadás-átvételt a Hvg.hu szerint már a Civil Biztonsági Szolgálat emberei biztosították. A váltás ugyanilyen rendszerrel zajlott le az MFB tulajdonában lévő társaságoknál, így a Kincsem Park esetében is.

  http://index.hu/belfold/2010/07/22/pinter_sandor_volt_cegei_allami_intezmenyeket_vedenek/

  http://belfold.hirekneked.hu/hvghu-allami-megbizasokat-kapott-pinter-sandor-volt-cege.html

  nos értem én a magyarázkodást, e lis fogadom ,de akkor tessék már szabadon engedni ugyan ezen okok miatt börtönbe vetett múlt politikusait..erkölcsi kérdés és talán nem is kavarna vihart.Csak legyintenénk és az élet menne tovább..de így..”
 • 4. Léni 2010. július 25. 15:19
  „Javítok: Horn Gyuláéknak. Bocsi!”
 • 3. Léni 2010. július 25. 15:18
  „2 jozko! Tévedsz! Igenis Horn Gyulánéknak még talán nagyobb többségük volt,
  de demokraták maradtak! Ez az erkölcsi tartás a mai kormánypártra nem jellemző!
  Nézz utána, ha nekem nem hiszel.”
 • 2. jozko 2010. július 25. 15:07
  „Aki ekkora többséggel nyert, az élni akar az adott lehetőségekkel-minddel! Hogy ezek pontosan milyen lehetőségek, azt a rendszerváltozás óta egyetlen párt sem tapasztalhatta-mert nem nyert ilyen erőfölénnyel!
  De erre már a választások előtt és alatt is lehetett, sőt kellett volna számítani!
  Tetszettek volna nyerni, vagy arányosabb eredményeket elérni! Késő bánat!
  Komolyan azt hiszik egyesek, hogy a nyertes, aki "megfogta az Isten lábát", beéri azzal, hogy nyalogassa!?
  A hatalomgyakorlás nem erről szól-és attól még lehet felelősségteljes!
  Nyafogni kár, a konstruktív ellenkezés már más kérdés - csak a féket nyomni --esztelenség!”
 • 1. Léni 2010. július 25. 14:58
  „Annak, hogy megosztott az ellenzék, éppen a LMP az oka!
  Több esetben lett volna lehetőségük arra, hogy egy-egy ügy érdekében összefogjanak
  más ellenzéki párttal, de Ők mereven visszautasították!
  Ezzel akarva, nem akarva mindég a Fidesz malmára hajtották eddig a vizet.
  Értelmes, okos fiatal emberekből áll az LMP, miért nem fogják fel, hogy nem kell az elveiken
  változtatni, nem kell a többi ellenzéki pártot szeretni, de vannak esetek, amikor igenis össze
  kell egy-egy ügy érdekében fogni! Ha nem..........látjuk mi történik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baka: a bírósági mulasztásokért vállalni kell a felelősséget

A bírósági mulasztásokért vállalni kell a felelősséget, mert e nélkül nem lehet a hibákat kijavítani… Tovább olvasom