Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Segítség asztmás gyermekeknek

Ma már nemcsak a hirtelen rohamok ellen van segítség, hanem létezik megelőző terápia is.

„Nem biciklizhetek a többiekkel, nem labdázhatok, nem látogathatom meg a barátomat, mert macskájuk van, nem mehetek táborba, mert ott nincs, aki folyton figyeljen rám." A gyerekek, akiknek a körében körülbelül kétszer olyan gyakori az asztma, mint a felnőtteknél, ilyen és ehhez hasonló negatív élményekkel határozták meg egy néhány évvel ezelőtt készült nagy-britanniai felmérésben, hogy mit jelent számukra együtt élni ezzel a súlyos betegséggel. Szerencsére ma már nemcsak a hirtelen rohamok ellen van segítség, hanem olyan megelőző terápia is a rendelkezésünkre áll, amely a betegek, az asztmás gyerekek életminőségét is hatékonyan javítja.

Az asztma sajnos már egészen kicsiknél is kialakulhat. Ez a leggyakoribb gyermekkori – nem fertőző – krónikus betegség. Idült légúti betegség, a hörgőnyálkahártya állandósult gyulladása, amely a hörgők időszakos szűkületével jár, amit a gyermek rohamszerű légszomjként, sípoló légzésként él meg. Oka eddig ismeretlen, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a betegség genetikai és környezeti tényezők komplex összejátszásának eredménye. Mai ismereteink szerint az asztma nem gyógyítható, de jól karbantartható.

Ma már sokféle, igen hatékony terápiás lehetőség áll az orvosok rendelkezésére az asztma kezelésében. Azonban a gyermekek – különösen a kisebbek – nehezen vehetők rá arra, hogy belélegzőkészítményeket használjanak. Őket és szüleiket segíti az a nemrégiben megjelent cseresznyeízű rágótabletta, amely az Amerikai, illetve az Európai Tüdőgyógyász Társaság egyöntetű ajánlásával került be az asztma elleni fegyvertárba. Enyhébb és közepesen súlyos betegség esetén – attól függően persze, hogy a gyermeknek milyen típusú asztmája van – akár egymagában is meghozhatja a kívánt hatást.
Azokban az esetekben is igen előnyös bevonni a terápiába a rágótablettát, amikor a gyermek az asztma súlyos vagy nagyon súlyos válfajában szenved. Ilyenkor ugyan semmiképpen nem hagyható el a helyileg ható szteroid készítmény, adagja viszont a rágótablettával történő kombináció miatt általában csökkenthető. Ez azért nagyon lényeges, mert a rágótabletta nem hormonkészítmény, hanem egy olyan szer, amely azokat a felületi receptorokat, kötőhelyeket foglalja el a hörgőkben, ahová éppen az asztmás légúti gyulladást kiváltó anyag kötődne be.

A rágótabletta nemcsak azért előnyös szer a gyermekek kezelésénél, mert szájon át bevehető és kellemes íze miatt szinte nem is emlékeztet arra, hogy gyógyszer, hanem azért is, mert naponta csak egyszer kell használni. Így az asztmás gyermek biztosabban beveszi. A nemrégiben fejeződött nemzetközi PREVIA-vizsgálat, amelyben 23 ország 59 asztmacentruma – köztük 6 magyarországi központ – vett részt, más előnyökről is beszámol, köztük arról, hogy a rágótabletta szedése a fizikai terhelés által kiváltott hörgőgörcsöt is megelőzheti. Ez fokozottan hozzásegítheti a gyermeket ahhoz, hogy társaival közös, vidám életet élhessen, hogy nyugodtan felpattanjon egy kerékpárra, ne kelljen őt testnevelés alól felmentetni, vagy éppenséggel egyenértékű résztvevője legyen egy kirándulásnak, tábornak.

A rágótablettákra is vonatkozik az az alapszabály, hogy érdemes előzetesen gyermektüdőgyógyászt vagy gyermek-
allergológust felkeresni. Mindenképpen célszerű ugyanis először kideríteni, hogy az adott beteg milyen jellegű asztmában szenved és annak megfelelően beállítani a terápiát. Másrészt, ha a rágótabletta szedését gyermektüdőgyógyász vagy gyermekallergológus szakorvos javasolja, 90%-os támogatás jár rá, ugyanakkor a javaslat alapján a házi gyermekorvos is ugyanilyen támogatással írhatja fel 6 hónapig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld-fehérek egymás ellen

Holnap a Ferencváros otthonában vendégszerepel a Győri ETO FC. A győri futballisták a megyei… Tovább olvasom