Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Selmeczi: nincs biztonságban a magánpénztárak vagyona

Budapest - A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott szerint egyre több a hír arról, hogy nincs jó kezekben a magán-nyugdíjpénztári vagyon, a pénztárak veszteségeket szenvednek el.
"Aggódunk, hogy ez a folyamat január végéig felgyorsul" - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella, aki megerősítette: a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások reálhozama adómentes lesz.

"Szeretném felhívni minden magán-nyugdíjpénztári tag figyelmét arra, hogy a mai sajtóhírek is azt erősítik meg, hogy a vagyonunk, a magánnyugdíjpénztárakba befizetett forintjaink nincsenek biztonságban, nincsenek jó kezekben. A mai újságcikkek egyike is azt taglalja, hogy a magán-nyugdíjpénztári befektetések következtében több száz millió forint veszteséget könyveltek el" -mondta Selmeczi Gabriella.

Hozzátette: egyre több információ, egyre több adat van a birtokukban arról, hogy a magán-nyugdíjpénztári befektetések nincsenek jó kezekben, folyamatosan veszteségeket szenvednek el. "Aggódunk, hogy ez a folyamat január 31-ig fel fog gyorsulni" - tette hozzá.

"Ezért még egyszer felhívjuk minden felelősen gondolkodó állampolgár figyelmét arra, hogy fontolja meg, hogy január 31-ig visszajön-e a biztonságot nyújtó állami nyugdíjrendszerbe, vagy pedig tovább hagyja, hogy nyugdíjforintjai tőzsdére kerüljenek, és kockázatos befektetéseknek legyenek kitéve" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy milyen újabb jelek, bizonyítékok merültek fel, ismertette: a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárról van szó, amely olyan ingatlanbefektetéseket eszközölt, amelyből csaknem 200 millió forinttal szegényebben került ki.

Megjegyezte: a Honvéd ügyvezetője egyben a Stabilitás Pénztárszövetség egyik alelnöke. "Amennyiben az egyik pénztárban nem jól gazdálkodik Szenes Zoltán ügyvezetésével a csapat, mi a garancia arra, hogy akár a jövőben pozitív hozamot tudnak elérni" - vetette fel.

A megbízott azt mondta: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) figyelmébe fogja ajánlani a Honvéd Nyugdíjpénztár ügyvezetését és ezt a befektetési módszert.

Arra a felvetésre, hogy a magánnyugdíjpénztárak hosszú távra fektetnek be, s 20-30-40 év alatt pótolhatják a veszteségeket, úgy reagált: a világgazdasági helyzet kiszámíthatatlan, gazdasági válságok és fellendülések jönnek, mennek, lehet, hogy hosszú távon ezek kiegyenlítik egymást, de az biztos, hogy ha valaki abban az évben megy nyugdíjba, amikor gazdasági válság van, akkor elveszíti a vagyonának a jelentős részét.

"Élünk a gyanúperrel, hogy esetleg felgyorsulnak a rossz döntések. Remélem, hogy ez nem így fog történni, a vizsgálat már elindult erre nézve" - válaszolta arra a kérdésre, amely azt firtatta, miért gondolja, hogy a vagyonvesztés fel fog gyorsulni.

Selmeczi Gabriella megerősítette, hogy az állami nyugdíjrendszerbe való áttérésnél adómentes lesz a pozitív reálhozam.

A megbízott ismertette: a kormánynak két héttel ezelőtt már volt egy olyan döntése, hogy ha valaki visszalép az állami nyugdíjrendszerbe, és a magánnyugdíjpénztárnál nyereséget könyveltek el a javára, ha ezt az összeget szeretné kivenni egy összegben, az adómentes lesz.

Amikor azonban a törvénytervezet készült, a vita során - főképp jogászok - azzal érveltek, hogy a személyi jövedelemadó jelentősen csökkent, csak 16 százalékot kellene a kivett összegre fizetni, ezért úgy lenne helyes, ha a magánpénztári tag megtakarításának a nyeresége adó alá esne. A parlament elé így került be a törvényjavaslat.

A miniszterelnök álláspontja azonban változatlanul az volt, hogy veszélyben vannak a nyugdíjak, ezért mindenképpen próbálják elérni, hogy adómentes legyen a nyereség. Ezt most egy nyilatkozattal erősítették meg - mondta Selmeczi Gabriella.

Hozzátette: a Nemzetgazdasági Minisztériumban intenzív munka folyik annak érdekében, hogy az átlépés lezárultáig - január 31-ig - meglegyen a jogszabályi alapja annak, hogy ha valaki a magánnyugdíjpénztárból visszalép "a biztonságot nyújtó" állami rendszerbe, akkor a megtakarítása utáni reálhozam egy összegben való felvétele adómentes legyen, az átlépés ne járjon semmiféle költséggel. Tehát sem adó, sem járulék nem fogja terhelni ezt az összeget - mondta a nyugdíjvédelmi megbízott.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. TomborBözse 2010. december 09. 21:03
  „A hideg engem is kiráz ettől a nőtől. Mondja, mondja a "magáét", amit mondania kell. Meggyőződése nincs, az ellenkezőjét is ugyanilyen hévvel adná elő, ez a dolga. Még hogy megvédi a nyugdíjasok pénzét! A tízóraimat sem bíznám rá.

  Gondolkodjunk egy kicsit. Sok ezer érv, főleg ellenérv a "visszalépéssel" szemben.
  Mi lesz a reálhozam??
  Van egy halom befektetés, értékpapír, kötvény, mittudoménmimég. Ez a vagyon. Ezeket a papírokat megvásárolja at állam. Van egy piaci éppen aktuális árfolyamuk. Tömeges értékesítés/vétel esetén az árfolyam annyi lesz, amennyit az állam adni fog érte. Ilyenkor az árfolyam igen csak jelentősen lecsökken, akár a névérték alá is. Mennyi is lesz a "reálhozam", ami után nem kell adózni?? Nulla vagy mínusz??
  Nem erre megy ki a játék?? Mikor mondana le a tőkejövedelmek adójáról egy állam, amikor ez normális árfolyamon lenne megvásárolva?? Amikor nem lesz reálhozama sem. No én ettől tartok, de nagyon. Duma az van, miközben a következő lépésük az lesz, sajnos semmi reálhozam, mert ők "áron alul" fogják elvenni a magánnyugdíjpéntáraktól a jelenleg még szép summát kimutató befektetéseinket.”
 • 41. Moon 2010. december 09. 14:25
  „http://www.fn.hu/penzugy/20101209/nott_penztarak_vagyona/

  Tisztelt Selmeci nagyasszony!
  Jó lenne kissé szélesebb körben tájékozódni mielőtt ostobaságokat nyilatkozunk, mert ugyebár a PSZÁF mégis csak a felügyeleti szerv és az ő hitelességét nem illik megkérdőjelezni.
  Mert ha igen, akkor ebben a témában valaki vagy valakik hazudnak nem is keveset.
  Tisztelt képviselő asszonyság ha kérhetném: HITELESEN TÁJÉKOZTASSA A KÖZVÉLEMÉNYT!
  Bár azt is tudom megfelelő kommunikációval rendkívül hatásosan lehet manipulálni az emberek véleményét.”
 • 40. Moon 2010. december 09. 14:01
  „A hideg kiráz ettől a nőtől. Tessék mondani tisztelt képviselő asszony ha ennyire nem volt biztonságos a magán nyugdíj rendszer, akkor az előzőévekben holtetszett lenni? Mer én nem hallottam interpellálni ebben a témában a parlamentben.
  Ja hogy megvilágosodtunk egyik napról a másikra!
  Már értem.
  Könyörgöm fogjanak le!”
 • 39. Szocifidesz 2010. december 09. 13:45
  „36. hozzászólás florian70 2010.12.09. 10:07
  Teljesen igazad van.

  Ma a magán nyugdíjpénztárak, holnap az önkéntesek, holnap után pedig a saját számlánkon levő pénzünk is fog kelleni nekik. ELLOPJÁK.

  Nem szeretném a kormányunkat a gondjaimmal, bízzák rám a nyugdíjam azt a részét amit a magánba fizetem, ha elbukom így jártam, ha nyereséges lesz akkor mindenkinek jó.”
 • 38. tintasbarns 2010. december 09. 13:38
  „Az ország nincs biztonságban a FIDESZ-től.”
 • 37. aquarius 2010. december 09. 10:34
  „"Tegnap publikálta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a pénztári szektorra vonatkozó legfrissebb adatait, mindebből pedig az derül ki, hogy a szektor 2010 harmadik negyedévében 125 milliárd forintos befektetési eredményt ért el.
  A hozamok 125 milliárd forintot jelentettek, az év eleje óta pedig már összesítve 250 milliárd forintnál tartunk. Ha nem következik be az év végéig valami komoly meglepetés, akkor a kétszámjegyű hozam szinte garantált a szektorban. "
  Valaki itt nagyot hazudik...vajon a szőkeség vagy a PSZÁF?”
 • 36. florian70 2010. december 09. 10:07
  „Itt a vége, Viktor

  Ha a vagyon disszidálni kezd, utána az emberek is megindulnak. Orbán elől disszidálnak. A forradalom katonái dezertálhatnak.

  Ha a vagyon disszidálni kezd, utána az emberek is megindulnak. Orbán elől disszidálnak. A forradalom katonái dezertálhatnak.

  A nyolcvanas évek végének fellazult világában Bécs, a Mariahilfer Strasse volt a szocialista (kis)polgári álmok netovábbja. Ide igyekezett Magyarország apraja és nagyja, ha meg akart merítkezni a fogyasztás élvezetében. Ott minden volt, bár a slágert - ki tudja miért? - a Gorenje hűtő jelentette. Ha jól emlékszem, még Grósz Károly, vagy már Németh Miklós kormánya azt engedélyezte, hogy minden állampolgár szabadon vehetett 50 dollárt, és ezzel a kemény valutával a zsebében útnak indulhatott. A korabeli tudósítások szerint a nagyszülőkkel, rokonokkal megrakott Wartburgok, Skodák és Zsigulik konvoja lépte át a határt Hegyeshalomnál, hogy ellepjék Bécs híres vásárlóutcájának boltjait, melyeknek kirakataiban nagybetűkkel írt szöveg hirdette: eladóink beszélnek magyarul.

  Most, 20 évvel később - a Népszabadság tegnapi tudósítása szerint - megint magyar nyelvű hirdetések jelentek meg Ausztriában. Megint valami kelendőt ajánlanak a magyaroknak. De már nem Gorenjét, nem japán HIFI-tornyot, hanem ennél is fontosabbat.

  Ausztria ma biztonságot ajánl a magyaroknak. Az út menti óriásplakátok arra csábítják honfitársainkat, hogy helyezzék biztonságba pénzüket Ausztria bankjaiban. A bankok üzletet szimatolnak, mert úgy látják, hogy Magyarországon csorbult a magántulajdon szentsége, mert úgy látják, hogy a magyar kormány szemérmetlenül turkál a zsebünkben.

  A Fidesz arrogánsan lerázza magáról a tegnapi leminősítés terhét. Nyegle és gusztustalan módon hárítják a felelősséget. Szidalmazzák a hitelminősítőket. Na de mit mondanak az osztrák bankokra? Azt mégsem mondhatják, hogy politikai számításból keltenek bizonytalanságot.

  Orbán helyében az osztrák plakátoktól jobban tartanék, mint a leminősítők szavától. Mert a plakátok mögött a nép hangja van. A nép megingott biztonságérzete. A menekülés, a vagyon menekítésének első egyértelmű jele. Ha a vagyon, a pénz disszidálni kezd, utána az emberek is megindulnak. Orbán elől disszidálnak. A forradalom katonái dezertálhatnak. Ha megteszik, akkor itt a vége, Viktor.”
 • 35. kilo 2010. december 09. 08:01
  „Utananeztem:

  Btk. 270. § Aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt - vagy való tényt oly módon elferdítve - állít vagy híresztel, amely alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”
 • 34. kilo 2010. december 09. 07:57
  „Amikor a Postabank bedolt, valaki ellen eljarast folytattak remhirterjesztes miatt. Nem tudom, mi is lett a vegen az itelet, de tudom, hogy a nyomozas lefolyt.
  Kiflis Gabi szenatroasszony ellen elhet-e valaki ezek alapjan feljelentessel? Az persze eszembe se jut, hogy az ugyeszseg hivatalbol eljarast folytasson...”
 • 33. kispipin 2010. december 09. 07:29
  „24. niagara
  Nézd meg az értelmező szótárban, hogy mit jelent az antiszemita, u.i. a te fajtád szerint éppen a zsidók lopják el a mélymagyar szittya zemberek pénzét. OK?
  kispipin”
 • 32. N.P. 2010. december 09. 07:03
  „Gabika! Nem lesz ebből baj? Áttételesen sikkasztással vádolta meg Csányi Sándort O.Viktor barátját és harcostársát!”
 • 31. Lakos 2010. december 09. 04:19
  „Életében először mondott igazat.
  Tényleg nincs biztonságban a pénztárak vagyona. Azt is tudjuk kik akarják ellopni.”
 • 30. Titanilla 2010. december 08. 22:41
  „Lehet most is "bugyuta" dolgokat beszél Gabika? Emlékszik még valaki az előző fidesz kormány idején, valami amerikai levél gond volt/nem emlékszem pontosa/ amit Gabika elcseszett, akkor azt mondta a király, "bugyuta"dolog volt. Én meg úgy gondolom bugyuta dolgot ovisok követhetnek el, nem felelős beosztásban / a mi pénzünkön/ levő emberek. Egyébként meg hallgassuk meg a másik felet is! Várjuk a nyilatkozatát a magán nyugdij pénztár vezetőjének!”
 • 29. MD2009 2010. december 08. 21:36
  „28. hozzászólás niagara 2010.12.08. 21:24

  Nincs itt semmi baj, dobd be a közösbe, oszt´ jó napot! Ahogy a főnököd mondja. :-) Aztán várj türelemmel, majd rájössz...”
 • 28. niagara 2010. december 08. 21:24
  „T2 ma amikor hazaértél biztos hogy jól fölhúztad a kocsid ablakát? Mert nekem úgy tűnt mintha egy kis rés maradt volna ott..”
 • 27. T2 2010. december 08. 21:21
  „Az orvostudomány mai állása szerint elég jól gyógyítható az üldözési mánia. Hogy ezeknek állandóan ellenséget kell vizionálniuk!

  Engem csak az bosszant még, hogy a (kis)asszony ezeket az okosságokat nem kevés közpénzért osztja meg velünk mint Védelmi Főbiztos.”
 • 26. majdénmegmondom 2010. december 08. 21:09
  „kukachuszár " !
  mondjad már meg léccike, hogy mi a neve annaka a pénztárnak, mert akkor átvinném-nk oda a tagságunkat....
  köce”
 • 25. Gideon 2010. december 08. 21:07
  „hogy b@szná már el a hármas metró ezt a tepsiszájú rossz rib@ncot, már bocs, ha ez trollkodásnak hat.”
 • 24. niagara 2010. december 08. 20:43
  „kispipin te meg antiszemita csőcselék vagy csak azért támadsz engem!!”
 • 23. THE 2010. december 08. 20:38
  „Miért ne lenne biztonságban? Ezek megőrültek?”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október óta a negyedik önkormányzati választást tartják Keresztétén

Soha ennyiszer nem kellett még megismételni önkormányzati választást, mint most a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Keresztétén. Tovább olvasom