Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Sem a Volán, sem a fuvarozók nem emelik a díjakat

A szerdán átlagosan 6 forinttal emelkedő üzemanyagárak, és az év elejéhez képest csaknem 40 százalékkal drágább olaj miatt, sem a Volán autóbusz és teherfuvarozó társaságai, sem pedig a magyar közúti fuvarozók nem terveznek egyelőre fuvardíjemelést.
A fuvarozók azonban egyetértenek abban, hogy azonnali megoldást csak a gázolaj valamilyen jellegű állami kompenzációja jelenthetne. Bár arra ösztönzik tagvállalataikat, hogy az emelkedő üzemanyagárakat terheljék át megbízóikra, és emeljék fuvardíjaikat, ám a kormánnyal folyamatban lévő egyeztetések sikeressége miatt a vállalkozások kivárnak ezzel - mondta kedden a Független Hírügynökségnek a több, mint 4000 közúti fuvarozó vállalkozás érdekeit képviselő Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) ügyvezető főtitkára.

Dittel Gábor hozzátette: a kormány a közúti fuvarozókkal zajló tárgyalásokon hallani sem akar a fuvarozók bármilyen fajta gázolaj kompenzációjáról, és elsősorban a gépjárműadó kedvezmény nyújtásában engedne. Szerinte a gázolaj árának 3 forintos emelését csak 1 százalékos fuvardíjemeléssel lehetne kompenzálni. A Volán teherfuvarozói a folyamatosan emelkedő üzemanyagárak ellenére sem emelik automatikusan áraikat, hiszen Magyarországon éles piaci helyzet miatt inkább csökkentek a fuvarvállalási díjak, és a kisebb fuvarozóknál gyakori az önköltségi ár alatti fuvarvállalás - mondta Bakos Endre, a Volán Egyesülés Árufuvarozási és Szállítmányozási igazgatója. A helyi menetrendszerinti autóbusz-közlekedésben az önkormányzatok, míg a települések közöttiben a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium az ármegállapító hatóság, így nincs lehetőségük az emelkedő üzemanyagárak miatt a díjemelésre - mondta a Volán Egyesülés Autóbusz-közlekedési igazgatója.

Marcsa Ildikó hozzátette: idén még nem volt a Volán menetrendszerinti autóbusz-közlekedésében tarifaemelés, ám szerinte ősszel elkerülhetetlen lesz. Ellenkező esetben akár járatok is megszűnhetnek.

Olvasóink írták

  • 3. Mucusssssssss 2008. július 02. 10:34
    „lófaszt nem! Hazugság a cikk!”
  • 2. k 2008. július 01. 12:24
    „ma mégis emeltek!!”
  • 1. Utazó 2008. június 18. 10:37
    „Lessz ebből még gebasz. A NiT már gyűjti az esetleges sztrájkban résztvevők nevét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gazdasági élet képviselőivel találkozik Sólyom László

Sólyom László köztársasági elnök szerdán a Sándor-palotában találkozik a magyar gazdaság meghatározó… Tovább olvasom