Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Semjén: maximális támogatás a szentföldi magyar zarándoklatoknak

Magyarország és a Szentföld kapcsolatait tekintette át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka szombati budapesti találkozóján.
A kormányfő-helyettes a találkozó után maximális támogatást ígért a szentföldi magyar zarándoklatoknak. Semjén Zsolt újságíróknak elmondta: elkötelezettek abban, hogy maximálisan támogassák a szentföldi magyar zarándoklatokat, illetve, hogy az ott élő keresztényeket segítsék. Ennek nagyszerű eszköze a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend, amelynek képviselői szintén részt vettek a megbeszélésen. Fouad Twal a találkozó után azt mondta, nagyon hálás a magyar kormánynak a támogatásért.

Magyarország és a Szentföld kapcsolatait tekintette át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka budapesti találkozóján. A kormányfő-helyettes a találkozó után maximális támogatást ígért a szentföldi magyar zarándoklatoknak. Semjén elmondta: elkötelezettek abban, hogy maximálisan támogassák a szentföldi magyar zarándoklatokat, illetve, hogy az ott élő keresztényeket segítsék. Ennek nagyszerű eszköze a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend, amelynek több tagja is jelen volt a megbeszélésen.

A miniszterelnök-helyettes felidézte, hogy a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagenddel való diplomáciai megállapodást 2000-ben kötötték meg az első Orbán kormány idején. Akkor kitűnően működött, az utóbbi években azonban mintha kiürült volna - jegyezte meg. Ezt szeretnék most ismét élettel megtölteni, és megtalálni az egyházi és állami forrását annak, hogy a magyar zarándokok minél nagyobb számban látogassanak el a Szentföldre, illetve a felszentelés előtt álló kispapok kapjanak egy szentföldi zarándoklatra lehetőséget. A finanszírozásra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: ez alapvetően egyházi feladat, ugyanakkor az egyházak támogatása az állam dolga, a kettő így összeér.

Semjén Zsolt a pátriárka augusztus 20-i meghívását szimbolikusnak nevezte, hiszen mint mondta, Magyarország a kereszténységet végeredményben Jeruzsálemtől kapta. Szent István fontosnak érezte, hogy a keresztény királyság megalapítása után zarándokházat hozzon létre Jeruzsálemben - emlékeztetett. Kiemelte: miután mi magyarok a Szentföldről kaptuk a kereszténységet, nem feledkezhetünk meg az ott élő keresztényekről, fontos, hogy ott megmaradhassanak.

Fouad Twal a találkozó után azt mondta, nagyon hálás a magyar kormánynak a támogatásért. Az egyházi vezető arra bíztatott mindenkit, látogasson el a Szentföldre, ismerje meg gyökereit. A pátriárka a legfontosabbnak a békét nevezte a Szentföldön, hogy Jeruzsálem betölthesse igazi szerepét. Sok-sok éve ugyanis Jeruzsálem nem a béke, hanem az erőszak és az ellenségeskedés városa - fogalmazott. Kiemelte: békét akarnak építeni, hídként szeretnének szolgálni az izraeliek és az arabok között.

Fouad Twalt 2008-ban nevezte ki XVI. Benedek pápa az idős kora miatt visszavonuló, 75 éves - ugyancsak palesztin - Michel Sabbah helyére. Az új latin pátriárka 70 éves, a pápa megbízásából 2005 óta volt a még II. János Pál által, több mint húsz évvel ezelőtt kinevezett Sabbah koadjutora - a pátriárkát segítő, utódlási joggal rendelkező, különleges jogokkal fölruházott érsek. Megválasztották az észak-afrikai püspöki konferencia elnökének is.

Olvasóink írták

 • 6. Léni 2010. augusztus 22. 12:55
  „Amennyiben a "Szentföldön" tudnák, semmilyennek milyen viselkedéssel járt ennek a magos posztnak az elnyerése, lehet, hogy be sem engednék az országba!
  Most ő és mocskolódó társai a közjogi méltóságok? Röhej!
  Nézzük meg, hogy a hozzá hasonló mocskos stílust követőkből lettek az Orbán közvetlen helyettesei.
  Ennyit a Fidesz kormány erkölcsi magasságáról! Kövérről, Navracsicsról és semmilyenről beszélek.
  Szegeden sem kell nagyon kutakodni, hogy hozzá hasonlóakat találjunk!
  Bunyós Panni sem semmi!!!!”
 • 5. klj_54 2010. augusztus 21. 18:10
  „Tömjén Zsoltnak agyára ment a kormányzati munka?
  Magánemberek magánügye a szentföldi utazás!
  Amiatt aztán alkotmány és jogellenes bármilyen állami pénz magánemberek magánútjaik finanszírozása!”
 • 4. dodó 2010. augusztus 21. 16:56
  „...és maximális támogatás az onnan érkező "befektetőnek" nevezett honfoglalóknak!”
 • 3. jozko 2010. augusztus 21. 15:09
  „Az alábbiaknak semmi köze ismert személyekhez-bármiféle hasonlóság csak a véletle műve...
  Írtam pár tanulmányt az elmebajról...
  Többek között pár passzust a vallási tébolyról is...”
 • 2. tüsök 2010. augusztus 21. 15:05
  „Gőzerővel a parasztvakítás.”
 • 1. szatyi 2010. augusztus 21. 14:33
  „Van itt lóvé - mindenre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset miatt teljes útzár a 2/A úton

Teljes pályazár van a 2/A sződligeti lehajtójánál két autó frontális ütközése miatt; egy ember… Tovább olvasom