Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Semjén: ne legyen ebadó a vadászkutyákra!

Nem fizettetnének ebrendészeti hozzájárulást a vadászkutyák után kereszténydemokrata képviselők.
Semjén Zsolt - aki az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke is -, Simicskó István, Sáringer-Kenyeres Tamás és Pálffy István az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény módosítását kezdeményező javaslatukban indítványozzák, hogy a jogszabály rögzítse: nem szedhető ebrendészeti hozzájárulás "a vadászkamara által kiállított, megfelelő kiképzettséget tanúsító — a vadászkutya egyedi jelölését is tartalmazó — sorszámmal ellátott vadászati alkalmassági vizsgaigazolvánnyal rendelkező" eb után.

A parlamenti honlapon elérhető előterjesztés indoklásában hivatkoznak arra, hogy a vadászatról szóló törvény előírja, a vadászatra jogosult köteles a vadászat alkalmával a vadászterület jellegének megfelelő, vadászatra kiképzett vadászkutyáról gondoskodni; a vad keresésére, felkutatására csak igazoltan vadászatra kiképzett kutyát lehet alkalmazni.
A vadászkutya szerepe a vadgazdálkodásban meghatározó, nem véletlenül törvény írja elő alkalmazásának kötelezettségét - írják. Hozzáteszik: "a sebzett apró-, illetve nagyvad terítékre hozatalának anyagi vonzata a vadgazda számára nem elhanyagolható, de állatvédelmi szempontból a sebzett vad megtalálása és szenvedéstől mielőbbi megváltása ettől sokkal nemesebb érdek", amely egyértelműen indokolja a módosításnak az állatvédelmi törvénybe történő felvételét.

Az előterjesztők kitérnek arra is, hogy egy aktívan vadászó kutya tartási, orvosi és kiképzésének költsége éves szinten jelentős összeg, amely az alacsony jövedelmű hivatásos vadászokat terheli. "Nem lenne szerencsés ezen — általában teljes egészében meg nem térülő — költségeket még tovább növelni, figyelemmel arra is, hogy a hivatásos vadászok a törvényben számukra kötelezően előírt feladatok végrehajtásához tartják a vadászkutyákat" - foglalnak állást a beterjesztők.

Olvasóink írták

 • 7. Jozsoci 2012. március 14. 19:39
  „Pont azok ne fizessenek, akik évente több milliót tudnak áldozni a hobbijukra?”
 • 6. DMagóg 2012. március 14. 17:19
  „Lakni is, a nemesebb érdekek körébe tartozik! Így a lakás után építményadót szedni súlyos pofátlanság.
  A vadászok érdekérvényesítő lehetőségei kiválóak, esetleg a népre is gondolhatnának két vadászat között, nehogy a végén még őket vadásszák le.”
 • 5. zoolii 2012. március 14. 12:20
  „De jó ,hogy van egy semjénünk, aki ilyen és ehhez hasonló marhaságokkal tud foglalkozni! Merthát valamit neki is csinálni kell ugye. Ha meg megszólal, abból mindig baj van...”
 • 4. papika56 2012. március 14. 11:59
  „NE LEGYEN SEMMILYEN KUTYÁRA ADÓ !
  HÁNY bőrt akarnak ezek a szemetek lehúzni még a népről ???
  A kutya tartása : nem luxus ! v. őrző-védő , v. sok helyen --TÁRS !
  Semjén elvt. inkább saját magukat adóztassák meg ! mint vagyon adó ! 80 % -al a gazdagokat --mint pl:Spanyolo. ,Olaszo ? stb. EZT VEGYÉK ÁT !!!”
 • 3. deszkás 2012. március 14. 11:35
  „Semjén úr a vadászok főfő szószólószólója vajh miért? Mert maga is az és képtelen megfizetni. Azaz neki is van.Arcpirító mikor ilyen kicsinyes a rosszul fizetett kévvizselő mikor "hobbivadász."”
 • 2. t680822g 2012. március 14. 11:18
  „Megint újgazdagéknak kedvez a kormány...”
 • 1. gavallér 2012. március 14. 09:42
  „Ha már ez egyáltalán előtérbe került, értem ez alatt az ebadót, akkor különbség tehető a hivatásos vadász és a
  a hobbi vadász kutyája között!! Ilyen alapon a pásztor kutya a juhászkutya a mentő kutya vagy a házörző kutya is
  kapjon mentességet, na meg a nagy kutya.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Navracsics: rövid időnk van rá, de bizonyíthatunk

A politikus ezt az m1 Ma reggel című műsorában az uniós pénzügyminiszterek tegnapi döntésével… Tovább olvasom