Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Seres Mária: Meglesz a 200 ezer aláírás!

Már több mint 180 ezer aláírás gyűlt össze ahhoz a népszavazási kezdeményezéshez, amely azt célozza, hogy az országgyűlési képviselők ne "bemondásra" kapjanak költségtérítést, hanem csak olyan kiadások után, amelyeket számlával tudnak bizonyítani.
A népszavazást kezdeményező magánszemély, Seres Mária pénteken a Független Hírügynökségnek azt mondta: biztos benne, hogy a még rendelkezésére álló 6 nap alatt összegyűjti a referendum kiírásához szükséges 200 ezer aláírást, sőt reményei szerint ennél sokkal többen csatlakoznak a kezdeményezéshez.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?" - ezt a népszavazási kérdést fogadta el a választási bizottság és ehhez gyűjtik az aláírásokat a kezdeményezéshez csatlakozó aktivisták a fővárosban és a megyeszékhelyeken október óta. Az Országos Választási Bizottság február 12-ig adott határidőt, ezen a napon, jövő hét csütörtökön még Seres Mária és mások is gyűjtik az aláírásokat a Kossuth téren.

Az 4 gyermekes építészmérnöknő elmondta: az utóbbi egy hétben 31 városban járt, mert kíváncsi volt, tudnak-e az ott élők a kezdeményezésről. Azt tapasztalta, hogy a legtöbben egyetértenek ezzel a példanélküli akcióval, amit az is jelez, hogy az utóbbi napokban hihetetlen mennyiségű kitöltött aláírt ív érkezett a népszavazás honlapján, a www.seresmaria.hu weboldalon megadott címre.

Seres Mária annak is örült, hogy sikerült ezzel a pártoktól független civil kezdeményezéssel összefogásra buzdítani az embereket. Sőt, mint mondta olyanok gyűjtik együtt az aláírásokat, akik korábban nem gondolták volna, hogy lehet közös ügyük. Példaként említette, ilyen közös gyűjtést tart a fővárosban a Határ útnál egy fideszes és egy szocialista aktivista, de szintén beszállt a munkába többek között a Munkáspárt és a Jobbik is.

A kezdeményező azt is elmondta, hogy két ember volt, aki miatt belevágott és az időközben felmerülő nehézségek ellenére nem adta fel az akciót. Egyikőjük 4. gyermeke, akinek születésekor egy igazságosabb jobb jövőt kívánt. A másik a tavaly, 99 éves korában elhunyt Szepes Mária író, aki nagy hatással volt az építészmérnöknőre és aki nagyon fontosnak tartotta az emberek mielőbbi összefogását.

Olvasóink írták

 • 13. cipész 2009. február 09. 13:23
  „Az Apeh dolgozók milyen jól végezték a munkát, több adót szedtek be erre ők elrakják jutalomként.
  Mi is ez? Kizsákmányolás, más megkeresi , ők meg elteszik.”
 • 12. flexsnake 2009. február 08. 19:37
  „Ezen nincs mit vitatkozni, kb. így értem én is. De vannak bizony akiknek a képviselete nincs megoldva.
  Nézd meg a mávot!A vasúti dolgozók szakszervezete szinte menetrendszerűen szervez sztrájkot, míg mondjuk az építőipari dolgozók ezt nem tehetik meg. A gazdálkodók amíg kihajt a földből a cucc, ráérnek pestre traktorozni. Nem irigylek én senkit. Ha egy millát kap egy politikus hát kapjon, de arányosan dolgozzon meg érte. Lássam hogy oda teszi magát és tesz azért amire felesküdött.”
 • 11. Hmmm... 2009. február 08. 18:27
  „Egyetertek teljes mertekben, de... Amit eddig tapasztaltam,nagy passzivitas. A hatarozott felvetoket legtobben hulliganoknak hivjak a helyett, hogy tudatosan es tervszeruen atgondolnak a helyzetet, s egyetertesben tovabb lepnenek. Talan az elmult 2 ev eleg volt arra, hogy tobben maskent ertekeljek a gazdasagi es az alt. tarsadalmi helyzetet tovabbi romlasat, s elgondolkozzanak.
  Oruljunk, hogy egyeltalan mar fel mernek lepni az emberek. Annak pedig kulon orulok, hogy egy szimpla polgar adott hangot es batran adta hozza a nevet. Ezen kene elgondolkozni!!!”
 • 10. Power 2009. február 08. 18:12
  „9. hozzászólás Hmmm... 2009.02.08. 16:10
  Valahol el kell kezdeni? A lényeges kérdésekkel kell elkezdeni, nem a "sz@rrágással"! Itt áll az ország a csőd szélén és ez a legfontosabb problémánk? Nagyon komolytalan!”
 • 9. Hmmm... 2009. február 08. 16:10
  „Nem vagok irigy termeszetu. Az, hogy a jogosan elfogadhato elszamolast kovetelik az emberek termeszetes, hiszen allami , kozpenzrol van szo. Nem csupan ez az egyettlen megoldando kerdes, valamennyien tudjuk, de resze a rendszernek es valahol el kell kezdeni es folytatni!”
 • 8. Power 2009. február 08. 12:48
  „7. hozzászólás flexsnake 2009.02.07. 22:10
  Ki és hogyan sztrájkoljon? Szerinted mások hogyan sztrájkolnak? Vegyenek példát a franciákról.Sokkal kisebb dolgok miatt kiszaladnak az utcára. Negyven évig a tunyasághoz szoktunk, várjuk a sült galambot, ami nem esik majd a szánkba.
  Ha egy képviselő többet keres mint én, miért irigyeljem? Senki nem teszi szóvá, hogy a kormánypárti képviselők már évek óta nem a választóikat képviselik és 100 ezer forintért össze-vissza nyomkodják a gombokat.
  Ha már aláírásokat gyűjtenek, akkor a jelenlegi állapotok kiváltó okának megszüntetéséért kellene gyűjtögetni!
  A képviselők kevesebb fizetésétől a gazdaság nem lesz versenyképesebb, az államadósság sem lesz kevesebb. Ez az aláírásgyűjtés nem a húsba vágó, lényeges problémáinkról szól.A figyelem elterelésére, a kormányzat túlélésére viszont kiváló.”
 • 7. flexsnake 2009. február 07. 22:10
  „6. hozzászólás Power 2009.02.07. 18:14
  És mondjuk egy kovács hogyan sztrájkoljon? Nem patkol lovat egy hétig? És egy maszek? Nem dolgozik?
  F.H.V.
  Hiába tudom számlával bizonyítani hogy bérlek egy ingatlant 100méterre a parlamenttől ha a tulajdonos a saját feleségem... Élő példa... Van bizonylat, számla, olyan összegről amilyenről csak akarnak. EZ egy külön iparág. De most majd napirendre vehetik és majd azt mondják, ellenőrizzük, hogyne, mi az hogy! Ha meg nem tetszik akkor el lehet innen menni :D”
 • 6. Power 2009. február 07. 18:14
  „Hmmm... Nem a másét kell sajnálni, hanem a saját keresetünket kell keveselni. Ja, hogy a béremelésért sztrájkolni kéne, ahhoz meg kellően gyávák vagyunk. Kérdezem, hogy a képviselők költségtérítésével most versenyképes lesz a gazdaságunk és megoldódik a közel 20 ezer milliárdos államadósságunk ?”
 • 5. allegro 2009. február 07. 13:56
  „"Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?" - ezt a népszavazási kérdést fogadta el a választási bizottság.

  Véleményem szerint a számviteli törvény mindenkire vonatkozik, az országgyűlési képviselőkre is. Számviteli előírások szerint tudtommal nincs olyan költség, amit bizonylat nélkül el lehet számolni bárhol is. Az átalány fogalma ismert, de arról sem vagyok meggyőződve, hogy ebbe a körbe tartozik.

  Szerintem csak be kellene tartani az előírásokat. Ha másként nem, az APEH-nak kellene odalépnie, és nem újabb százmilliókat feleslegesen kidobni szavazásra!!!
  A céllal természetesen egyet értek, de a megoldásnak ez az útja egyáltalán nem tetszik nekem!”
 • 4. SP 2009. február 07. 10:51
  „A mentelmi jogot is szigorítani illene.”
 • 3. Hmmm... 2009. február 07. 09:40
  „Azert erre a lepesre is szukseg van. Remelhetoleg valoban leepitesre kerul a kepviselok tabora is!”
 • 2. Power 2009. február 06. 22:03
  „A címet olvasva először azt hittem, hogy az országgyűlés feloszlatására gyűjtenek aláírásokat.....az ezermilliárdokat nem a képviselői tiszteletdíjak és költségtérítések vitték el.”
 • 1. Hmmm... 2009. február 06. 20:20
  „En kiegeszitenem, pontositanam a kovetelest, hogy " INDOKOLTAN elszamolhato kiadasok....".
  Mert az elszamolhato, csupan kategoriat jelol meg, es mennyisegileg nem szabalyozza az osszeget. Az indokoltsaggal viszont csak a valoban szukseges mennyiseg fizetheto. Azert nagyon jo lenne, ha jogasz es gazdasz szemmel alaposan attekintenek a kovetelest. En egyik sem vagyok, de vegeztem hasonlo munkat.
  A nem kelloen pontositott eloirasokat konnyen kijatszak es a cel eppen az lenne, hogy valoban, csak a szukseges osszege keruljon elszamolasra es kifizetesre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszüntették a büntetőeljárást Gergényi ellen

Gergényi ellen egy rendőr zászlós emelt vádat, mert szerinte a tábornok hivatali hatalmával és befolyásával visszaélve elkövette a szolgálati visszaélés vétségét. Tovább olvasom