Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Sertésinfluenza - hőkamerát telepítenek Ferihegyen

A ferihegyi repülőtéren regisztrálják lehetőség szerint a Mexikóból érkező utasokat, és javasolják nekik, hogy vegyenek részt egészségügyi vizsgálaton - egyebek mellett erre az intézkedésre van szükség itthon is amiatt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) négyes fokozatúra emelte hétfő éjszaka a riasztási fokozatot a sertésinfluenza miatt a hatfokozatú skálán.
Emellett megkezdték 25 egészségügyi szakember kiképzését a reptéri beléptetéshez, valamint keresik már Ferihegyen a hőkamera optimális helyét is - hangzott el az Egészségügyi Minisztérium keddi sajtótájékoztatóján. A sertésinfluenza itthon egyelőre nem jelent veszélyt, betegről nem tudnak.

A WHO riasztási fokozatának emelése miatt itthon is nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak - fogalmazott az egészségügyi miniszter. A négyes fokozat azt jelenti: bizonyított, hogy emberről emberre is terjed már a H1N1 vírus szóban forgó változata.

Itthon keddtől hívható a 06-80/204-217-es ingyenes szám, ahol a betegségről kaphatnak az érdeklődők élőszavas tájékoztatást. A ferihegyi repülőtéren figyelemfelhívó plakátokat helyeztek el, a Mexikóból és az Egyesült Államok déli részéről érkező utasokat lehetőség szerint regisztrálják, valamint javasolják nekik, hogy az útlevél-ellenőrzés és a csomagfelvétel előtt vegyenek részt egészségügyi kontrollon. Az utasokról automatikusan nem lehet megtudni, honnan érkeznek, de a rendőrség valamint a vám- és pénzügyőrség ad át információkat az egészségügyi hatóságoknak, így valószínűleg tudni fognak a Mexikóból átszállással érkezőkről.

A feladatok közé tartozik még, hogy az országos tisztifőorvos kezdeményezi többletpénz biztosítását szükség esetére - például, ha elrendelik esetleg az ötös riasztási fokozatot és az eddiginél több vizsgálatra, gyógyszerre lenne szükség. Emellett ellenőrzik az egészségügyi intézmények pandémiás tervét, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet pedig azt nézi meg, milyen gyógyszereket, eszközöket lehet ingyen kiosztani a kórházaknak, ha kell. Várhatóan csütörtökön összeül a nemzetbiztonsági kabinet az ügyben, és összehívják a katasztrófa koordinációs bizottságot is - sorolta a négyes fokozattal járó intézkedéseket a miniszter.

Falus Ferenc országos tisztifőorvos azt mondta: a sertésinfluenza egyelőre nem jelent veszélyt itthon, és Európából sem jött még hír arról, hogy valaki egy olyan ember környezetében betegedett meg, aki behurcolta a kontinensre a betegséget. A fertőzést étkezéssel, ennivalóval nem lehet megkapni, gyógyszerrel nem megelőzhető, csak a cseppfertőzés ellen lehet védekezni a megfelelő eszközökkel, módszerekkel - tette hozzá.

A repülőtér belépési oldalának megerősítésével kapcsolatban az országos tisztifőorvos azt mondta: első körben 25 szakembert képeznek ki ide. Az érintett országokból érkezőknek egyelőre nem kötelező az egészségügyi vizsgálat, hanem ajánlott. Egy kérdőívet töltetnek ki velük, rákérdeznek egészségi állapotukra, valamint arra, pontosan honnan jöttek. Falus Ferenc újra hangsúlyozta: a sertésinfluenza lappangási ideje biztos nem több 10 napnál. Aki 10 nap után produkál a kórra jellemző vagy ahhoz hasonló tüneteket, az valószínűleg nem a most megjelent vírussal fertőződött meg. A WHO közleménye szerint az átlagos lappangási idő 4-6 nap.

Sem az egészségügyi miniszter, sem az országos tisztifőorvos nem akarta a tájékoztatón megbecsülni a védekezés várható költségeit, mint mondták: erre csak utólag lesz lehetőség, bár előzetes számításokat készítettek. Plusz összegekre egyébként akkor lesz szükség, ha terjedni kezd a járvány, az eddigi intézkedések költségeire korábban tettek már félre pénzt, így Magyarországot nem érte váratlanul a betegség megjelenése - mondták.

Az itthoni információk szerint május 5-én érkezik Magyarországra Mexikóból egy szervezett turistacsoport, a többi utas legfeljebb elszórtan jöhet, és róluk egyelőre semmi biztosat nem tudni. Az országos tisztifőorvos kérte viszont, hogy akinek vannak információi ilyen utazókról, tegyen erről bejelentést. A hatóság egyébként az utazásszervezőktől folyamatosan érdeklődik - tette hozzá.

A ferihegyi hőkameráról az egészségügyi miniszter azt mondta: az eszköz megvan, telepítik, keresik az optimális helyét, hogy minél kevesebb legyen a vakriasztás. Az országos tisztifőorvos ehhez azt tette hozzá: Ferihegyen minden feltétel megvan a karaténhoz, ha kell, de ennek elrendelésétől még "nagyon messze vagyunk".

Az ötös riasztási fokozatot egyébként a WHO akkor rendelné el, ha az egyes gócpontok összeérnének a fertőzött területeken, de Székely Tamás reméli, hogy erre nem lesz szükség.

Olvasóink írták

  • 1. floridaimagyar 2009. április 29. 04:11
    „Hamarosan majd megyek vakaciora haza - majd lenyomok jo kis jeges kolat a repulon, nem fogtok elkapni:). Na jo, viccet felrerakva elismerem a hokamera jobb mint homerovel a szamban kisetalni a repulobol.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ukrán elnök zavartalan orosz gáztranzitot ígért

Magyarország határozottan igényli, hogy Ukrajna biztosítsa az orosz importgáz zavartalan átjutását. Tovább olvasom