Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Sérti az uniós jogot a kedvezményes autópálya-díj

Az Európai Bizottság figyelmeztette Spanyolországot és Franciaországot, mert nem tesznek eleget az útadókkal kapcsolatos európai jogszabályoknak. Mindkét tagállam kirívóan magas kedvezményt (50 és 30 százalék) biztosít azoknak, akik gyakran használják az autópályákat.
Az Eurovignette-direktíva célja többek között annak biztosítása, hogy az út-infrastruktúra költségei és a használatból adódó költségek nagyjából arányban legyenek egymással. A tagállamok a gépjárművek környezetvédelmi kategóriája alapján, a használat időtartama szerint csökkenthetik az autópálya használati díját. Ugyanakkor a sztrádákat gyakran használóknak csak olyan kedvezményt adhatnak, amely az adminisztrációs költségek megtakarításából adódik. Ez azt jelenti, hogy az út használatáért a gyakori igénybe vétellel arányosan kell többet fizetni, pusztán az jelenthet alapot némi kedvezményre, ha a "törzsvendég" csak egyszer vesz matricát, s az hosszabb időre szól.

A direktíva ezzel a kitételel éppen azt hivatott biztosítani, hogy az autópályán gyakran utazóknak adott kedvezményt ne a ritkán úthasználatot vásárlók relatíve magasabb hozzájárulásából finanszírozzák. Spanyolország és Franciaország nem tudta igazolni, hogy pusztán az adminisztrációban elérhető megtakarítás lehetővé teszi a náluk alkalmazott nagy kedvezményt.

Az uniós jogszabály nemrég elfogadott kiegészítése szerint a kedvezmény mértéke maximum 13 százalék lehet.

Bár a brüsszeli figyelmeztetés konkrétan a spanyoloknak és a franciáknak szól, érzékenyen érintheti Magyarországot is.

Nálunk a négynapos autópálya-matrica a jelenlegi "nyári időszámítás" szerint (május 1. és szeptember 30. között) 1170 forint helyett 1520 forintba kerül. (Száz forintos felárral sms-ben is intézhetjük a vásárlást.) Ennél rövidebb időre, egy napra kizárólag a D4-es kategóriába tartozó, 12 tonna összsúlynál nagyobb járművek vásárolhatnak matricát, ennek ára 2 ezer forint. Az autópályákat üzemeltető cégek közös honlapján olvasható hivatalos tájékoztatás szerint a teljes évre utazási lehetőséget biztosító matrica a motoroknak és a legfeljebb 3,5 tonna össztömegű járműveknek 37 ezer forintba, 3,5 és 7,5 tonna között 106 ezer forintba, 7,5 és 12 tonna között 158 ezer frorintba, a már említett D4-es kategóriában pedig 190 ezer forintba kerül

Ha szélső értékeket vizsgáljuk, megdöbbentő eredményre jutunk, hiszen csaknem minden kategóriában jóval nagyobb a legrövidebb és a lehetséges leghosszabb időre vásárolt autópálya-matrica fajlagos ára közötti különbség a megengedettnél. A legalsó kategóriában a négynapos matrica árát kivetítve több mint 150 ezer forintos árból lehetne 13 százalékos kedvezményt adni, ezzel szemben az éves matrica ára ebben a kategóriában (az üzemeltetők honlapján szereplő ártáblázat szerint) mindössze 37.60 forint. Még szembetűnőbb a különbség a D4-es kategória 2.000 forintos napijegye és az éves matrica 190.000 forintos ára között, ha ugyanis a napi költséget vetítjük ki, az éves díjnak 792.000 forintnak kellene lennie... (Megjegyzendő, hogy az "éves matrica" valójában 13 hónapra szól, ugyanis január 1-jétől a következő év január 31-éig érvényes.)

Mindebből két dolog következhet: éves autópálya matricát venni a lehető legjobb befektetés ma Magyarországon, illetőleg valami nem stimmel az autópálya-matricák árának meghatározásánál...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több önkormányzati ingatlan

A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatója szerint a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzatok… Tovább olvasom