Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Siker a schengeni csatlakozás

Egyértelmű sikernek nevezte a schengeni csatlakozást Samu István vezérőrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság kedd délutáni sajtótájékoztatóján. Csökkent a közokirat hamisítások száma, valamint kevesebb a szerb, az ukrán és a román határsértő.
A bűncselekmények a csatlakozás és a belső határok megszűnése után áttevődtek az ukrán, román és szerb határszakaszokra, így itt jelentősen nőttek az illegális bevándorlások száma, de az országos viszonlyatot nézve 20 százalékkal csökkent. A 2007-es első félévhez képest idén 61 százalékkal esett vissza az embercsempészek ellen indított eljárások száma, igaz ennek egyik oka lehet az is, hogy a csempészek már csak a külső határig hozzák el a bevándorlókat. Átlépve a magyar határt az illegális határátlépők rögtön menekült státuszt követlenek, így az embercsempészt már nem tudják elfogni a magyar rendőrök, és csak az illegális bevándorlók ellen indíthatnak eljárást.

Csökkent a szerb, ukrán és román határsértők száma, a csatlakozás után azonban egyre több illegális bevándorló érkezik Pakisztánból, Szomáliából és Bangladesből.

A közokirat hamisítások száma is csökkent, ez 29 százalékkal. A korszerű technikai eszközök alkalmazása és az útlevélkezelők ismeretének fejlesztésének köszönhetően egyébként egyre több okmányhamisítót fognak a román szakaszon és a ferihegyi repülőtéren. Korábban az Ukrajnából érkezők próbálkoztak leginkább a hamisítással, a schengeni csatlakozás óta az ő számuk is jelentősen csökkent.

Nőtt az Európai Unióból kitiltottak, illetve a tiltott határátlépők elfogásának a száma, ezt elősegíti az úgynevezett SIS (Sechengeni Információs Rendszer) is, amely alapján idén eddig 2180 találatot regisztráltak a rendőrök. Ebben a közös rendszerben szerepelnek például a körözött személyek is.

A decemberi schengeni csatlakozás után az ukrán-magyar határszakaszon rendkívüli módón megnövekedett az illegális határátlépők száma, a gyors intézkedéseknek köszönhetően azonban számuk márciusra jelentősen csökkent. Az Európai Unió ennek ellenére továbbra is forrópontnak tartja ezt a szakaszt.

Samu István vezérőrnagy szerint a bűncselekmények számának jelentős csökkenése is azt bizonyítja, hogy a schengeni csatlakozás egyértelmű siker volt.

Olvasóink írták

  • 2. a volt anonym 2008. július 29. 19:05
    „Délvilág 2001.jun.8.
    Orbán V.nyilatkozata a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti ebédjén :
    "Az elkövekezendő öt évben Magyarországnak a gazdasági növekedés fenntartása érdekében több millió külföldit kell befogadnia,és lényeges,hogy az országot a legvonzóbbá tegyük a régióban-"”
  • 1. Majd a Fidesz elmondja az ellenkezőjét 2008. július 29. 17:34
    „.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz szerint a kormány hülyének nézi az embereket

A kormányzati negyeddel hülyének nézte az embereket a kormány - jelentette ki Cser-Palkovics András,… Tovább olvasom