Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Sikeres a Büchl iskolai programja

Hihetetlen, de tény: Bajorországban a lakossági hulladékok 70 százalékát újrahasznosítják.

Hihetetlen, de így van: Bajorországban a lakosság körében keletkező hulladékok 70 százalékát újrahasznosítják. Magyarországon ez az arány 2003-ban 10 százalék volt. Mindeközben az Európai Unió környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási ajánlásai és előírásai folyamatosan szigorodnak, ezek alól egyre kevesebb kibúvót találni.

A hulladékot termelő cégeknek – és ez sajnos nem köztudott – bizonyos feltételek teljesülése esetén évente hulladékbevallást kell készíteniük. Ez a legalább évi 200 kilogramm veszélyes, vagy 2000 kilogramm nem veszélyes hulladékot termelő cégekre érvényes, vagyis ugyanolyan kötelezettség, mint az éves adóbevallás. A cégek többségénél ez az a munkaterület, amelynek általában nincs gazdája. A korábbi évtizedekben ugyanis nem volt központi kérdés, hogy mi történik a csomagolóanyagokkal, a fém-, a fa-, a műanyag, a szilárd, a folyékony veszélyes és nem veszélyes hulladékokkal. A szabályozás mára teljesen harmonizál az EU rendszerével, az ellenőrzés és a számonkérés pedig egyre szigorúbb.

Figyelemkeltő botrányok

Egy-egy nagyobb környezetszennyezési botrány hívta fel a figyelmet arra, hogy a vállalkozások – és sajnos nem ritkán a szolgáltatók is – a tevékenységük során keletkezett különböző hulladék anyagok, csomagológöngyölegek eltüntetésére számtalan, a lakosságot is irritáló módszert találtak ki és alkalmaznak. Ezek az idők végérvényesen lejártak. Ami évekkel ezelőtt még korszerű hulladékkezelési technológia volt, az most környezetszennyezőnek minősülhet. Ma már a cégeknek minden beérkező és kimenő anyaggal, így a keletkezett hulladékokkal is el kell tudni számolni. A szabályok betartására ma még nem mindenki fordít kellő figyelmet, de mint tudjuk, a törvény „nem ismerése" nem mentesít a szabálysértésekből fakadó bírságok megfizetése alól.

A Büchl Hungaria kft. egyszeri, ingyenes tanácsadást kínál azoknak a vállalkozásoknak, amelyek érdeklődnek a környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási tevékenységükben rejlő lehetőségek hatékonyabb kihasználása iránt. Kapcsolat: Büchl Hungaria kft., 9027 Győr, Csörgőfasor 8., Tormás Petra környezetmérnök, 96/516-625, petra.tormas@buechl.hu.
Környezettudatos vállalatok

Természetes kell legyen, hogy a vállalkozásoknak nem a bírságok megfizetésére kell tartalékolniuk pénzüket, hanem úgy kell működniük, hogy a környezetvédelmi előírásokat, a hulladékgazdálkodásra vonatkozókat is maradéktalanul betartsák. Erre nem csupán gazdasági megfontolásból van szükség, bővül ugyanis a környezettudatos vevői kör, amelyre a cégek környezettudatos vállalatirányítással tudnak válaszolni.
Mint említettük, kevés vállalkozásnál van szakembere ennek a területnek, de már alakultak az országban professzionális környezetvédelmi szolgáltatást kínáló vállalkozások. A Büchl Hungaria Környezetvédelmi Szolgáltató Kft.-t hat évvel ezelőtt alapította az ingolstadti Büchl GmbH – amely az Audi AG ottani és győri partnercége –, azzal a szándékkal, hogy a bajorországi hulladékgazdálkodásban szerzett tudását itt, Magyarországon is kamatoztassa.

Bajor tapasztalatokkal

A Büchl Hungaria kft.-nél a szakmai hozzáértés égisze alatt komplett szolgáltatásokat kínálnak a régió ipari, szolgáltató és kereskedelmi vállalkozásainak. A szabályok ismeretében a kft. vállalja a hulladék-nyilvántartás vezetését, a cégek hulladékbevallási kötelezettségének szakszerű elkészítését, a hulladékok szakszerű elszállítását, európai normáknak megfelelő kezelését, továbbítását az újrafeldolgozó üzemeknek. A ma csaknem száz cég teljes körű környezetvédelmi szolgáltatását végző társaság a győri ipari parkban lévő telephelyén, évente 11 ezer tonna nem veszélyes hulladék szállítását, válogatását, tömörítését és továbbítását képes elvégezni, 34 ezer tonna vízalapú, folyékony, veszélyes hulladék bontására alkalmas korszerű berendezéssel kezeli az ipari szennyvizeket.

A Büchl meghatározó partnere az Audi Motor Hungaria Kft., ahol a gyár környezetvédelmi osztályával karöltve innovatív hulladékgazdálkodási rendszert működtet, de számos kis- és közepes méretű vállalkozásának is ellátja a teljes körű környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási tevékenységét. Partnerei számára folyamatosan keresi az újabb, költségmegtakarító és környezetbarát megoldásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Láthatatlan és elháríthatatlan rakétát teszteltek Iránban

Irán sikeres kísérletet hajtott végre radar által nem érzékelhető, egyszerre több célpont ellen is… Tovább olvasom