Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Sikeres szegediek az országos médiában

Három Szegedről elszármazott médiaszemélyiség történetén keresztül bizonyítjuk a tételt: földieink az országos médiában is megállják a helyüket: legyen szó az írott sajtóról, a rádióról vagy éppen a televízióról. Halkó Gabriella, Berényi Attila és Nádas Gergő is Szegeden tanulta a szakmát.
Három Szegedről elszármazott médiaszemélyiség történetén keresztül bizonyítjuk a tételt: földieink az országos médiában is megállják a helyüket: legyen szó az írott sajtóról, a rádióról vagy éppen a televízióról. Halkó Gabriella, Berényi Attila és Nádas Gergő is Szegeden tanulta a szakmát. Sikerükről és munkájukról faggatva őket kiderült, hogy a szerencse éppoly fontos lehet ebben a szakmában, mint a kihívások keresése és a kellő ambíció.

Amikor sósperecet majszolgatva éppen azon izgultunk a legutóbbi Névshowr adása alatt, hogy végre kiderüljön: az exfotómodell Kapócs Zsóka miért nem akar kedvesével, Kamarás Ivánnal együtt színpadra állni, vagy mindenki Dévényi Tibi bácsija miért alkalmazott dublőr gyerekeket a Három kívánságban, talán nem is sejtettük – a szórakoztatásunkért egy szegedi szerkesztő felelt. Amikor tavaly október 23-án – szintén a képernyő előtt ülve – lélegzet visszafojtva figyeltük, hogy a TV 2 fiatal riportere hogyan küzdötte le a félelmét és tudósított a fővárosi zavargásokról, nem böktünk a képernyőre: nocsak, milyen talpraesett ez a szegedi fiú! És talán akkor sem tapostunk a fékbe, amikor kocsinkat vezetve egy ismerős férfihang osztotta meg velünk a nagyvilág híreit. Lehet, hogy nem tudjuk, vagy elfelejtettük honnan is indultak?

Halkó Gabriella, Berényi Attila és Nádas Gergő – mindhárman Szegeden tanulták a szakmájukat és lettek sikeresek a fővárosban is. A jelenleg az ATV-n futó Névshowr szerkesztője, Halkó Gabriella, aki 17 éve a szegedi körzeti televízióban felvételvezetőként csöppent bele a média világába. Később dolgozott a helyi városi tv-nél, egykori párjával, Jáksó Lászlóval főszerkesztőként együtt irányították a Média-6 rádiót, de mindketten úgy érezték: szűkösek számukra a szegedi kihívások.

Zsemle és parizer

A több országos kereskedelmi rádióból is ismerős hangú Berényi Attila is gyorsan kinőtte a szegedi lehetőségeket, de a mai napig büszke rá, hogy középiskolásként a szegedi körzeti rádiónál találkozott a szakma alapjaival. – Klasszikus gyakornoki tevékenységgel: a munkatársak zsemle és parizer adagjának a beszerzésével teltek az első hónapok. Vadász-erdész technikusi végzettséget szereztem, ami azért távol volt a média világától. A főiskolán pedagógiát és pszichológiát tanultam és egyre inkább megfogott a rádiózás – árulta el a Sláger rádió hírigazgatója.

A TV 2 riportere, Nádas Gergő úgy ismeri Szegedet, mint a tenyerét, de a messzi Kínában is feltalálta magát – az olimpiai játékok előkészületeiről tudósított. – Operatőr és technikus nélkül utaztam a Távol-Keletre. Előtte még soha nem fogtam kamerát a kezemben. A helyiektől tudtam meg, hogy az elmúlt másfél évben számos sugárutat és hotelt húztak fel Pekingben – mondta a riporter.

Hőseink számára nehéz volt az elszakadás szülővárosuktól, még akkor is, ha karrierjük csak a fővárosban teljesedhetett ki. Halkó Gabriella a Kossuth rádió Napközben című műsoránál helyezkedett el, de amikor megszületett a kisfia, Jáksó Bence Dagobert – a család visszaköltözött Szegedre. Halkó és Jáksó a rövid kitérő után ismét a főváros felé vették az irányt. – Visszakerültem a Napközben-hez, de folyamatosan külsőztem televízióknál is. A Duna tévénél főállású felelős szerkesztőként dolgoztam, és a Színes Bulvár Lapnak is írtam, ahol később rovatvezető lettem, elhagyva a Dunát – elevenítette fel pályája főbb állomásait az újságíró.

Anettka perel

Gabriella néhány hónapig a Star magazin főszerkesztőjeként dolgozott – mint elmondta – igazi kihívás volt egy olyan bulvár magazint készíteni, amely számára bátran vállalható. A főszerkesztői szék azonban nem kockázat nélküli. Tavaly Fehér Anettka harminc millió forintra perelte a bulvárlapot, miután az újság cikkében és főszerkesztői jegyzetében is megkérdőjelezte az űrhajósjelölt terhességét és az állítólagos vetélését. Jelenleg már csak a kiadótól van követelése Anettkának. Gabriella időközben elköszönt a laptól, miután nem értett egyet a görög tulajdonos elvárásaival. Terveiről elmondta, hogy közeljövőben saját, írott és elektronikus újságírást is magába foglaló médiavállalkozást indít.

A képzelt jövőből ugorjunk vissza néhány évet a múltba és időzzünk el ismét Berényi Attila első fővárosi médiakalandjainál, amely a Star rádiónál kezdődött és a Danubiusnál folytatódott, ahol a reggeli Cappuccinóban volt hallható hírszerkesztőként és később éjszakai műsort is vezetett. De nem tette elégedetté helyzete. Új kihívásokra vágyott. – Mindig is szerettem volna saját stábot irányítani, ezért is mondtam igent a Sláger invitálására. Délután és éjszaka vagyok adásban, így leginkább délelőttönként pihenek. Gyűlölöm az öncélú, „véres híreket". A kollégáimnak azt szoktam mondani, hogy csak az a hír, ami ha a saját családjukban történne meg, akkor is beszélnének róla – vallott jelenlegi munkájáról a Sláger rádió hírigazgatója, aki nem bánja, hogy inkább a hangját, mint az arcát ismerik.

Lovas rendőrök

Nádas Gergő számára nem volt kérdés, hogy a mikrofon mögül a kamera elé álljon. Akárcsak Halkó Gabriella ő is dolgozott Szegeden a Média-6 rádióban. Rövid kitérő után került a TV 2-höz. – Tavaly október 23-a meghatározó volt a karrieremben. A Blaha Lujza téren, ahol reggelente buszra szoktam szállni, lovas rendőrök masíroztak és könnygázgránátok repültek, miközben telefonon tudósítottam az eseményekről. Nehéz volt úgy higgadtnak maradni, hogy ne sodorjanak el az események – emlékezett vissza a riporter.

Gergő minden vágya, hogy 2008-ban, egy héttel az olimpia kezdete előtt ismét Pekingben legyen. Gabriella saját médiavállalkozásában bízik, míg Attila minél kevesebb véres hírt szeretne beolvasni. Hogy mi lehetett vidékiként ebben a kiélezett médiavilágban érvényesülésük, sikerük titka? Egyiküket mindig a kihívások izgatták és éltették, míg a másik jókor volt jó helyen és tehetsége is pártfogolta munkájában, a helyes arányérzék és kellő ambíció segítette a harmadikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Kupa

labdarúgás

A Magyar Kupa negyeddöntőinek tegnapi első mérkőzésein:… Tovább olvasom