Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Simonyit kérdezheti

Huszonhét év után újra magyar mondat hangzott el a világűrből. De nem ez lesz az egyetlen magyar nyelvű kapcsolat Charles Simonyival. Április  13-án  hat középiskolás, illetve egykori középiskolás – köztük a soproni Fekete Soma – teheti fel  kérdését a magyar származású űrturistának.
A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén két alkalommal is beszélhetnek Charles Simonyival Magyarországról  – szervezett amatőr rádiós kapcsolat kiépítésével. Mindkettő egyedülálló kísérlet. Április 11-ről 12-re virradó éjjel a rendelkezésre álló körülbelül hat-nyolc perces időablakban harmincnégyen válthatnak egy-egy szót magyar nyelven a tudós milliárdossal.

Április 13-án hat középiskolás, illetve egykori középiskolás diák teheti fel rádiókapcsolaton keresztül kérdését az űrturistának. Április 13-án este egy űrkutatási témájú szeminárium keretében mutatják be a szervezők a kérdéseket és Charles Simonyi válaszát. Ez az országban egyedülálló, Magyarországról ilyet még nem kíséreltek meg. A kérdést feltevő diákokra mind jellemző, hogy középiskolás éveik valamilyen módon kötődtek (kötődnek) Charles Simonyi édesapjához, Simonyi Károlyhoz, akinek nevéhez A fizika kultúrtörténete című mű is fűződik. A diákok közül hárman a Természet Világa Diákpályázatán a Simonyi Károly által alapított A kultúra egysége különdíj nyertesei, ketten a Simonyi Károly Országos Elektrotechnikai Verseny első helyezettjei, egyikük pedig diákújságíró.

Az egyik fiatal, aki kérdést tehet fel Charles Simonyinak, a soproni Széchenyi-gimnázium egykori diákja, Fekete Soma. A szervezők között is találunk sopronit, Bacsárdi László szintén a Széchenyi diákja volt, jelenleg a budapesti műszaki egyetem doktorandusza. Az április 13-i esemény helyszíne a Puskás Tivadar Távközlési Technikum, szervezői a Magyar Asztronautikai Társaság, a Puskás Tivadar Távközlési Technikum és a Természet Világa. Részletes információk a rendezvény honlapján: http://www.termeszetvilaga.hu/radiokapcsolat

Fekete Soma
Fekete Soma 1984-ben született Sopronban. A soproni Széchenyi István Gimnáziumban érettségizett. Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karának ötödéves hallgatója. 2002-ben a Természet Világa Diákpályázatán A kultúra egysége különdíj kategóriában első helyezést ért el „Mi az a szimmetria?" című munkájával. Egy évvel később „Requiem a 250 éves Brennberg-bányáért, avagy a magyar szénbányászat bölcsőjénél" című írásával nyert első díjat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ördögi futball az Old Traffordon

labdarúgás Tovább olvasom