Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Simor András a jegybankelnök-jelölt

A miniszterelnök péntek délutáni bejelentése szerint Simor András, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója lehet az MNB új elnöke. A bejelentés tartalma nem okozott meglepetést, időzítése viszont igen.
A villámgyors, alig néhány perces sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elmondta: az együttműködés legfontosabb pontja az lesz, közösen adnak majd programot az euró bevezetésére.

Az eseményen jelen lévő Simor András kijelentette: számára kiemelkedő megtiszteltetés a jelölés, frissdiplomásként éppen az MNB-nél kezdte a pályafutását, s 13 évet dolgozott dolgozott a jegybank külföldi leányvállalatánál. A jegybankelnök-jelölt hozzátette: kihívás, hogy pont a súlyos egyensúlyi problémák idején kapja meg a posztot, amikor az gazdaság elindult a kiigazítás útján.

Valódi meglepetést legfeljebb a bejelentés időzítése okozhatott, tartalma nem, hiszen a "találgatások döntőjébe" bejutott négyesből - Simor András, Hamecz István (MNB-igazgató), Király Júlia (a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatója), Bodnár Zoltán (az Eximbank vezérigazgatója, azelőtt a Nemzeti Autópálya Rt. elnök-vezérigazgató, CIB Bank vezér, MNB-alelnök) - a korábban a lapunk által is a legesélyesebbnek tartott Simor lett a befutó. (Más piaci források a Simor-Surányi-Hamecz trió egyikére számítottak, a felsorolás sorrendjében csökkenő esélyt adva a jelöltségre.)

Járai mandátuma március 2-án jár le, az új elnök kinevezése hat évre szól.

A Népszabadság nemrégiben arról írt, hogy az SZDSZ Surányi Györgyöt látta volna szívesen a poszton. Surányi jelenleg a CIB-et tulajdonló olasz Intesa Sanpaolo bankcsoport közép- és kelet-európai regionális elnöke, már kétszer is ült a jegybankelnöki székben, és nemzetközi tekintélye is megkérdőjelezhetetlen, ám állítólag nem igazán szeretik a szocialista párton belül, mert még a Bokros-csomag idejéből túl liberálisnak tartják.

Maga Gyucsány is bírálta őt az őszödi beszédben "adóötletelése" miatt, és állítólag az is ellene szólt, hogy az elmúlt időszakban olyan egyéni nézeteket fogalmazott meg, amelyekkel megosztotta a szakmai közvéleményt.

A bejelentés időzítése azért okozhatott meglepetést, mert bár sokan már hétfőn, a miniszterelnök parlamenti szezonnyitó beszédétől vártak eligazítást a jegybankelnök kérdésében, a kormányfő fél órával Orbán Viktor Fidesz-elnök pénteki évértékelőjének kezdete előttre trombitálta össze az újságírókat, nemzetközi sajtótájékoztatóra. A hazai médiumok nyilván mindkét helyszínre tudnak küldeni tudósítót, ám a külföldi lapok és hírügynökségek munkatársainak időbe telik, míg a Parlamentből átérnek a budai Millenárisra, azaz a Magyar Jövő Házába, azaz lemaradhatnak az Orbán-beszéd elejéről.

Mint arról korábban beszámoltunk, Simor mellett - eddigi szakmai életrajzán túl - az is döntő érv lehetett, hogy személye elfogadható a Fidesz meghatározó gazdasági körei számára is. Simor jelölése így több mint gesztus: komoly közös gazdasági érdek fűződik hozzá mind egyes Fidesz közeli, mind a miniszterelnök közelében működő gazdasági lobbik számára.

A poszt várományosai között egyébként korábban megemlítették az FHB-elnök Karvalits Ferencet, Neményi Judit és Oblath Gábor monetáristanács-tagokat, Felcsuti Péter Raiffesien-, Erdei Tamás MKB-vezért, de Farkas Ádám az Allianz és Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank első embere is szerepelt már a hírekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár maradhatna is az iskola?

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom