Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Simor: fiskális alkoholizmus súlyosbította a válságot

Az eddigi intézkedések hatására normalizálódni látszik a magyar pénzpiac, de a 20 milliárd eurós külső segítséggel csak időt kapott az ország, hogy meghozza a szükséges reformokat, máskülönben Magyarország örökké lemaradó lesz - mondta Simor András, a nemzeti bank elnöke a gyáriparosok csúcstalálkozóján.
Simor szerint az elmúlt tíz év "fiskális alkoholizmusa" is hozzájárult ahhoz, hogy hazánkat ilyen mélyen sújtja a nemzetközi válság.

A Magyar Nemzeti Bank és a kormány külső segítséggel hozott eddigi intézkedései eredményeképpen konszolidálódik a bankközi és az állampapírpiac, de ez még nem visszafordíthatatlan - hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Simor András szerint a Nemzetközi Valutaalaptól, az Európai Uniótól és a Világbanktól kapott 20 milliárd eurónyi készenlétihitel-keret rengeteg pénz, de önmagában semmire sem elég. A csomaggal időt kaptunk arra, hogy az ország megtegye a szükséges reformintézkedéseket, mert ha ezek elmaradnak, akkor nem áll helyre a bizalom az ország iránt és csak az lesz a kérdés, mikor következik az újabb válság - mondta a jegybankelnök. Mint malíciával hangjában fogalmazott, Magyarország egyvalamiben nagyon jó: válságot kezelni. Szerinte Magyarország örökké lemaradó lesz, ha elmaradnak a reformok.

Simor András részletesen elemezte, miért érinti olyan súlyosan a nemzetközi válság Magyarországot. "Fiskális alkoholizmusnak" nevezte az elmúlt tíz év gyakorlatát, amelynek következménye a magas adósságállomány, ezen belül a devizahitelek nagy aránya. A lakosság alig takarított meg - mondta az MNB elnöke. A nagy adósság és a lassú növekedés együtt tette annyira sérülékennyé Magyarországot.

A jegybankelnök feltette a kérdést: lehetett-e volna másképpen csinálni a költségvetés hiányának csökkentését. Igen, de akkor másképpen kellett volna elosztani a terheket - válaszolta. A kormány két éve úgy döntött, hogy nagyobb részt a gazdaságra terheli az egyensúly árát, máshogyan csak a jóléti kiadások rovására lenne mód eltérően elosztani a terheket - szögezte le Simor András.

Az MNB első embere megismételte, hogy a magyar bankokat nem kell megmenteni. A nekik felajánlott tőkemegerősítésre azért van szükség, mert minden ország ezt csinálja, aminek következtében a hazai pénzintézetek hátrányba kerültek versenytársaikkal - hangsúlyozta Simor András. Azt is egyértelművé tette, hogy a bankok közt nem tehető különbség aszerint, hogy magyar vagy külföldi kézben van-e.

Simor András nagy jelentőségűnek nevezte az úgynevezett plafontörvény elfogadását. Ezzel először vállal költségvetési kiadási fegyelmet az állam, s először lehet nem választási költségvetést készíteni - mondta az MNB elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz nem szavazza meg a szociális törvények módosítását

A Fidesz jelenlegi formájában nem szavazza meg az egyes szociális tárgyú törvények módosítását,… Tovább olvasom