Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Sok hibás bevallást kapnak a magán-nyugdíjpénztárak

Gyakorlatilag minden harmadik magánnyugdíjpénztárba befizetet forint függőszámlára kerül, a nem megfelelő bevallás miatt – közölte a PSZÁF az MTI-vel.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) azt tapasztalta, hogy 2006. I. negyedévében – a korábbi évek hasonló adataihoz viszonyítva – számos hibás, hiányos tagdíjbevallás érkezett a magán-nyugdíjpénztárakhoz. Február 12-én kiugróan magas arányban (35 százalék) érkezett be hibás tagdíjbevallás a pénztárakhoz. Ez az arány a továbbiakban fokozatosan csökkent, de a hibás bevallások aránya továbbra is kedvezőtlen. A hibás, hiányos, s így pénztári intézkedést igénylő bevallások száma az első negyedévében átlagosan az összes beérkező bevallás 15–35 százalékát tette ki.

A bevallások kijavítása, a hiányosságok pótlása érdekében a magán-nyugdíjpénztáraknak intézkedniük kell. Először tértivevényes felszólító levelet küldenek a foglalkoztatók részére, majd ennek eredménytelensége esetén hatósági eljárást – adóhatósági ellenőrzést – kötelesek kezdeményezni az illetékes APEH igazgatóságnál. Mindaddig, amíg a hibát ki nem javítják, a bevallásokat a pénztár nem tudja feldolgozni, így a befizetések a pénztáraknál függőszámlára kerülnek. A függőszámla-állomány az előző évi adatokhoz képest több mint ötszörösére emelkedett.

A bevallási hibák, hiányosságok megnövekedése elsősorban a 2006. január 1-jétől hatályba lépett rendelkezések nem megfelelő alkalmazásával magyarázható. Az új jogszabályok alkalmazásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, tájékoztatókat, a tagdíjbevalló nyomtatványok mintáját és kitöltési útmutatóját, a gépi adathordozón történő bevallás teljesítéséhez az adatszerkezeti leírást, továbbá a bevalló programot a PSZÁF 2006. január elején a Pénzügyi Közlönyben, és az internetes honlapján (www.pszaf.hu) tette közzé. A bevallási hibák jelentős része az új – a járulékbevallással összehangolt – jogviszonykódok (alkalmazás minősége kódok), illetőleg a tárgyhavi és tárgyhótól eltérő időszakra vonatkozó bevallási adatok elkülönítéséből, vagy a nem megfelelő formátumban történő bevallás beküldéséből adódott. A tagdíjbevallás kizárólag a PSZÁF által meghatározott módon, vagy minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátott elektronikus dokumentumban, számítógépes hálózat útján (elektronikus tagdíjbevallás), vagy pedig gépi adathordozón (mágneslemez, CD-lemez) teljesíthető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszer volt „barokk” cirkuszi sátor

Nem új keletű, hogy a két éve a Széchenyi térre települt fesztivál megosztja a győri lakosságot,… Tovább olvasom