Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Sok magyar fiatalt foglalkoztat az öngyilkosság

Míg a többi európai országban csökken a gyógyszert alkohollal együtt kipróbáló fiatalok száma, Magyarországon folyamatosan nő az arányuk.
Az orvosi javaslat nélkül nyugtatót, altatót szedő fiatalok száma Magyarországon az egyik legmagasabb Európában - derült ki a svéd ESPAD Intézet most nyilvánosságra hozott 2007-es jelentéséből. A kutatás rámutat arra is: a magyar fiatalok között kimagaslóan sokan gondolnak az öngyilkosságra, és az önbecsülésük is alacsonyabb a kortársaiknál.

A kutatás hazai vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a 16 éves korosztály körében végzett felmérés alapján a gyógyszert alkohollal együtt kipróbálók aránya csak Csehországban magasabb, mint nálunk; a 2007-es adatok szerint Magyarországon 9-12 százalék közé tehető. Ráadásul ez az arány folyamatosan nő, annak ellenére, hogy Európában 1990 óta csökken a fogyasztás - mondta Elekes Zsuzsanna.

A felmérésben részt vevő 17 állam közül Magyarországon fordul meg a legtöbb fiatal fejében az öngyilkosság gondolata: a megkérdezettek közül csaknem minden negyedik azt válaszolta, felvetődött már benne hogy véget vessen az életének. A 16 éves magyar lányok körében még ennél is magasabb, 30 százalék körüli az arány. A listát tehát toronymagasan Magyarország vezeti, a következő csaknem 10 százalékkal lemaradva Ciprus, majd Lettország. Az önbecsülés terén sem állunk sokkal jobban: Szlovákia után Magyarországon a leginkább jellemző a fiatalokra az önbecsülés, az egészséges önbizalom hiánya - mondta a kutatásvezető.

Ami a káros szenvedélyeket illeti, a dohányzás terén nagyjából a középmezőnyben találhatók a magyar fiatalok. Európában a diákok 58, Magyarországon 65 százalékuk kipróbálta már legalább egyszer a cigizést, havi rendszerességgel 28 illetve 33 százalék dohányzik. A naponta rágyújtók száma valamennyivel magasabb az európai átlagnál (18 százalék); nálunk legalább minden ötödik diák függő - emelte ki a kutatásvezető. Magyarországon az alkalmi és a rendszeres dohányzás is elterjedtebb a lányoknál, mint a fiúknál, de szerencsére mindkét nem esetében lassú csökkenés figyelhető meg. Míg 2003-ban még átlagosan a fiatalok 39 százaléka dohányzott, 2007-re ez 33 százalékra mérséklődött.

Az alkoholfogyasztás is viszonylag elterjedt a 16 éves fiatalok körében; 2007-ben 61 százalék vallotta magát rendszer fogyasztónak Európában. Magyarországon a diákok kicsivel ritkábban isznak (59 százalék), de ha igen, akkor a mennyiség az európai átlagot közelíti. A magyar fiatalok kevésbé szeretik a sört az európaiaknál, viszont több tömény italt és kétszer annyi bort fogyasztanak, mint kortársaik. Európa diákjainak fele volt már részeg életében és a kutatást megelőző hónapban legalább egyszer lerészegedett. A "nagyivás" - ami egymás után minimum öt ital legurítását jelenti - szintén elterjedt. Európában a fiatalok 43 százaléka, Magyarországon is minden harmadik diák legalább egyszer ivott ekkora mennyiséget a kérdezést megelőző hónapban. A kutatás szerint egyébként az alkoholfogyasztás egyre inkább a hétvégi nagy ivászatok irányába tolódik, ez a tendencia itthon is megfigyelhető - mondta Elekes Zsuzsanna.

A drogok továbbra sem olyan elterjedtek, mint a legális szerek, de így is minden ötödik diák kipróbált már valamilyen tiltott szert Európában. Magyarországon csak minden hetedik fiatal találkozott ezzel, 1995 és 2003 között azonban csaknem háromszorosára nőtt azok száma, akik legalább egyszer belekóstolták már a drogokba. A legnépszerűbb szer továbbra is a marihuána -amelyet minden harmadik diák könnyen beszerezhetőnek tart- de 2007-ben valamelyest visszaszorult a többi tiltott szerhez képest - hangzott el.

Olvasóink írták

 • 17. vki-vki 2009. március 27. 08:00
  „Hát azért az öngyilkosság eléggé túlzás, ami a kiutat jelenti a gyerkőcöknek! Én elhiszem, hogy sz.r a helyzet, hisz én is húszon éves vagyok és most kezdem/kezdeném el a saját életem... A mai világban abszolút nincs könnyű dolga a fiatalságnak! Csomó megszorítás, mindenféle kedvezmény eltörlése, munkahelyek szűk száma, sőt megszüntetése, stb... Ezeket többnyire a fiatalok szívják meg! Én szerencsésnek mondhatom magam, mert van munkahelyem, levelezőn járok egyetemre (azt is fizetem a semmiből), és mégsem tudok egyről a kettőre jutni! Kilátástalan a helyzetem, a szülők nem tudnak segíteni, mindenki tanácsként azt mondja, hogy menj el az országból! Ilyenkor azért elgondolkodik az ember, hogy van-e értelme ennek az életnek, hogy dolgozol meg tanulsz a SEMMIÉRT, de az, hogy öngyilkos legyek, még egyszer sem jutott eszembe! Harcolni kell, magunkért, ha ennek nagyobb az ára , mint ezelőtt x évvel, akkor nagyobb az ára! Sz.rok rá! Nem hagyom, hogy a mai kor negatív hozzáállása eltiporjon és öngyilkosságba vessem magam!
  Lehet, hogy ezt senki nem kérdezte, én nem nagyon kapcsolódik a cikk témájához, csak úgy gondolom, hogy ezeket olyanok is olvassák, akikben felmerült az öngyilkosság ötlete, és nekik üzenem, hogy sz.r a helyzet, de nem reménytelen!”
 • 16. hazám 2009. március 27. 05:51
  „Szóval! Köszönhetjük a törvénynek, a médiának, a sajtónak. De legfőképpen is a kormánynak! Mi célt tűzhet ki egy fiatal, ebben a negatív légkörben? A művelődés, ha odáig eljutna agyilag! Az kisegítené az útvesztőkben. De csak pillantsuk rá az oktatásra, a tanárokra. /tisztelet a kivételnek/. A televízió pedig csodaszer arra, hogy ilyenek legyenek a fiatalok.”
 • 15. TELSTAR 2009. március 26. 20:54
  „"Az amerikai gyerekek nagyon sok positiv benyomassal nonek fel es meg is latszik rajtuk."

  Ja. Például időnként szétlövik az iskolát...”
 • 14. Csizmás 2009. március 26. 18:44
  „Ebben igazad van hogy aki a nyugtatót osztja nekik, azt is le kéne csukni mert egyébkén ez a sok kis "hülye"nem tudna hozzá jutni! ez durva amit a fiatalok ma csinálnak!!!!!”
 • 13. Mignon 2009. március 26. 18:13
  „Csak ugy:

  Nem "aszt"!
  Hanem: "asztatat"!

  :):):)”
 • 12. hazgondnok 2009. március 26. 17:24
  „Nyugtatót tudtom szerint csak orvos írhat fel. Akor honnan szerzik be? Talán ez után is oda lehetne figyeli,és aszt aki beszerzi,vagy átadja meg kéne büntetni úgyan úgy mint aszt aki drogot árúl.”
 • 11. Csizmás 2009. március 26. 16:44
  „sok hülye gyerek nyugtatózik+iszik rá,az ilyenekből lesznek a drogosok vagy már azok is csak nem tudnak szerezni és ezért isznak nyugtatóra!!!! Ez szégyen a szülőknek is ha nem veszik észre a gyereken és nem tudnak vele időben orvoshoz fordulni,bár az lehet már nem sokat ér!!”
 • 10. Mignon 2009. március 26. 16:35
  „4.-nek
  Kedves Mathiasking!
  Te sajat allitasod szerint,allitolag együtt ültel Göncz Arpaddal forradalmi
  tevekenyseged miatt.

  Most, meg a haboru mellett voksolsz??

  Kezdek ketelkedni.......

  Szia”
 • 9. Mathiasking 2009. március 26. 16:33
  „5. hozzászólás IVY 2009.03.26. 16:13

  Hidd el, aki már megért olyat, mint én, az már semmitől sem riad vissza és élni is akar minden áron!

  A világháború, ´56 és ´68! Ennyi elég!”
 • 8. KamuNeni 2009. március 26. 16:33
  „Nem is csoda. Negativ az egesz tarsadalom. Semmi positiv peldakep nincs korulottuk felnovesuk soran. Negativak a szulok, negativak a szomszedok a sajto az tanarjaik, maga az allam is negativ. Honnan szereznenek positiv benyomast az eletuk soran.
  Az amerikai gyerekek nagyon sok positiv benyomassal nonek fel es meg is latszik rajtuk. Sokat nevetnek, kedvesek segitokeszek es a legjobb tudasuk szerint tesznek mindent akarmit is csinalnak. Tobb a penz az igaz de viszont a pozitiv eletmod nem a penztol hanem a felfogastol fugg. "Add azt amit masoktol is elvarsz" Ennyi az egesz!”
 • 7. allegro 2009. március 26. 16:30
  „Miért nem keresnek, találnak hasznosabb elfoglaltságot?
  Én világéletemben a munkát és tanulást együtt, egymás mellett csináltam, kora gyerekkoromtól, nem voltam elkényeztetve, na túl sok önbecsülést se aggattak rám, de azért annyi volt mégis, hogy ne lefele induljak a lejtőn, hanem felfelé, még ha nem is ez a könnyebb út. És azután megszereztem a hiányzót magam magamnak!

  Minden megvan, mi szem-szájnak ingere, mégis itt tartanak? NEm kell nekik adni! Érjék be kevéssel.
  Ja, egy háború visszadja az önbecsülést, élni akarást. Ezeket már csak ez lenne képes felrázni. Sajna ha már itt tartanak, félő, hogy anélkül nem ússzák meg.
  Sokmindent be és felvállaltam már, de már még ezt is miattuk - na nem!”
 • 6. savos 2009. március 26. 16:19
  „Köszönhető mindez a liberális, magyarirtó SZDSZ-nek és az általuk fenntartott tévécsatornáknak.”
 • 5. IVY 2009. március 26. 16:13
  „Sajnos Mátyás, van a mondandódban igazság.
  Nagy fene kínjukban már nem tudnak mit kezdeni magukkal.
  Ilyenkor jövünk a hangzatos, -"Bezzeg az én időmben!" szöveggel.
  Igen. A 40-es, 60-as 80-as években is voltak szélsőséges hülyegyerekek, de manapság már tényleg elborzasztó, mit művelnek.

  Szívesen kiirányítanám szeretett Rendőrségünk 7végén, pl. Tápéra. Ahol aztán abból él a központban álló X. kocsma, hogy gyerekbandákat itatnak nyakra-főre. Egy hete, vasárnap hajnal 2 körül autóztam haza és szabályosan meg kellett állni, megvárni, míg elvonul a csürhe, sörös, borosüveggel a kézben, ordenáré módon ordítozva. Az átlagéletkor kb. 16 év volt.

  Na erre varrjááá gombot haver!”
 • 4. Mathiasking 2009. március 26. 15:53
  „Egy háború helyre tenné az élni akarás és önbecsülés pszichikumát az egyénben!”
 • 3. dragboyz 2009. március 26. 15:19
  „Jól seggbe kell rúgni ezeket a gyerekeket! :-) Attól biztos nagy életkedvük lesz!”
 • 2. lopicigazsi 2009. március 26. 14:27
  „Utálom a depressziót:
  http://www.afal.hu/utallak/part.content/content.show/show.585”
 • 1. IVY 2009. március 26. 14:21
  „Nyírja csak magát a sok féleszű lelkibeteg és EMO-s és.......hülyegyerek!
  Úgy is olyan nagy a magyarság létszáma.
  Gyerekek is alig-alig születnek. Borzasztó az élveszületés száma az előző évekhez képest.
  Majdcsak elfogyunk és átadhatjuk helyünk és Hazánk a közel-keletről beszivárgó, nagyorrú, nagyfülű pénzembereknek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsan véget ért az újabb MSZP-SZDSZ tárgyalás

Horn Gábor úgy nyilatkozott: új jelöltet keres az MSZP és az SZDSZ. Tovább olvasom