Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Sokan lemaradhatnak a gázár-támogatásról

A Lakásszövetkezetek, Társasházak Országos Szövetségének elnöke szerint sokan eleshetnek a gázár-támogatástól a körülményes igénylési rendszer miatt.
Farkas Tamás elmondta: azokban a társasházakban, ahol közös mérőóra van, egyénileg kell igényelni a támogatást, de a közös képviselőnek kell kiszámolnia a fogyasztás adott háztartásra eső részét. Ez rendkívül bonyolult, és félő, hogy sokan emiatt nem tudnak majd támogatást igényelni.

A Lakásszövetkezetek, Társasházak Országos Szövetségének elnöke közölte: a támogatási rendszer módosításával jóval nagyobb feladatot kapnak azok a lakásszövetkezetek és társasházak, ahol csak egy gázmérő működik.

A tagoknak, tulajdonosoknak saját maguknak kell megítélniük, hogy jogosultak-e a támogatásra. Ha igen, akkor az igénylőlapot kitöltve jelentkezniük kell a társasház közös képviselőjénél, vagy a lakásszövetkezet elnökénél, aki egy nyilatkozatot ad a számukra. A nyilatkozaton a közös képviselőnek vagy a lakásszövetkezeti elnöknek kell szerepeltetnie a közös fogyasztásnak az adott lakásra vonatkozó részét, négy tizedesjegy pontossággal.

A nyilatkozatot az igénylőlappal együtt kell beküldeni a Magyar Államkincstár területi igazgatóságára. A kedvezményt a szolgáltató biztosítja a társasháznak vagy lakásszövetkezetnek, és a közös képviselőnek, illetve a lakásszövetkezet elnökének kell visszafizetni a jogosultnak a támogatást.

Farkas Tamás hangsúlyozta: sokan eleshetnek a támogatástól, vagy késve kaphatják meg, ha nem kellően felkészült az adminisztrációra kötelezett személy. A Lakásszövetkezetek, Társasházak Országos Szövetségének elnöke hozzátette: az igénylők több helyen is segítséget kaphatnak, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján a közös képviselők részletes útmutatót találnak a nyilatkozatok megírásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonykodik karácsony közeledtével?

Tovább olvasom