Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Sokan nézelődnek, kevesen vásárolnak a Könyvhéten

A változékony időjárás miatt kevesebben voltak kíváncsiak a 82. Ünnepi Könyvhét és a 10. Gyermekkönyvnapok programjaira vasárnap délután.
A kisebb kiadók gyér forgalomról számoltak be az MTI tudósítójának, a nagyobbak, amelyeknél több ismert szerzőnek jelent meg kötete, viszont a tavalyi könyvheti eladások túlszárnyalásában reménykednek.

A Magvető standjánál elmondták, valamennyi könyvheti kiadványuk jól szerepel, akár a tavaly eladott példányszámot is túlléphetik, ha nem jön a csütörtökihez hasonló záporeső. A kisebb kiadóknál viszont több helyütt elhangzott az a vélemény, hogy a látogatók inkább csak nézelődnek, és csak nagyon keveset vásárolnak. "Ha vesznek is valamit, akkor is az akciósból" – mondta az egyik eladó.

A könyvheti újdonságok sátrában tízen-tizenöten lapozgatták a köteteket. A sátorban dolgozó diákok elmondták: főleg a Hahner Péter Újabb 100 történelmi tévhit című kötetét vették kezükbe az olvasók, de leemelték a polcról a könyvhét legdrágább kötetét, Klein Rudolf a Terc kiadónál megjelent Zsinagógák Magyarországon 1782-1918 című könyvét. "Leginkább azonban hűsölni, beszélgetni ültek be ide az emberek" – mondták az ott dolgozók.

Vasárnap délután gólyalábasok szórakoztatták a gyerekeket. Az egyik vásárló, Hadházi Kata az MTI-nek elmondta, általában öt könyvet vásárolnak, szinte kizárólag gyerekkönyvet. "Nekem ez a mániám. A kisfiamnak a nagy kedvence a Kisvakond-sorozat, de a Tavaszi böngészőt is szívesen lapozgatja. Természetesen Bogyó és Babóca nálunk is állandó szereplők" – tette hozzá.

Minden évben kilátogat a könyvhétre Benkő László zeneszerző, az Omega együttes tagja. Elmondta: nemcsak a könyvek érdeklik, hanem szívesen találkozik személyesen a szerzőkkel is. "Általában előre informálódom, de itt helyben döntöm el, mit veszek meg. Csányi Vilmos új könyve most például nagyon érdekel" – tette hozzá.

Soma Mamagésa, aki Új egyensúly című könyvét dedikálta a könyvhéten, elmondta, ő most szinte kizárólag spirituális és pszichológiai könyveket olvas. "A transzperszonális pszichológiai vonal nagyon érdekel, ezt nemcsak olvasom, hanem tapasztalom, művelem" – tette hozzá. Mint mondta, nagyon szereti a könyvheti dedikálást, mert így kap a könyveiről visszajelzést. "Nagyon más műfaj, mint amit eddig megszoktam a színpadon, hiszen ott azonnal megjön a visszajelzés. Az írásnál ez nincs, az magányos tevékenység, ezért fontos számomra az olvasókkal való találkozás" – hangoztatta, hozzátéve, jelenleg országjáró előadáskörúton vesz részt, ahol rendszeresen dedikál is. Mint mondta, őt a könyvheti irodalmi újdonságok közül főleg Krasznahorkai László és Max Neumann könyve, az Állatvanbent érdekli.

Dedikálni érkezett a könyvhétre Kovács András Péter és Kormos Anett humorista. Kovács András Péter arról beszélt, hogy ő nem a könyvhétre időzíti a vásárlást, inkább év közben megveszi, ami érdekli. Kedvenc írója, Ljudmila Ulickaja. "Általában bespájzolom a könyveket, és várom, hogy legyen időm elolvasni" – tette hozzá.

Kormos Anett elmondta, ő szívesebben jár könyvtárba, mert mint fogalmazott, zavarba jön a bolti kínálattól. Kedvenc olvasmányaiként a nagy klasszikusokat jelölte meg, például Milan Kunderát, Márai Sándort, Fekete Istvánt. "Persze vannak kortárs kedvenceim, például Nagy Koppány Zsolt vagy Orbán János Dénes" – tette hozzá.

Könyvheti élményeikről elmondták, szívesen dedikálnak. "Ilyenkor belehelyezkedem a Mikulás szerepébe, úgy érzem magam, mintha ajándékot osztogatnék" – mondta Kovács András Péter, megjegyezve, csak az fárasztja, hogy mindenki valami vicceset kér a könyvébe.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. június 05. 19:16
    „Az egykulcsos adó miatt nőtt azemberek bére.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó: a kormány betartotta vállalását

A szóvivő szerint a kormány az elmúlt hetekben olyan súlyos problémákat is megoldott, melyeket az előző szocialista kormányok okoztak az országnak. Tovább olvasom