Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Sokat kritizált energiapolitikai koncepció

Konkrétumok nélküli, tizenöt pontból álló energiapolitikai koncepcióról tárgyalt az Országgyűlés kedden. A javaslat a 2007 és 2020 közötti energiapoltikai célokat fogalmazza meg, közöttük új atomerőmű létesítésének lehetőségét is felvetve.
A koncepciót az Országgyűlés Környzetvédelmi Bizottsága sem tartotta általános vitára alkalmasnak. Különösen sérelmezték, hogy a koncepció 2007-től rendelkezne, miközben az indítvány tárgyalása csak 2008-ban kezdődik meg.

A javaslat sokat kifogásolt pontja, hogy abban felkérnék a kormányt: kezdje meg az esetlegesen szükségessé váló, a jelenlegieket kiváltó új atomerőművi kapacitásokkal kapcsolatos döntés-előkészítő munkát.

Az ellenzéki képviselők leginkább azt hangsúlyozták, hogy ilyen súlyú kérdésről népszavazást kellene tartani. Mint elhangzott a társadalmi, szakmai és politikai párbeszéd teljes hiányában nem lehet új atomerőmű létesítéséről dönteni.

Varga Mihály (Fidesz) azt vetette fel, hogy a javaslat mélyen hallgat a földgázvezetékekkel kapcsolatos magyarországi dilemmákról. Mert miközben a kormányfő szinte egyértelműen az orosz gázvezeték mellett kötelezte el magát, a koncepció arról rendelkezk egy ponton, hogy az orosz függés enyhítése érdekében új beruházások kellenek a gázszállítási infrastruktúrában.

Azt is megjegyzi, hogy biztosítani kell Magyarország támogatását az uniós közös projektekben. A Fidesz szerint így egyáltalán nem világos, hogy a magyar kormány mit fog tenni. "Támogatja, vagy nem támogatja a Nabucco gázvezeték megvalósulását?" - tette fel a kérdést a képviselő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Váratlan többlet az államháztartásban januárban

Az államháztartásban a Pénzügyminisztérium által már korábban becsült 27,5 milliárd forinttal… Tovább olvasom