Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Sokat nyernénk a szoftverhamisítás visszaszorításával

Néhány év alatt 47 milliárd forint jutna a magyar gazdaságba és 1100 új munkahely jöhetne létre, ha csak tíz százalékkal csökkenne az illegális szoftverek aránya.
A Business Software Alliance felvilágosító kampányának első szakasza most zárult le, a tapasztalatok szerint a hazai cégvezetők egyre nyitottabbak és egyre inkább felismerik, hogy a kalózkodás visszaszorítása saját érdekük is.

Magyarországon a személyi számítógépekre telepített szoftverek 42 százaléka illegális, vagyis tízből négy esetben kalózmásolatokat használnak. Ez az arány évek óta változatlan. A Business Software Alliance (BSA) nemzetközi üzleti szoftver-szövetség felkérésére készült tanulmány szerint ha csak 10 százalékponttal csökkenne a nem jogtiszta szoftverek aránya, annak négy év alatt komoly gazdasági hatássa lenne. A csökkenés eredményeként 1094 új munkahely jönne létre, 47 milliárd forinttal nőne a számítástechnikai szektor - és ezzel az egész gazdaság - teljesítménye, valamint 11 milliárd forintnyi adóbevétel folyna be az államkasszába - mondta a Független Hírügynökségnek Sarlós Gábor, a BSA hazai szóvivője.

A szakemberek szerint elsősorban a kis- és középvállalkozásoknak kell felismerniük az illegális PC szoftverek használatának kockázatait és jogkövetkezményeit. A cégvezetőknek elsősorban azt kellene mérlegelniük, hogy mekkora kárt okozhatnak ezzel saját vállalkozásuknak. Egy másolt programmal ugyanis vírusokat is letölthet az ember, amelyek miatt tönkremennek a gépek és összeomolhat az egész céges informatikai rendszer. Át kellene gondolniuk, hogy a spórolással megéri-e kockára tenni a vállalat napi működését vagy teljes adatbázisát - tette hozzá Sarlós Gábor.

A BSA novemberben felvilágosító kampányt indított. A szóvivő szerint kifejezetten nyitottak voltak a cégvezetők az információkra és tanácsokra, érdekelte őket, hogyan változtathatnak, ha korábban nem éppen jogszerűen jártak el. A kampány első szakasza most ért véget, arról később döntenek, hogy milyen formában folytatják a felvilágosítást - mondta Sarlós Gábor.

Olvasóink írták

  • 2. gondolkodo 2008. január 27. 15:36
    „Pláne lenne ennyi bevétel, ha a kalózmásolatok helyett szabad szoftvereket használnának.
    Szóval hogy is van ez? :)”
  • 1. kim 2008. január 27. 09:16
    „mekkora dilettáns szöveg ez. A BSA szeretné magát adóhivatal szerepkörben látni. Egy magára adó válllalkozás miután megvásárolta a BSA-ba tartozó egyik cég operációs rendszerét, még vásárol néhány szoftvert, hogy a rendszere biztonságos legyen.
    A pénzen amit szeretnénenk behejteni meg lehetne újabb luxus autókat, utazásokat, BSA kampányokat, beszerezni szervezni, esetleg még kormányzati szerződésekért lobbizni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormányszóvivő szerint Tarlós mást mond, mint Orbán

Zavar van a Fidesz kommunikációjában, Tarlós István, az ellenzéki párt kampányvezetője mást mond,… Tovább olvasom