Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Sokkönyves írók

Vannak szerzők, akik túlságosan termékenyek saját maguk örömére. Például Joyce Carol Oates 36. könyvét publikálta, de egy másik női csúcstartó: a dél-afrikai Mary Faulkner, aki 904 könyvet írt különböző írói álnevek alatt.
Joyce Carol Oates (képünkön) a 36. könyvét publikálta, a kötet több mint 600 oldalas. És akkor még nem beszéltünk 30 rövidebb novellájáról, 9 terjedelmes verséről, hét színdarabjáról és 12 kötetnyi esszéjéről. Az írónő valószínűleg egyes egyedül felelős egy kisebb méretű amazonasi erdő kiirtásáért...

Dame Jean Iris Murdoch szintén szent tehénnek számított egészen regényírói munkásságának a végéig, amikor a kéziratában a kiadója megváltoztatta egy vesszőnek a helyét. Eredmény: könyveinek terjedelme egyre inkább dagadt, a kötetek ormótlanná váltak.

Művek

Az amerikai írónő, Joyce Carol Oates magyarul is megjelent művei közül néhány címe – ízelítőül –: Napforduló, Hűtlenség, Luxusvilág, Én nem az vagyok akinek ismersz. Georges Simenon Maigret-történetei közül az első, a Pietr-le-Letton 1931-ben látott napvilágot. Hazánkban először 1940-ben jelent meg a Maigret és a bíró háza – legutóbb 2006-ban a Maigret és a törpe. Egyéb regényei közül magyarul a Londoni férfi olvasható.

A 20. század legtermékenyebb íróinak egyike Georges Simenon (képünkön) volt a nevével fémjelzett 400 könyvnek köszönhetően. A belga nemzetiségű író, Maigret felügyelő megalkotója képes volt kiköpülni egy könyvet 11 nap alatt! Amikor az egyik újságban megjelent, hogy egy író első könyvét három év alatt írta meg, Simenon egy dicsekvő mondattal válaszolt: Simeon az első könyvét 8 nap alatt írta meg... Simenon mindig is remélte, hogy pszichológiai könyveinek köszönhetően felterjesztik a Nobel-díjra. Legnagyobb fájdalmára azonban, a Maigret-regények csak az átlagos igényű olvasóktól kaptak maradandó elismerést.

A termékenység ugyanis nem garantálja a halhatatlanságot.
Ahogyan a másik termékeny író, Honoré de Balzac, aki mindig éjféltől hajnalig dolgozott, és évente szavak millióit írta papírra, Stuart Petre Brodie Mais azért írt, hogy a végrehajtókat távol tartsa.
Manapság arról szólnak a viták, hogy inkább kevesebb, mint több könyvet kellene írni.

A német írónak, WG Sebaldnak mindössze négy könyve jelent meg életében, és most, a halála után évről évre nő az ismertsége és az elismertsége. Jorge Luis Borges, a vak argentin költő sohasem írt könyvet. Képzeljék el, mennyire lezuhant volna a népszerűsége, ha kiad egyet – egy rosszat.

Meg tudják nevezni a történelem legtermékenyebb íróját? Ő nem más, mint a dél-afrikai Mary Faulkner, aki 904 könyvet írt különböző írói álnevek alatt, olyan címekkel mint például: A vágy szele, vagy: Nincs tegnap. Azt hiszem, önök igyekeznek most gyorsan elfelejteni a nevét.

Sebastian SHAKESPEARE

(Megjelent: Evening Standard, Fordította: Nyemcsok Éva)


Jókai a csúcstartó?

A legtermékenyebb magyar író címre többen is pályázhatnak. Irodalomtörténeti tanulmányainkból elsőként Jókai Mór jut eszünkbe – mint a magyar romantika legtermékenyebb, legnépszerűbb írója, a nagy mesemondó. Mellette említik Krúdy Gyulát ötvenkét regényével és több mint háromezer novellájával. Pedig nem is számítottuk a pénzkeresői újságíró munkásságához tartozó szövegeit, holott mindennap (jobb kedvében akár két-három) publicisztikát is megírt. Irodalmunk legtermékenyebb szerzője Tersánszky Józsi Jenő, bár kritikusai szerint „igazán jó író nem írt még annyi felületes, gyenge, összecsapott művet, mint ő. Folyton pénzre volt szüksége, és írta, ami éppen eszébe jutott, remekműveket és fércmunkákat vegyesen". A sokkönyves magyar írók csapatába tartozhat – az internetes keresők szerint is – a Csengelén élő Nemere István, akinek több mint négyszáz könyve jelent meg, ezek együttes példányszáma jóval meghaladta a tízmilliót. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádat emelt az ügyészség Budaházy ellen

Vádat emelt az ügyészség a jelenleg is lakhelyelhagyási tilalom alatt álló vádlott, B. (Budaházy)… Tovább olvasom