Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Solidar-díjat kapott Horn Gyula

Horn Gyula volt magyar miniszterelnököt, valamint a budapesti székhelyű Európai Roma Jogok Központját is kitüntették szerda este Brüsszelben a Solidar nevű, civil szervezeteket tömörítő európai hálózat Ezüst Rózsa-díjával.
A Solidar 53 szervezetet fog össze 25 országból, amelyek közül 20 uniós tagország. E civil szervezetek közös jellemzője, hogy a társadalmi igazságosság érdekében tevékenykednek, együttműködve más társadalmi szervezetekkel, szociáldemokrata, illetve szocialista pártokkal, valamint szakszervezetekkel. A Solidar főként a szociális ügyek, a nemzetközi együttműködés, valamint az oktatás területén fejt ki tevékenységet.

Az idei, immár 10. alkalommal odaítélt Ezüst Rózsa-díjat a CUT-CTC-CGT kolumbiai szakszervezeti szövetség, az Európai Roma Jogok Központja (angol rövidítéssel: ERRC), továbbá - egész életművének elismeréseként - Horn Gyula volt magyar és Pierre Mauroy volt francia kormányfő kapta.

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában tartott díjátadó ünnepségen Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke méltatta Hornnak az európai megosztottság leküzdésében szerzett érdemeit.

Horn Gyula nevében az elismerést a kitüntetett lánya, Horn Anna vette át. Mint az MTI-nek elmondta, édesapja kórházban van, nem volt olyan állapotban, hogy személyesen megjelenjen a díjátadó ünnepségen.

A volt miniszterelnököt Gurmai Zita szocialista EP-képviselő, valamint az Egy Emberibb Világért Alapítvány jelölte a díjra a vasfüggöny lebontásában külügyminiszterként játszott kiemelkedő szerepének elismeréséül. Az alapítvány képviseletében jelen volt az ünnepségen Koroncz Ágnes, Horn Gyula titkárságvezetője.

Az Európai Roma Jogok Központját Göncz Kinga szocialista EP-képviselő javasolta a kitüntetésre. Az intézmény nevében Robert Kushen, annak amerikai ügyvezető igazgatója, valamint a spanyol-mexikói Ostalinda Maya Ovalle, az ERRC női egyenjogúsággal foglalkozó koordinátora vette át a kitüntetést.

A kolumbiai szakszervezeti szövetség kitüntetésével kapcsolatban az ünnepségen felszólalt Andor László magyar EU-biztosjelölt, akit a foglalkoztatási és szociális ügyek tárcájának irányítására szemelt ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Andor hangsúlyozta, hogy Európa nem kíván erődbe vonulni a világ elől, nem csak önmagával törődik, hanem mindenütt fontosnak tartja a szociális jogok érvényesülését.

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2010. február 04. 17:43
    „Kitüntetőt kitüntetettjeiről!”
  • 1. Agyalapi 2010. február 04. 17:42
    „Nahát! És mit szól ehhez a köztársasági elnök?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki akartak rabolni egy zálogházat

Zsákmány nélkül menekült el a helyszínről egy ismeretlen, aki kedden délután megpróbálta kirabolni… Tovább olvasom