Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Sólyom beszédével kezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka

Sólyom László köztársasági elnök beszédével kezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka. Az államfő szerint megkérdőjelezhetetlen a rendszerváltás, nem szabad szűkíteni az alkotmányos alapjogok keretein a szélsőségektől való félelem címszava alatt.
Az Országgyűlés nyáriszünet utáni első ülésnapján a honatyákon nkívül az öt közjogi méltóság és az ombudsmanok is megjelentek. Az ülést Sólyom László köztársasági elnök napirenden kívüli felszólalása nyitotta.

A köztársasági elnök beszédében kihangsúlyozta: a lakosság bizalma megrendült a politikában, mély a megosztottság, ráadásul a gzadasági, egészségügyi mutatók is rosszak. "Innen kell kiutat találni" - mondta Sólyom László. Hozzátette: minden felfelé vívő út azzal kezdődött, hogy a politikusok néhány stratégiai kérdésben kompromisszumot kötöttek és ehhez a társadalom támogatását is megszerezték. "Most is vannak közös alapok, amelyeket természetesnek veszünk" - fogalmazott az elnök.

Véleménye szerint ahhoz, hogy az ország jól működjön, bizalomra van szükség, enélkül nem lehet a reformokat elfogadtatni. "Bizalomnak mindenek előtt az alapintézményekben kell meglennie" - mondta Sólyom. Hozzátette: romboló az alkotmányos alapok megkérdőjelezése, a rendszerváltás megkérdőjelezése a káoszba visz, hiszen az alkotmányt kérdőjelezi meg Sólyom László szerint. Hozzátette: az sem helytálló, hogy az alapjogokat szabályozó, azokat tágan értelmező törvények felett eljárt az idő.

Elmondta, ezen megfontolásból nem foglalkozott tavaly ősszel az alkotmányozó felvetéseket a tüntetők részéről.

A köztársasági elnök a szimbólumokról, mozgósító jelszavakról is szót ejtett. "Nagy szolgálatot tett a Magyar Köztársaságnak az SZDSZ frakcióvezetője, amikor kifejtette: Magyarországon nincs fasizmus és nincs fasiszta veszély sem" - mondta Sólyom, utalva Eörsi Mátyás szavaira.

Hozzátette: társadalmi problémaként kell kezelni az intoleranciát, itt a szélsőjobb felelőségét hangsúlyozta. Az államfő szerint megkerülhetetlen a kérdés, mit visel el a jogállam, mit kell elviselni abból, ami a jogállam alapelveivel ellentétes. Emlékeztetett: sok helyen szélsőséges pártok vannak Európában jelenleg kormányon, mégsem lételkedik senki ezen országok demokratikus rendszerében. "Azért van ez így, mert ezekben az országban az alkotmányos alapok szilárdak" - hangsúlyozta. Hozzátette: amit jogilag nem lehet szankcionálni, azt politikai és erkölcsi téren nem kell elviselni.

"Politikai pártok indíttatására, felszólítására sosem szólaltam fel és nem is fogok" - emelte ki az elnök. A radikális jobboldaltól való félelem elítélése miatt azonban fontosnak tartotta a kiállást. Sólyom szeretné egyértelművé tenni: meghallja azok hangját is, akik valóban félnek, mint fogalmazott, elnémul a holokauszttól tartók félelmétől.

Véleménye szerint ezt a félelmet csúfolja ki az, aki ellenzékisége kifejezésére árpádsávos lobogót használ, nem elgendő a nemzeti trikolór.

Sólyom László kifejtette: nem helyesli a Kossuth tér lezárását a tüntetések előtt, és kérte, ne használják a Sándor palota előtti területet politikai csatározásokhoz, az a diplomácia területe. Ám hangsúlyozta: soha nem fogja lezáratni vagy kordonnal körülvenni a területet.

Az államfő utalt arra, a radikálisok ősszel ismét az utcán lesznek, ám kiemelte: nem szabad összemosni a tüntetőket a radikálisokkal. Hozzátette: az alkotmányosság nem tűri az erőszakot, ezt büntetni kell. "Nincs mentség a tévé-székháznál történt bűncselekményekre, sem a homoszexuális-tüntetés után történtekre" - mondta Sólyom, kiemelve, a rendőrség eszközeit is korlátozni kell, nem szabad visszaélni ezzel.

"Félő, hogy sok elkövető, tettes bűntetélen marad" - mondta Sólyom, mert sok, hatáskörét túllépő rendőr kilétét nem sikerült felderíteni, és a rendőrség ezen esetek felderítésében nem volt együttműködő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaköz-csoport alakul

Tovább olvasom