Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Sólyom: beszélni kell a cigányság súlyos problémáiról

A köztársasági elnök szerint pozitív lépések történtek a Magyar Gárda tatárszentgyörgyi rendezvénye óta.
Ő is nyilatkozott az ügyben, és minden politikai erő elítélte a Magyar Gárda eszméit és a magatartását - mondta Sólyom László kedden a Sándor-palotában, mielőtt megbeszélést folytatott az Országos Cigány Önkormányzat néhány tagjával. Az államfő szertint a közvetlen veszély elmúlt, de a konkrét problémán túl is van miről beszélni. Tágabb összefüggésekben a cigány társadalom súlyos problémáiról, amelyekről mindenki tud, de keveset beszélnek róla - közölte Sólyom László.

A cigány társadalom szegénységben és hátrányos helyzetben él, az ügyben megtett erőfeszítések nem elegendőek - vélte az államfő. Sólyom László szerint a rászorultság elvű szegénységpolitika, a segélyezés eltünteti a problémákat a társadalom szeme elől, és inkább a szegregációhoz járul hozzá, ezért átalakításra szorul.

A kiút csakis a kisebbség integrációja lehet, ez azonban nem jelenti a cigány identitás feladását, hanem beilleszkedés a többségi társadalomba, ami kölcsönös jó szándékot és kötelességet feltételez - mondta a köztársasági elnök.

Nem lehet állandóan csak sérelmi politikát folytatni, közösen kell azokat a magatartási modelleket megkeresni, amelyek mind a két fél számára könnyűvé és gyümölcsözővé teszi az együttélést - fogalmazott Sólyom László az Országos Cigány Önkormányzat képviselőivel folytatott megbeszélése előtt.

Olvasóink írták

 • 3. skorpio21 2007. december 19. 08:21
  „Ha az 1-es számú hozzászólás tényleg attól származik,akinek a neve alatt meg jelent.......,le a kalappal!!!Nekem is van cigány ismerősöm,ő már ki" lépett "abból a közegből,amit még a többségük elfogad!
  Nem a "többségnek"(értem itt a magyarságot) kellene a kisebséghez igazodnia,hanem megpróbálni a kisebbségnek alkalmazkodni az álltalánosan elfogadott kultúrához igazodni!”
 • 2. Dodó 2007. december 18. 20:07
  „Max. egyetértek Rómeóval. Tettek vmit 600 év alatt? Csak a parazita életmódot folytatták egész Európában. Egyébként Sólyom(úr) saját zsebből próbált-e már segíteni? Megtehetné! Mindig csak Mi? Könnyű más f...-val verni a csalánt!!!”
 • 1. Kolompár Rómeó 2007. december 18. 10:22
  „Nem beszélni kéne, hanem a cigányságnak kéne valamit tennie. Mert nem bőrszín miatt gyűlölik a normálisan gondolkodók őket, hanem amiatt, ahogyan viselkednek, gondolkodnak, hogy élősködnek az adófizetőkön. Az, hogy beszélünk róla, semmin nem változtat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bánja a postásnő a bécsi kiruccanást

Megbánta tettét, a kárt pedig szeretné megtéríteni az alsóőrsi postásnő - közölte a nő védőügyvédje… Tovább olvasom