Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Sólyom ismét Havasiné Orbán Máriát jelöli főbírának

Az államfő ismét Havasiné Orbán Máriát jelöli a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. Sólyom László ezt azután jelentette be, hogy a parlament titkos voksolással leszavazta jelöltjét.
Nem választották meg a Legfelsőbb Bíróság elnökévé Havasiné Orbán Máriát hétfőn a parlamentben. A köztársasági elnök jelöltjére a titkos szavazáson 203 képviselő voksolt igennel, 152 nemmel - vagyis nem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados többséget. Az államfő a döntést méltánytalannak, károsnak és felelőtlennek minősítette nyilatkozatában.

A Legfelsőbb Bíróság előző elnökének, Lomniczi Zoltánnak júniusban szűnt meg a megbízatása. A köztársasági elnök először Baka Andrást jelölte erre a posztra, de ő nem kapott elég támogatást májusban az Országgyűléstől - 170 igen, 191 nem szavazattal és nulla tartózkodással utasították el megválasztását.

A Legfelsőbb Bíróságot most Kaposvári Bertalan elnökhelyettes vezeti. Az új elnök kinevezése egyebek mellett azért is lenne sürgős, mert Kaposvári Bertalan 2009 márciusában betölti 70. életévét, és nyugdíjba vonul.

A törvény szerint az LB nem lehet egyszerre elnök és elnökhelyettes nélkül, ezért Kaposvári Bertalan január 5-i beérkezési határidővel, és április 1-hatállyal nyilvános pályázatot írt ki az LB elnökhelyettesi posztjára. Az LB elnökhelyettesét az LB elnöke jelölése alapján nevezi ki a köztársasági elnök. Éppen ezért ha az április 1-i határidőig megválasztja az Országgyűlés az LB elnökét, akkor az új főbíró dönthetne arról, hogy visszavonja a pályázatot, vagy választ a beérkezett pályázók közül, esetleg új pályázatot ír ki.

Sólyom László novemberben mutatta be új jelöltjét, Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét, aki úgy nyilatkozott korábban: paradigmaváltásra készül, ha megválasztják: a tisztességes bírák védelmében eltávolítaná a bírói karból a "nem oda való bírákat."

Havasiné - nem vagyok kíméletes és képmutató

A Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára jelölt Havasiné Orbán Mária szerint eddigi bírói teljesítményének nem volt, és a jövőben sem lesz politikai színezete. A jelölt erről azt követően nyilatkozott újságírók előtt, hogy a parlament hétfőn titkos voksolással leszavazta főbírává választását. A szavazás után az államfő tűrhetetlennek nevezte, hogy jelöltjével kapcsolatban politikai kifogások is felmerültek.

Havasiné azt mondja: örül, hogy szakmaiságát senki nem kérdőjelezi meg. Úgy fogalmazott, hogy senkit nem akar a továbbiakban meggyőzni alkalmasságáról. Szerinte fontos lenne, hogy a bírósági reform minél hamarabb megkezdődjön.

Arra felvetésre, hogy az utóbbi időszakban, a reformokat emlegetve sokak érdekeit sérthette, "sokak bütykére ráléphetett" Havasiné azzal reagált: nem kíméletes, és nem képmutató, nem érdekli kinek a bütykére lép rá.

Olvasóink írták

 • 6. aranka2 2008. december 09. 14:54
  „Nekem nem tetszik. Pimaszul belegyalogolt a parlament dolgába.
  Ebben az országban a mindannyiunk által választott parlament a legfőbb méltóság. A köztársasági elnök csak az általuk megválaszttt ember, természetes, hogy a parlament felelősségére megszavazott posztról megkérdezi a parlamenti pártokat, köztük az mszp-t is.
  Azt sem értem, hogy mit képzel magáról Sólyom, hogy utasítani meri a parlamentet?”
 • 5. vogyo 2008. december 09. 08:01
  „Az is érdekes, hogy kiknek nem tetszik Sólyom László.”
 • 4. csonakos 2008. december 09. 07:48
  „Egy titkos szavazás szavazóit honnan tudjátok? Ezt nem értettem Sólyom nyilatkozatából sem. Gondolom másnak sem tetszik, amit művelni szeretne. Soha ilyen népszerűtlen Köztársasági elnöke (?) nem volt még hazánknak. Ezen azért el kellene gondolkodnia.”
 • 3. vogyo 2008. december 09. 07:42
  „Majd ők megmutatják.... Akkor sem engednek... Magyarország Köztársasági Elnöke, hogy merészel.... mi az, hogy nem kérdezi meg az mszp-t arról, mit szabad neki és mit nem....
  Hánynom kell ettől a bandától!!!!”
 • 2. madártej 2008. december 09. 07:37
  „Félnek a szocik egy tiszta bíróságtól, az látható.”
 • 1. trainman 2008. december 08. 21:57
  „Kurva ország!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli ülést kezdeményez az MDF VII. kerületi frakciója

Az MDF azt szeretné elérni, ha december 19-én a képviselőtestület feloszlatná önmagát a kerületben… Tovább olvasom